Μ. Βρετανία: Εξοικονόμηση πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο για ιδιοκτήτες EV

Το αυτοκίνητο φορτίζει σε ώρες χαμηλής ζήτησης και προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε ώρες υψηλής ζήτησης.

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που πωλούν – επιστρέφουν στο δίκτυο την ηλεκτρική ενέργεια του οχήματός τους σε ώρες υψηλής ζήτησης, θα μπορούν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 1.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό ισχύει πλέον και επίσημα στη Μ. Βρετανία, όπου μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το πρώτο τιμολόγιο μαζικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από όχημα σε δίκτυο (V2G) για την εγχώρια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το V2G (γνωστό και ως αμφίδρομη φόρτιση) επιτρέπει σε ένα ηλεκτρικό όχημα να φορτίζει τις μπαταρίες του από το εθνικό δίκτυο και να επιστρέφει την ενέργεια στο δίκτυο όταν αυτό απαιτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει τις μπαταρίες του σε ώρες που δεν υπάρχει υψηλή ζήτηση και προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε ώρες υψηλής ζήτησης. Η διαφορά της τιμής της κιλοβατώρας είναι προς όφελος του κατόχου.

Το V2G λειτουργεί προς το παρόν μόνο με την τεχνολογία φόρτισης CHAdeMO στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή την στιγμή μόνο λίγα μοντέλα μπορούν να στηρίξουν αυτή την υπηρεσία, όμως πολύ σύντομα αυτή η υπηρεσία θα διευρυνθεί.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Octopus ισχυρίζεται ότι το τιμολόγιο του Octopus Power Pack θα εξοικονομήσει στον μέσο οδηγό EV περισσότερες από 850 λίρες Αγγλίας ετησίως (1.000 ευρώ), σε σύγκριση με τη χρέωση με μια τυπική εγχώρια χρέωση, εφόσον μπορούν να έχουν καθημερινή σύνδεση με το δίκτυο τα οχήματά τους για περίπου έξι ώρες την ημέρα (170 ώρες ανά μήνα). Σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί μπορούν να ορίσουν μια ελάχιστη κατάσταση φόρτισης, έτσι ώστε όταν τροφοδοτούν το δίκτυο, οι μπαταρίες να μην πέφτουν ποτέ κάτω από αυτό το επίπεδο.

Ο Alex Schoch, επικεφαλής του συγκεκριμένου τομέα στην Octopus Energy, δήλωσε ότι: «Το V2G θα είναι ένας σημαντικός μοχλός για ένα ευέλικτο, πράσινο δίκτυο και κάλεσε τους κατασκευαστές να κατασκευάσουν οχήματα συμβατά με την τεχνολογία V2G. Μόλις φτάσουμε τα 10 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο δρόμο, θα έχουμε αρκετό αποθηκευτικό χώρο για να τροφοδοτεί ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία σε ώρες αιχμής. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι οδηγοί μας είναι να συνδέονται τακτικά και η φόρτισή τους είναι εντελώς δωρεάν».

Comments are closed.