Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η αειφορία στο επίκεντρο του σύγχρονου επιχειρείν – Όλες οι αλλαγές που φέρνει το τρίπτυχο: Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση

Τεκτονικές αλλαγές προκαλεί η εφαρμογή κριτήριων που συνδέονται με το τρίπτυχο «Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση» ή αλλιώς ESG δηλαδή: Environmental, Social, Corporate Governance) στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, τόσο στον τρόπο λειτουργίας των δομών του, όσο και στον τρόπο χρηματοδοτήσεων.

Στο ίδιο επίπεδο είναι και οι αλλαγές που συντελούνται στο επιχειρείν από την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG.

Όπως τονίσθηκε πρόσφατα από διακεκριμένα στελέχη του τραπεζικού και επιχειρηματικού τομέα της χώρα μας αλλά και ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τα κριτήρια ESG ήρθαν για να μείνουν.

Χρηματοπιστωτικό σύστημα: Αλλάζουν όλα στις χρηματοδοτήσεις

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Alistair Clark Managing Director, Environment and Sustainability της EBRD, ο ανώτερος σύμβουλος για κλιματική αλλαγή και δράσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrea Pinna, ο Αθανάσιος Βλαχόπουλος, γενικός διευθυντής, Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, η Ιωάννα Σαπουντζή διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας και η Θεοδώρα Αντωνακάκη, σύμβουλος διοίκησης σε θέματα Κλίματος και Βιωσιμότητας, της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η επενδυτική φιλοσοφία ESG, τόνισαν όλοι οι ομιλητές, υιοθετείται ολοένα και περισσότερο, τόσο από επενδυτές που επιθυμούν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη με την επενδυτική τους συμπεριφορά, όσο και από τους διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι επιλέγουν επενδυτικά οχήματα που επίσης συμβάλλουν στη βιωσιμότητα, ενώ απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους απλούς πελάτες του τραπεζικού συστήματος.

Μιλώντας για τον τραπεζικό τομέα στην χώρα μας, οι συμμετέχοντες στο πάνελ τόνισαν ότι οι τράπεζες δίνουν πλέον μεγάλη έμφαση στις πράσινες χρηματοδοτήσεις και γενικότερα στην υιοθέτηση μιας γενικότερης στρατηγικής που σέβεται τις αρχές της Πράσινης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτύξει και προσφέρουν μια σειρά προϊόντων και συμβουλευτικών υπηρεσιών, τόσο στους απλούς ιδιώτες πελάτες, όσο και στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, με στόχο την ενίσχυση της Πράσινης Ανάπτυξης, ενώ συμμετέχουν στα μεγάλα διεθνή φόρα που προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιχειρείν: Η συσκευασία στο επίκεντρο

Σε πάνελ που ακολούθησε, εκπρόσωποι επιχειρήσεων αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που φέρνει η υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας στο επιχειρείν και ειδικότερα σε τομείς όπως οι συσκευασίες και η ανακύκλωση.

Ανακύκλωση που όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, με το νέο θεσμικό πλαίσιο αλλάζει τρόπο λειτουργίας σε σχέση με αυτόν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με στόχο να δοθούν κίνητρα ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Στο πάνελ συμμετείχαν η Σίσσυ Ηλιοπούλου, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη Βόρεια Ευρώπη της The Coca Cola Company, η Κιάρα Κόντη, διευθύντρια του τμήματος Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, της ΕΥ Ελλάδος, ο Απόστολος Μούργος, πρόεδρος της εταιρίας ΤΕΧΑΝ και ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου, αντιπρόεδρος της Eunice Energy Group.

Συστημάτα ανάκτησης ανακυκλώσιμων
συσκευασιών με εγγυοδοσία (DRS)

Ολοένα και περισσότερος λόγος γίνεται για τα συστήματα ανακυκλώσιμων συσκευασιών με εγγυοδοσία που αλλάζουν την ανακύκλωση με τον τρόπου που την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Μια  δημοφιλής αλλά όχι νέα πρακτική για το διεθνές επίπεδο είναι η εφαρμογή του συστήματος ανάκτησης συσκευασιών με εγγυοδοσία που έχει καταφέρει όπου εφαρμόζεται να επιτυγχάνει έως και 50% υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης από άλλες μεθόδους συλλογής.

Με απλά λόγια η εγγυοδοσία είναι ένα προσυμφωνημένο αντίτιμο που προστίθεται στην τιμή του προϊόντος  και επιστρέφεται στον τελικά καταναλωτή με την επιστροφή της συσκευασίας για ανακύκλωση.

Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας καθορίζεται πάντα από το κράτος και  η παρακολούθηση  του συστήματος γίνετε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Στοχεύει στην μαζική ανάκτηση, με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος, συσκευασιών και υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές.

Με την εφαρμογή του μέτρου η πολιτεία προφέρει επίσης μεταξύ άλλων την επιλογή στον παραγωγό να συμμετάσχει στην ανακύκλωση, δίνοντας κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών και υλικών και αντικίνητρα , με τελικό στόχο τα προϊόντα τους να συνοδεύονται με φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν για την παραγωγή 100% ανακυκλώσιμων νέων συσκευασιών.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next