Advent: Στα 4,4 εκατ. ευρώ έφτασαν οι δύο νέες συμφωνίες για προμήθεια κυψελών καυσίμου

Στα πλαίσια του έργου Green HiPo, η εταιρεία στοχεύει να μεταφέρει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής της στην περιοχή της Κοζάνης.

Δύο νέες συμφωνίες ανακοίνωσε συνολικού ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Advent Technologies Holdings Inc., σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και την εταιρεία καθαρής ενέργειας Volta Energy, με έδρα την Ολλανδία.

Συγκεκριμένα, η νέα συμφωνία της Advent, και δεύτερη κατά σειρά με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εντός του 2023, αγγίζει τα 2,6 εκατ. ευρώ και αφορά την ανάπτυξη και προμήθεια των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ με τη φορητή κυψέλη καυσίμου «Honey Badger 50™» (HB50) της Advent.

Η κυψέλη καυσίμου HB50 τροφοδοτεί με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, εξοπλισμό επιτήρησης, όπως και άλλο κινητό ηλεκτρονικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τo ΗΒ50 τροφοδοτείται από βιοδιασπώμενη μεθανόλη και είναι σημαντικά ελαφρύτερο κατά τη μεταφορά από τις τυπικές μπαταρίες στρατιωτικού τύπου.

H Advent βρίσκεται ήδη στη διαδικασία περαιτέρω βελτιστοποίησης του HB50, μέσω της ενσωμάτωσης της καινοτόμου τεχνολογίας «Ion Pair». Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα συνεισφέρει στην ενίσχυση των ενεργειακών επιδόσεων και στη μείωση του μεγέθους και του βάρους τουHB50.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η Advent θα αναπτύξει προηγμένες διαδικασίες κατασκευής με στόχο να επιταχύνει την ευρεία παραγωγή του προϊόντος.

Υπογραμμίζεται ότι η Advent διατηρεί στρατηγικές συνεργασίες για την αξιοποίηση της τεχνολογίας Ion Pair με εταιρείες κολοσσούς, όπως η Airbus και η Hyundai Motor Company.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με την ολλανδική εταιρεία καθαρής ενέργειας Volta Energy, η οποία ειδικεύεται στην παροχή υβριδικών συστημάτων ενέργειας στους τομείς των κατασκευών και των εκδηλώσεων, η Advent θα προχωρήσει στην προμήθεια κυψελών καυσίμου «Serene» συνολικής αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Οι κυψέλες καυσίμου Serene θα ενσωματωθούν στις ενεργειακές λύσεις που αναπτύσσει η Volta Energy, αντικαθιστώντας τις γεννήτριες ντίζελ που χρησιμοποιούνταν αρχικά από την εταιρία, ενώ θα λειτουργούν σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά συστήματα και μπαταρίες.

Οι κυψέλες καυσίμου της Advent θα παρέχουν εφεδρική ηλεκτρική ενέργεια όταν τα φωτοβολταϊκά συστήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας ή παρέχουν μειωμένη ισχύ λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως είναι η έντονη συννεφιά ή η βροχή.

Ήδη, πάνω από 1.200 συστήματα κυψελών καυσίμου, έχει εγκαταστήσει η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο, αντικαθιστώντας τις ρυπογόνες γεννήτριες ντίζελ και παρέχοντας καθαρή ενέργεια σε κλάδους όπως αυτοί των τηλεπικοινωνιών και των ζωτικών υποδομών επικοινωνίας.

Επιπλέον, η εταιρεία αναμένεται να σηματοδοτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηλεκτροκίνηση σε εμπορικά πλοία, φορτηγά οχήματα, και αεροσκάφη.

Η Advent αναμένεται να ξεκινήσει να παράγει τα παραπάνω προϊόντα στην περιοχή της Κοζάνης, μέσω της υλοποίησης του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου «Green HiPo», το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος της αλυσίδας αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου» (IPCEI Hy2Tech).

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι νέες συμφωνίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενδυναμώνουν περαιτέρω την θέση της Advent στην παγκόσμια αγορά κυψελών καυσίμου και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην καθιέρωση των προϊόντων μας ως κορυφαία επιλογή καθαρής ενέργειας στον αμυντικό και στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς και ως την πιο βιώσιμη εναλλακτική στις ντιζελογεννήτριες.

Ήδη βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με ηγετικές εταιρείες σε διάφορους κλάδους και τη νέα χρονιά προσβλέπουμε στην μεταφορά ενός σημαντικού μέρους της παραγωγής μας στην περιοχή της Κοζάνης μέσω της υλοποίησης του έργου Green HiPo».

Comments are closed.