Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Οι ΑΠΕ θα εκθρονίσουν τον άνθρακα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να εκθρονίσουν τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2025, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά είναι αληθινό… οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να εκθρονίσουν το 2025 τον άνθρακα ως πρώτη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σύμφωνα με την  έκθεση “Ηλεκτρική Ενέργεια 2024”, όπου υπογραμμίζεται ότι κυρίως η ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά, αναμένεται να παράγει πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας, φτάνοντας, από 30% του συνόλου το 2023, στο 37% το 2026.

Οι ΑΠΕ αναμένεται να αντισταθμίσουν περισσότερο την μεγάλη αύξηση της ζήτησης στις προηγμένες οικονομίες (ΗΠΑ, Ευρώπη). Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Κίνα, που παράγει σήμερα πάνω από τη μισή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο που προέρχεται από άνθρακα.

Γενικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μαζί με την αύξηση (σε κάποιο επίπεδο) της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αναμένεται να οδηγήσει στην μείωση της χρήσης άνθρακα, που αποτελεί την πιο επιβλαβή πηγή ενέργειας για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα.

Για τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από άνθρακα αναμένεται ως εκ τούτου να μειώνεται κατά μέσον όρο ετησίως κατά 1,7% έως το 2026.

Την ίδια ώρα η παραγωγή των σταθμών που λειτουργούν με φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί “ελαφρά” τα τρία επόμενα χρόνια, κατά περίπου 1% ετησίως.

Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται ως το 2025 να ξαναφτάσει στα επίπεδα του 2021, με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στη Γαλλία, την επαναλειτουργία αντιδραστήρων στην Ιαπωνία και την έναρξη λειτουργίας άλλων στην Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Δείτε όλη την έκθεση εδώ

Comments are closed.