Γ. Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ): Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία

Η χώρα δείχνει στοχοπροσηλωμένη στην σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Πλησιάζει τα 11 γιγαβάτ η ισχύς των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) η «πράσινη» ισχύς τον Απρίλιο ήταν 10,84 γιγαβάτ (δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά), γεγονός που, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης, πιστοποιεί ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία.

Αναφορικά με το υπόλοιπο του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ και τις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς κατά τη διάρκεια του έτους, προκύπτει ότι ο υπολογαριασμός για τα νέα έργα (από το 2021 και μετά) παραμένει πλεονασματικός κατά 114,3 εκατ., ενώ στον υπολογαριασμό για τα παλιά έργα εμφανίζεται από τα μέσα της χρονιάς έλλειμμα, το οποίο στο τέλος του 2023 προβλέπεται να φθάσει στα 222,2 εκατ. ευρώ. Μία από τις βασικές αιτίες για την εμφάνιση του ελλείμματος, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας η οποία οδηγεί αντίστοιχα σε μείωση των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη για διασύνδεση των δυο υπολογαριασμών των παλαιών και των νέων έργων, προ και μετά το 2021, δείχνει να είναι απαραίτητη.

Comments are closed.