«DOTSOFT Α.Ε.-EUR ELEC Α.Ε.» έχει αναλάβει την υλοποίηση έργου Ελέγχου Κυκλοφορίας για το Δήμο Λαμιέων

Η Ένωση Εταιρειών «DOTSOFT Α.Ε.-EUR ELEC Α.Ε.» ανέλαβε, μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Αμφικτυονίες Α.Ε.», την υλοποίηση του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΑΣ». Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη της Λαμίας.

 Οι εταιρείες DOTSOFT και EUR ELEC, έχοντας μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχα έργα διαχείρισης κυκλοφορίας και περιβαλλοντικής προστασίας, έχουν αναλάβει την εγκατάσταση συστήματος «έξυπνης» φωτεινής σηματοδότησης που θα εφαρμοστεί σε 13 σηματοδοτούμενους κόμβους.
Κάθε κόμβος περιλαμβάνει φωτεινούς σηματοδότες, ρυθμιστές κυκλοφορίας, συσκευές αφής και ηχητικών διατάξεων τυφλών, μονάδες υπολογισμού χρόνου διέλευσης πεζών και μονάδες αντίστροφης μέτρησης χρόνου πεζών. 

Επιπλέον, θα εγκατασταθεί μία έξυπνη πεζοδιάβαση για την έγκαιρη προειδοποίηση των οδηγών κατόπιν ανίχνευσης πεζών, με τη χρήση πολλαπλού τύπου φωτεινής και ηχητικής σηματοδότησης. 

Τέλος, μέσω των αισθητήρων της έξυπνης διάβασης αλλά και επιπλέον με τη χρήση 50 ανιχνευτών κυκλοφοριακών δεδομένων, 3 σταθμών τεχνολογίας Bluetooth για την ανίχνευση των διερχόμενων οχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία και ενός σταθμού ατμοσφαιρικών ρύπων θα επιτυγχάνεται συλλογή ενός σημαντικού όγκου κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών δεδομένων. 

Τα παραπάνω δεδομένα θα συλλέγονται στην Κεντρική Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης για την παρακολούθηση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη της Λαμίας, την πληροφόρηση μετακινούμενων και την ανάλυση των δεδομένων. Με βάση τα κυκλοφοριακά δεδομένα που θα συλλεχθούν θα γίνει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή νέων προγραμμάτων φωτεινής σηματοδότησης, με εφαρμογή πλήρους επενέργειας. Παράλληλα θα λειτουργήσει και Σύστημα Τηλεπιτήρησης, το οποίο θα απεικονίζει σε ενιαίο γεωγραφικό υπόβαθρο τους σηματοδοτούμενους κόμβους και θα ενημερώνει τον Δήμο σε πραγματικό χρόνο. 

Ταυτόχρονα προβλέπεται και η πληροφόρηση των οδηγών σε πραγματικό χρόνο, με ένα δυναμικό σύστημα που αποτελείται από 4 ηλεκτρονικές Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων και από μία εφαρμογή για έξυπνες συσκευές όπου θα προβάλλεται η τρέχουσα κυκλοφοριακή κατάσταση και θα υπολογίζεται ο χρόνος μετακίνησης στην περιοχή παρέμβασης.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) μέσω του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. 

Comments are closed.