BayWa r.e.: Προωθεί την ενεργειακή μετάβαση με το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό στην Κεντρική Ευρώπη

Με την ηγετική της θέση σε αυτή την τεχνολογία, η BayWa r.e. θα μπορούσε επίσης να προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία σε περιπτώσεις τεχνητών λιμνών σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας, όπου η εγκατάσταση χερσαίων φωτοβολταϊκών έργων παραμένει σε αυτή τη φάση σε χαμηλό επίπεδο

Θέτοντας ένα νέο ορόσημο για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, η ECOwind, θυγατρική της BayWa r.e., σε συνεργασία με τον αυστριακό πάροχο ενέργειας EVN, υλοποίησαν μια νέα μονάδα πλωτoύ φωτοβολταϊκού (Floating-PV) εγκατεστημένης ισχύος 24,5 MWp στο Grafenwörth της Αυστρίας.

Το πλωτό φωτοβολταϊκό στο Grafenwörth, έκτασης περίπου 140 στρεμμάτων, εγκαταστάθηκε σε δύο υδάτινα σώματα που είχαν δημιουργηθεί για τη λειτουργία λατομείου εξόρυξης άμμου και χαλικιού. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός αναμένεται να παράγει 26.700 MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, καλύπτοντας τις ηλεκτρικές ανάγκες περίπου 7.500 νοικοκυριών.

Το έργο προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς, με τα 45.304 φωτοβολταϊκά πλαίσια να εγκαθίστανται μέσα σε μόλις δέκα εβδομάδες.

Ο Dr. Benedikt Ortmann, Global Director of Solar Projects της BayWa r.e., δήλωσε: «Διανύουμε μια καθοριστική δεκαετία. Η BayWa r.e., ως ηγέτης στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών, αναγνωρίζει τη σημασία αυτής της τεχνολογίας για την επανάσταση της πράσινης ενέργειας, και είμαστε ενθουσιασμένοι που τη φέρνουμε σε όλο και περισσότερες χώρες. Μαζί με την EVN και τη θυγατρική μας ECOwind, καταφέραμε να εγκαταστήσουμε τη μονάδα σε χρόνο ρεκόρ – σεβόμενοι απόλυτα τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Η βιοποικιλότητα και η βιωσιμότητα αποτελούν για εμάς ζητήματα μείζονος σημασίας σε όλα μας τα έργα πλωτών φωτοβολταϊκών».

Για τη διασφάλιση της καλύτερης ενσωμάτωσης του έργου στο οικοσύστημα της περιοχής, θα διεξάγονται τα επόμενα χρόνια σε τακτική βάση μελέτες για τον πληθυσμό των ψαριών και της τοπικής πανίδας λιβελούλας.

Ο Johann Janker, Διευθύνων Σύμβουλος της ECOwind, πρόσθεσε: «Η πρόκληση στο Grafenwörth ήταν να προχωρήσουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες και να πληρούνται οι κανονισμοί για αυτήν τη νέα εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Εκτός από τη γρήγορη εγκατάσταση και την ευκολία στη συντήρηση, τα πλωτά φωτοβολταϊκά έχουν επίσης το πλεονέκτημα της υψηλότερης απόδοσης ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην επίδραση της ψύξης λόγω του νερού, γεγονός που τα καθιστά μια πολύ ελκυστική προοπτική για τους ιδιοκτήτες γης με ανεκμετάλλευτες υδάτινες επιφάνειες».

Με το έργο αυτό στο Grafenwörth, η BayWa r.e. φτάνει συνολικά τα 15 πλωτά φωτοβολταϊκά παγκοσμίως, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 230 MW.

Με την ηγετική της θέση σε αυτή την τεχνολογία, η BayWa r.e. θα μπορούσε επίσης να προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία σε περιπτώσεις τεχνητών λιμνών σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας, όπου η εγκατάσταση χερσαίων φωτοβολταϊκών έργων παραμένει σε αυτή τη φάση σε χαμηλό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στο Grafenwörth και την τεχνολογία που ενσωματώνει, μπορείτε να βρείτε σε αυτό το βίντεο της ECOwind.

Comments are closed.