Polygreen και Nestlé Ελλάς στη μάχη για καθαρές ελληνικές θάλασσες

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το WE SEA MORE II, το πρωτοπόρο πρόγραμμα των Polygreen και Nestlé Ελλάς που βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες και έχει ως στόχο την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες συλλέχθηκαν περισσότεροι από 2,7 τόνοι αποβλήτων από την αθηναϊκή ριβιέρα, με τους πολίτες και τους επισκέπτες των παραλιών του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β’ Πλαζ Βούλας να ανταποκρίνονται με θέρμη στο ανοιχτό κάλεσμα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Tο WE SEA MORE ΙΙ πραγματοποιήθηκε τις πρώτες 15 ημέρες του Ιουνίου, με επίκεντρο τον καθαρισμό που έγινε μεταξύ 7-11 Ιουνίου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβάλλοντος, ενώ η διαχείριση των αποβλήτων θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου. Στόχος της δράσης ήταν η χαρτογράφηση των αποβλήτων με καινοτόμες μεθόδους τόσο στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας, όσο και στην ακτή, καθώς και η μετέπειτα συλλογή και ανακύκλωση τους, με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την UcanDrone και την Divers’ World να δίνουν το «παρών» και να συνδράμουν από την πλευρά τους στην αποτελεσματική υλοποίηση της δράσης.

Οι εθελοντικές προσπάθειες των στελεχών της Polygreen, της Nestlé Ελλάς και των δημοτών, αλλά και οι δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων οδήγησαν στη συλλογή και απομάκρυνση από ακτή και βυθό 2.718 κιλών αποβλήτων, εκ των οποίων το 39% προήλθε από πλαστικά απορρίμματα, το 17% από ύφασμα και το 16% από scrap (αλουμίνιο και μέταλλο). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη ποσότητα των απορριμμάτων που προέρχονταν από το βυθό εντοπίστηκε σε απόσταση μόλις δέκα-δεκαπέντε μέτρων από την ακτή. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η τηλεπισκόπηση και τα μη επανδρωμένα συστήματα ανίχνευσης, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω δραστηριοποίηση στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και στη εφαρμογή λύσεων κυκλικής οικονομίας. Τα απόβλητα που συλλέχθηκαν, διαχωρίστηκαν ανά ρεύμα, τοποθετήθηκαν σε -ειδικές συσκευασίες συλλογής και μεταφέρθηκαν στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της Polyeco -συνεργαζόμενη εταιρεία με την Polygreen- για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή τους.

Comments are closed.