Θανάσης Λασκούδης: Το κόστος των ηλιακών πάνελ στην Κίνα μειώνεται κατά 42% σε σχέση με πέρυσι

Η Κίνα έχει επενδύσει περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια στην ηλιακή βιομηχανία της φέτος και θα παράγει πάνω από ένα τεραβάτ ηλιακών πάνελ μέχρι το 2024

Το κόστος παραγωγής ηλιακών συλλεκτών στην Κίνα μειώθηκε κατακόρυφα κατά 42% τον τελευταίο χρόνο, δίνοντας στους κατασκευαστές εκεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Οι παραγωγοί των ΗΠΑ ανησυχούν ότι το κύμα νέων εργοστασίων θα μπορούσε να κάνει τα δικά τους αντιοικονομικά. Ωστόσο, η Κίνα έχει επενδύσει περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια στην ηλιακή βιομηχανία της φέτος και θα παράγει πάνω από ένα τεραβάτ ηλιακών πάνελ μέχρι το 2024.Αυτό είναι αρκετό για να καλύψει την ετήσια παγκόσμια ζήτηση έως το 2032.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ηλιακής ενέργειας έως το 2026 και θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει την ετήσια παγκόσμια ζήτηση για μεγάλο μέρος της επόμενης δεκαετίας

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα αναμένεται να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας για μεγάλο μέρος της επόμενης δεκαετίας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το κόστος παραγωγής πάνελ της Κίνας μειώθηκε στα 15 σεντς ανά watt φέτος, περισσότερο από 60% κάτω από την τιμή των ΗΠΑ των 40 σεντς ανά watt. Πριν από ένα χρόνο, τα κινέζικα πάνελ κόστιζαν 26 σεντς ανά watt. Το κόστος παραγωγής στην Ευρώπη είναι 30 σεντ ανά βατ, ενώ της Ινδίας 22 σεντ ανά watt.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως, παρά τις ισχυρές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής σε αγορές του εξωτερικού, η Κίνα θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας και θα συνεχίσει να διευρύνει το χάσμα τεχνολογίας και κόστους με τους ανταγωνιστές της.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Comments are closed.