Ανάρπαστα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Μέχρι το 2030, το μέσο μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε Κίνα, ΕΕ και Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 60%.

Το 2030, η ηλεκτροκίνηση θα εξοικονομεί τουλάχιστον 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Παράλληλα, σε βάθος χρόνου, κάθε όχημα θα εξοικονομεί 15 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κατά μέσο όρο, γεγονός που θα αντιστοιχεί σε 5.665 λίτρα καυσίμου. Το όφελος θα είναι μεγαλύτερο μετά το 2030, όταν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, αλλά και λίγο αργότερα όταν μετά τα αυτοκίνητα θα ακολουθήσουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία και φορτηγά.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται φέτος να αυξηθούν καταγράφοντας ένα μεγάλο ρεκόρ, διευρύνοντας το μερίδιό τους στη συνολική αγορά αυτοκινήτων κοντά στο 20%. Ποσοστό που θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η νέα έκδοση του ετήσιου Global Electric Vehicle Outlook της IEA (Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας) δείχνει ότι περισσότερα από 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλήθηκαν παγκοσμίως το 2022 και ότι οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% φέτος, φθάνοντας τα 14 εκατομμύρια. Αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη σημαίνει ότι το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη συνολική αγορά αυτοκινήτων έχει αυξηθεί από το περίπου 4% το 2020 σε 14% το 2022 και πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω στο 18% φέτος.

 

«Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις στη νέα παγκόσμια ενεργειακή οικονομία που αναδύεται ταχέως και επιφέρουν έναν ιστορικό μετασχηματισμό της βιομηχανίας κατασκευής αυτοκινήτων παγκοσμίως», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Fatih Birol.

Comments are closed.