Βαλκανικό Εξπρές η ΔΕΗ: «Κλείδωσε» το mega deal για το έργο Cebren, ύψους 1 δισ.

Το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε να κατακυρώσει υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ - Archirodon την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου "Cebren", αξίας ενός δισ. ευρώ, σε σύμπραξη με το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του CEO του, Γιώργου Στάσση, ο Όμιλος ΔΕΗ συνεχίζει να υλοποιεί με συνέπεια τη στρατηγική του επιλογή για επέκταση της παραγωγής ενέργειας στις βαλκανικές χώρες. Οι δύο πρώτες κινήσεις που είχε πραγματοποιήσει ήταν οι εξαγορές δύο εταιρειών στην Ρουμανία, της Enel Romania και της Fondul που κατείχε μειοψηφικές συμμετοχές στην Enel Romania, εξαιρετικά σημαντικές αναμφίβολα, ωστόσο το «μεγάλο χτύπημα» και ίσως το mega deal του έτους 2023 ήταν αυτό που… κλείδωσε με κάθε επισημότητα το βράδυ της Πέμπτης!

Το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να κατακυρώσει υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ – Archirodon την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου “Cebren”, αξίας ενός δισ. ευρώ, σε σύμπραξη με το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας.

Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο σπουδαίο αυτό έργο και θα κατέχει ποσοστό 33%.

Η αξία της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon πρέπει εντός διαστήματος τριών μηνών να συμπράξει συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών οφείλει να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.

Η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon ήταν η μοναδική η οποία είχε υποβάλλει ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο “Cebren”, στον τελευταίο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της γειτονικής μας χώρας.

Είχαν προηγηθεί, από το 2006, 13 δημοπρασίες από τη μεριά του Δημοσίου της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου “Cebren”, οι οποίες είχαν αποβεί όλες άγονες για διάφορους λόγους, μέχρι να ολοκληρώσει την Πέμπτη η ΔΕΗ το mega deal της χρονιάς, συνεχίζοντας την «επέλασή» της στις βαλκανικές χώρες, κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί προσφάτως ο Γιώργος Στάσσης -χωρίς φυσικά να μένει πίσω η εξέλιξη του Ομίλου στην εγχώρια αγορά, κάτι το οποίο γίνεται πασιφανές από το άνοιγμα 3+2 νέων καταστημάτων στην Αθήνα!

Comments are closed.