Οι παραγωγοί με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά αποκτούν έξτρα εισόδημα

Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη διπλή χρήση της γης με ταυτόχρονη συνύπαρξη καλλιεργειών και εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μια νέα πηγή εσόδων θα έχουν οι με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, επιτρέπεται η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος έως και ένα μεγαβάτ (1 MW) σε Ομάδες Παραγωγών, σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς και σε περιοχές της επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «με τη διάταξη στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου μας που αφορά στα αγροφωτοβολταϊκά συστήματα επιδιώκουμε τη διπλή χρήση της γης με ταυτόχρονη συνύπαρξη καλλιεργειών και εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας».

Για την αποδοχή των αιτήσεων για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης που υποβάλλονται στον αρμόδιο διαχειριστή προς εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1ΜW) θα απαιτείται η άσκηση καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Σε διάστημα δύο μηνών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία, μεταξύ άλλων, θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την εγκατάσταση των σταθμών, η ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ποιες καλλιέργειες θα επιτρέπονται, οι κατηγορίες των αιτούντων και τα ποσοστά επιδότησης.

Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης σύμφωνα με τον Λευτέρη Αυγενάκη είναι «η διασφάλιση τόσο της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων, όσο και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας. Δίνουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη γη τους και, τελικά, να συμβάλλουμε καθοριστικά στην προσπάθεια για μείωση του κόστους παραγωγής, που είναι και ο τελικός στόχος όλων μας».

Το ύψος των αγροτικών φωτοβολταϊκών αναμένεται να ξεκινούν από τα 2,10 μέτρα και σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουν μέχρι και τα έξι μέτρα ύψος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κάτω από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα μπορούν να καλλιεργηθούν μεταξύ άλλων, αμπέλια, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α.

Comments are closed.