Πώς το 2021 έγινε «στροφή» στις πράσινες επενδύσεις

Οι πιο χαρακτηριστικές βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα, το 2021.

Την χρονιά που μας πέρασε η κλιματική αλλαγή έδειξε το χειρότερο της πρόσωπο. Δυστυχώς, είδαμε μερικά από τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα του τελευταίου αιώνα.Οι καταστροφικές πλημμύρες, οι φονικές πυρκαγιές, οι αυξημένες θερμοκρασίες, η ξηρασία και πολλά άλλα ακραία φαινόμενα, ήταν μονάχα μια γεύση από το ζοφερό μέλλον που μας περιμένει, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Σε αυτό το κλίμα, και βλέποντας το πόσο αναγκαία είναι η δράση ενάντια στην κλιματική κρίση, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εντάσσουν πλέον την βιωσιμότητα στα κυβερνητικά τους προγράμματα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εταιρείες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την αειφορία στον στρατηγικό τους σχεδιασμό. Οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν το 2021 για το κλίμα ήταν πολλές και σημαντικές. Μία από αυτές ήταν η Συνδιάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα(COP26), όπου τέθηκε ο στόχος του 1.5 βαθμού Κελσίου. Στην Ελλάδα, πάρθηκαν επίσης πολλές πρωτοβουλίες για την βιωσιμότητα, ειδικά από τις ελληνικές εταιρείες. Πολλές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν η δρομολόγησαν μεγάλες «πράσινες» επενδύσεις. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ως στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος  και την μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ρύπων. Ιδιαίτερη σημασία είχαν οι επενδύσεις από τον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται και στο επίκεντρο της «πράσινης» μετάβασης. Πάμε να δούμε παρακάτω μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές βιώσιμες ελληνικές επενδύσεις του 2021.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ. Η εταιρεία δρομολόγησε επενδύσεις 2 δισ. στην καθαρή ενέργεια. Διαθέτει πλέον πλήρως αδειοδοτημένες επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα περίπου 5.800 MW έργων έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση. Στα έργα αυτά, περιλαμβάνονται δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη και στην Αμφιλοχία, επενδυτικού ύψους 800 εκατ., τα οποία έχουν άδεια και είναι ώριμα για υλοποίηση. Επιπρόσθετα, η εταιρεία σε συνεργασία με την Ocean Winds, σχεδιάζει την ανάπτυξη πλωτών θαλάσσιων αιολικών πάρκων 1,5 GW.

MYTILINEOS

Βασικός στόχος της Mytilineos είναι να έχει μειώσει τις εκπομπές της  πάνω από 70% μέχρι το 2030, ενώ μέχρι το 2050 θα έχει μηδενικές εκπομπές. Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται επενδύσεις των 600 εκατ. ευρώ που επικεντρώνονται στην ενέργεια και στη μεταλλουργία. Η εταιρεία έχει πρωτοπορήσει και στον τομέα της μεταλλουργίας, καθώς μέχρι το 2030 θα παράγει πράσινο αλουμίνιο. Στον τομέα του φυσικού αερίου, σχεδιάζει νέα υπερσύγχρονη μονάδα ισχύος 826 MW στον Άγιο Νικόλαο, η οποία θα βρίσκεται σε λειτουργία από το 2022. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία της Mytilineos με τη CIP για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά τόσο στο ενεργειακό μείγμα της εταιρείας όσο και της χώρας.

ΕΛΠΕ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια έκαναν στροφή στις ΑΠΕ, καθώς δρομολόγησαν επενδύσεις περίπου 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, μέσα από το πρόγραμμα «Vision 2025». Οι επενδύσεις αφορούν τον τομέα της πράσινης διύλισης, τα πράσινα καύσιμα όπως το υδρογόνο, την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, επενδύσεις στη ηλεκτροπαραγωγή.Επίσης, την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων με έμφαση στο φυσικό αέριο.Ο όμιλος έχει ως στόχο την μείωση κατά 50% του ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2030.

ΔΕΗ

Τα βασικά πλάνα της ΔΕΗ το 2021 περιλάμβαναν την απολιγνιτοποίηση και την εντατικοποίηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Η εταιρεία έχει δρομολογήσει την επένδυση του ποσού των περίπου 3,2 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ έως το 2024. Σε αυτά περιλαμβάνεται η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024. Επίσης, έχει δρομολογήσει την παροχή του κατά προσέγγιση ποσού των 1,7 δισ. ευρώ για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση τις τηλεπικοινωνίες και τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

MOTOR OIL

H Motor Oil Hellas έχει εισέλθει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στον τομέα των ΑΠΕ. Το 2021 παραμένοντας απόλυτα προσηλωμένη στην πράσινη ενέργεια, προϋπολόγισε επενδύσεις ύψους 240 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία υλοποιεί αυτό το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με δύο έργα που εντάσσονται ευρωπαϊκό IPCEI «Υδρογόνο». Τα δύο έργα που έχουν προκριθεί είναι το Blue Med(Κοινοπρακτικό έργο με τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΦΑ για την παραγωγή υδρογόνου πολύ χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα). Το έργο έχει ως στόχο την παραγωγή «πράσινου» και «γαλάζιου» υδρογόνου για μεταφορά, διανομή και χρήση στη βιομηχανία (διυλιστήρια) και τις μεταφορές(λεωφορεία και πλοία).Το δεύτερο έργο αφορά την παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση (με βάση την ηλιακή  ενέργεια) που θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1,5 GW. Το έργο εντάσσεται στο project Blue Dragon(προϋπολογισμού 2,5 δισ.) στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες όπως η Mytilineos, Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, καθώς και η πολωνική Solaris.

Comments are closed.