«Βουτιά» τον Μάιο για το φυσικό αέριο – Πού οφείλεται

Το συμβόλαιο αναφοράς επόμενου μήνα είναι σε πορεία για εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 10%, παρόλο που ενισχύεται σήμερα.

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα τέλη Μαΐου καταγράφει η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς τα αυξανόμενα αποθέματα και η ανεπαρκής βιομηχανική ζήτηση αντισταθμίζουν την προσφορά και τους κινδύνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Το συμβόλαιο αναφοράς επόμενου μήνα είναι σε πορεία για εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 10%, παρόλο που ενισχύεται σήμερα, Παρασκευή 07.07.

Οι περιφερειακές εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι πλήρεις κατά περισσότερο από 78%, πολύ πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο, εν μέρει λόγω της εισροής υγροποιημένου φυσικού αερίου στις αρχές του έτους. Αυτό βοήθησε στην αντιστάθμιση της πρόσφατης αστάθειας που οφείλεται σε διακοπές λειτουργίας στη Νορβηγία, στοιχήματα traders και κύματα καύσωνα που ενισχύουν την ανάγκη για κλιματισμό.

 

Τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη προβλέπεται να «φτάσουν τα όρια χωρητικότητας σε δύο μήνες, έτσι ώστε οι τιμές να εξακολουθούν να πέφτουν αργότερα αυτό το καλοκαίρι», ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα αναλυτές της Citigroup.

Οι διακοπές λειτουργίας της Νορβηγίας και ο ζεστός καιρός έχουν προσφέρει υποστήριξη στην αγορά, σημείωσε η τράπεζα. Ωστόσο, «η ισχυρή ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία μπορεί να μην υλοποιηθεί στον βαθμό που κάποιοι θα μπορούσαν να ελπίζουν», ειδικά εάν οι θερμοκρασίες υποχωρήσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η Γερμανία και η Ισπανία προετοιμάζονται για έντονη ζέστη το Σαββατοκύριακο, ενώ η στάθμη του νερού σε ένα βασικό σημείο στον ποταμό Ρήνο – μια ζωτικής σημασίας υδάτινη οδός για τη μεταφορά ενεργειακών αγαθών – παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς για παράδοση Αυγούστου αυξήθηκαν 4,5% στα 33,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα. Το ισοδύναμο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκε κατά 3,8%.

Comments are closed.