Κονδύλια για πράσινες επενδύσεις διεκδικεί από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα

Για να χρηματοδοτηθούν ιδιωτικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια, στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Πρόσθετα κονδύλια, ύψους 5 δισ. ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης διεκδικεί η Ελλάδα, προκειμένου να χορηγηθούν περισσότερα χαμηλότοκα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για να χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις. Το σχετικό κείμενο είναι σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος της αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη, το γνωστό «Ελλάδα 2.0» είναι να πέσει ρευστότητα στην αγορά. Ρευστότητα βέβαια στοχευμένη σε δράσεις που θα συμφωνήσουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά ρευστότητα η οποία θα είναι φθηνή. Θα είναι δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια.

Η αναθεώρηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη παράμετρος είναι ότι μπαίνει ένα ειδικό κεφάλαιο REpowerEU, το οποίο προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. εκ των οποίων τα 795, δηλαδή ουσιαστικά τα μισά χρήματα θα έρθουν από τον μηχανισμό. Όπως το λέει και η λέξη, το Repower δηλαδή, είναι επενδύσεις οι οποίες είναι στον τομέα της ενέργειας και είναι στοχευμένες στην εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και στην ταχύτερη εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών των ΑΠΕ, με έμφαση στην παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου, φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά μαζί με μπαταρίες για να μπορεί να γίνει αποθήκευση της ενέργειας και τέλος επέκταση του προγράμματος για ηλιακούς θερμοσίφωνες από όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά.

Στη δεύτερη κατεύθυνση της αναθεώρησης του Ελλάδα 2 0, η οποία αφορά στο σχέδιο ανάκαμψης. Εδώ, αν και μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας 12,7 δισ. η ελληνική πρόταση είναι να ζητήσουμε επιπλέον δάνεια 5 δισ., δηλαδή να ανέβουν να ανέβουμε κοντά στα 17,7 δισ. Τα επιπλέον δάνεια, αυτό το οποίο δηλαδή θα γράψουμε στην αναθεωρημένη πρόταση, είναι για τους εξής τομείς. Για να χρηματοδοτηθούν δηλαδή ιδιωτικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια, στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η ελληνική πρόταση υπόκειται σε αναθεώρηση, αυτό τουλάχιστον λέει η ελληνική πλευρά, διότι έχουν αλλάξει αρκετές παράμετροι και κυρίως βέβαια και το ενεργειακό κόστος αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις, τα επιτόκια που έχουν ανέβει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όλα αυτά θα προσμετρηθούν προκειμένου να πάρουμε, όπως ελπίζουν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, την έγκριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Comments are closed.