Italgas- ΕΔΑ Αττικής: Προσπάθειες να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στην αγορά φυσικού αερίου

Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΔΑ Αττικής για την περίοδο 2023–2029 προβλέπει την τροφοδότηση 58 δήμων με φυσικό αέριο, με επενδύσεις συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ.

Να προσθέσει φέτος 13.500 νέες συνδέσεις στο Λεκανοπέδιο και να μειώσει τον χρόνο σύνδεσης στις 30 ημέρες επιδιώκει η διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής, που ανήκει στη ΔΕΠΑ Υποδομών της ιταλικής Italgas. Έτσι, οι Ιταλοί και η διοίκηση Λεωνίδα Μπακούρα στην ΕΔΑ Αττικής θεωρούν πως θα αρχίσει πάλι να μεγαλώνει η αγορά λιανικής στο φυσικό αέριο, που δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την ενεργειακή κρίση.

Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπακούρας τόνισε πως το 2022 υπήρξε μείωση του ρυθμού νέων συνδέσεων κατά 50%, σε μόλις 12.000, αφού πολλοί καταναλωτές αναζήτησαν άλλες λύσεις θέρμανσης. Ακόμα και στη βιομηχανία, η ΕΔΑ Αττικής έχασε επτά πελάτες που λόγω υψηλού κόστους σταμάτησαν τη χρήση φυσικού αερίου. Όμως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 επέστρεψαν στην εταιρεία.

Η εικόνα στην αγορά, λόγω και της πτώσης των διεθνών τιμών, έχει αρχίσει να βελτιώνεται μετά το Πάσχα. Έτσι, ο Ιούνιος έκλεισε με 5.061 νέες συνδέσεις, ενώ για το σύνολο της χρήσης προβλέπεται πως θα αυξηθούν σε 13.500. Αριθμός που αντιστοιχεί στην κατασκευή περίπου 58 χιλιομέτρων νέου δικτύου.

Ο Λέων. Μπακούρας έχει πλέον ευρύτερο ρόλο στη ΔΕΠΑ Υποδομών, ως επικεφαλής και των τριών θυγατρικών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ), που θα συγχωνευθούν μέχρι τον Οκτώβριο σε μια εταιρεία.

Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΔΑ Αττικής για την περίοδο 2023–2029 προβλέπει την τροφοδότηση 58 δήμων με φυσικό αέριο, με επενδύσεις συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ για την επέκταση και αναβάθμιση δικτύου και την ανάπτυξη νέου δικτύου ώστε να αυξηθεί η κάλυψη στο Λεκανοπέδιο (633 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 16 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης).

Επίσης, προβλέπεται πως θα κατασκευαστούν τέσσερα σημεία έγχυσης βιομεθανίου στην Αττική και ένα σημείο έγχυσης υδρογόνου. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό αέριο και νέοι δήμοι που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Αττικής, καθώς προβλέπονται επτά σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μικρής κλίμακας και συγκεκριμένα οι σταθμοί Μεγάρων, Ραφήνας, Αρτέμιδας, Σαρωνικού, Μαραθώνα, Μάνδρας και Λαυρεωτικής.

Ο κ. Μπακούρας είπε χθες πως ο σχεδιασμός της ΕΔΑ Αττικής περιλαμβάνει και η βελτίωση του επιπέδου υπηρεσιών που παρέχονται προς υποψήφιους και υφιστάμενους πελάτες. Μεταξύ αυτών είναι η απόλυτη συνέπεια στους χρόνους ολοκλήρωσης των εργασιών, ώστε η σύνδεση με το δίκτυο της εταιρείας να γίνεται μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του συμβολαίου.

Επιπλέον, θα λειτουργούν 14 σημεία εξυπηρέτησης πελατών, μέσα από τα οποία οι τελευταίοι θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες για το δίκτυο και πώς προχωράει η διαδικασία σύνδεσης. Θα παρέχεται, επίσης, δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των εγγράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου σύνδεσης, ενημέρωση του τελικού καταναλωτή για την εξέλιξη των εργασιών σύνδεσης μέσω Διαδικτύου κ.λπ.

 

Φέτος οι επενδύσεις της ΕΔΑ Αττικής θα φτάσουν τα 41,49 εκατ., με στόχο την ανάπτυξη δικτύου 122,44 χιλιομέτρων χαμηλής πίεσης και 1,5 χιλιομέτρου δικτύου μέσης πίεσης, την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών για την εγκατάσταση 14.514 μετρητών και την αντικατάσταση 10 χιλιομέτρων δικτύου από χυτοσιδηρό στο κέντρο της Αθήνας. Η εταιρεία σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μέχρι το 2026 σε μήκος 55 χιλιομέτρων. Παράλληλα, προβλέπεται η δωρεάν αντικατάσταση όλων των μετρητών με ψηφιακούς μετρητές.

Η Italgas έφερε στην Ελλάδα την τεχνολογία PICARRO, η οποία θεωρείται η πλέον εξελιγμένη σε παγκόσμιο επίπεδο στον προληπτικό έλεγχο ανίχνευσης ενδεχόμενων διαρροών επί του ενεργού δικτύου φυσικού αερίου.

Comments are closed.