EDP: Επενδύει 2,5 δισ. ευρώ έως το 2026 σε κατανεμημένη ηλιακή παραγωγή παγκοσμίως

Με παρουσία σε 17 παγκόσμιες αγορές, ο όμιλος ξεχωρίζει στην ηλιακή κατανεμημένη παραγωγή (DG) και διαθέτει εξειδικευμένες ομάδες που είναι υπεύθυνες για πάνω από 127 χιλιάδες εγκαταστάσεις.

Η κατανεμημένη ηλιακή παραγωγή (DG) έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους επιχειρηματικούς τομείς της EDP – ο οποίος αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των νέων προσθηκών ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως σε όλες τις αγορές τα επόμενα χρόνια. Ο όμιλος έχει δεσμευτεί να επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ έως το 2026 για την εγκατάσταση επιπλέον 4 GWp σε ηλιακούς σταθμούς αποθήκευσης με ανεξάρτητο σημείο σύνδεσης με το Δίκτυο («μπροστά από τον μετρητή») και εντός σταθμού παραγωγής ή καταναλωτή («πίσω από τον μετρητή»), για οικογένειες και επιχειρήσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση.

Η EDP έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κατανεμημένης ηλιακής παραγωγής (DG) και κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει περίπου 1,6 GWp δυναμικότητας κατανεμημένης ηλιακής παραγωγής για επιχειρηματικούς και οικιακούς πελάτες παγκοσμίως, με 0,9 GWp να έχουν υλοποιηθεί μέσω του μοντέλου As-a-Service. Στο μοντέλο αυτό, η EDP χρηματοδοτεί ολόκληρη την αρχική επένδυση και συνάπτει μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τους πελάτες.

Με παρουσία σε 17 παγκόσμιες αγορές, ο όμιλος ξεχωρίζει στην ηλιακή κατανεμημένη παραγωγή (DG) και διαθέτει εξειδικευμένες ομάδες που είναι υπεύθυνες για πάνω από 127 χιλιάδες εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις αυτές εκτείνονται από κατοικίες στην Ευρώπη έως μικρές επιχειρήσεις και μεγάλους εταιρικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τον Ειρηνικό, τη Βόρεια Αμερική και τη Βραζιλία. Αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα αποδεικνύει την ικανότητα της EDP να προσελκύει πελάτες σε όλο τον κόσμο και τη σημαντική συμβολή της σε
έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

«Η κατανεμημένη ηλιακή παραγωγή συνιστά μια τεράστια ευκαιρία να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση μαζί με τους πελάτες μας. Ο επιχειρηματικός αυτός τομέας μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικά σημαντική εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους για τους πελάτες μας, καθώς έχουν συντομότερους χρόνους αδειοδότησης και ανάπτυξης και ταχύτερη απόσβεση σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλίμακας κοινής ωφέλειας, καλύπτοντας παράλληλα τις αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών μας για ενεργειακή ανεξαρτησία. Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να συνεργαζόμαστε με χιλιάδες εταιρείες και οικογένειες που αναλαμβάνουν δράση παράγοντας νέα καθαρή ενέργεια για την υποστήριξη του παγκόσμιου αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει ο Miguel Stilwell d’ Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP.

Στην Ευρώπη, η εγκατεστημένη ισχύς της κατανεμημένης ηλιακής παραγωγής της EDP αναμένεται να αυξηθεί κατά ~5 φορές το 2023-26. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα συνεργασία με την Navigator για ένα ηλιακό έργο 17MWp δείχνει την ικανότητα της EDP να αποτελεί σημαντικό συνεργάτη για τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης. Στις ΗΠΑ, η απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό δυνητικό δυναμικό για την ανάπτυξη έργων κατανεμημένης ηλιακής παραγωγής σε μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, αλλά και για την ανάπτυξη απομακρυσμένων ενεργειακών κοινοτήτων. Η EDP αναμένεται να σημειώσει 5πλασια αύξηση τα επόμενα 3 χρόνια, μέσω σημαντικών εταιρικών συνεργασιών, όπως η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής εταιρική συνεργασία για κατανεμημένη παραγωγή που υπογράφηκε μεταξύ της EDP Renewables και της Google ή η πρόσφατη συνεργασία με τη Lufthansa για την ανάπτυξη έργου κατανεμημένης ηλιακής παραγωγής στο Πουέρτο Ρίκο.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC), η EDP σχεδιάζει να αυξήσει την παρουσία της στην κατανεμημένη ηλιακή παραγωγή κατά τρεις φορές μέχρι το 2026, στηριζόμενη στους αυξανόμενους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και στην ισχυρή κατασκευαστική παρουσία στην εν λόγω περιοχή. Η εταιρεία έχει ήδη περισσότερα από 1,1 GWp σε εξέλιξη και περισσότερα από 150MWp εξασφαλισμένα ή υπό κατασκευή έργα. Πρόσφατα, η EDP έθεσε σε λειτουργία στην Κίνα το μεγαλύτερο έργο κατανεμημένης ηλιακής παραγωγής παγκοσμίως με δυναμικότητα 19MWp.

Στη Λατινική Αμερική, η EDP εστιάζει την προσοχή της στην ανάπτυξη στην αγορά της Βραζιλίας, όπου η εγκατεστημένη ισχύς της κατανεμημένης ηλιακής παραγωγής της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6 φορές έως το 2026, σε σύγκριση με το 2022, με έμφαση στις απομακρυσμένες ηλιακές κοινότητες.

Παράλληλα, η EDP προτιμάται όλο και περισσότερο από παγκόσμιες εταιρείες για την ανάπτυξη ηλιακών έργων σε πολλές εγκαταστάσεις και χώρες. Η Faurecia, πολυεθνική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, επέλεξε την EDP για την ταυτόχρονη ανάπτυξη έργων κατανεμημένης ηλιακής παραγωγής στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε έως και 60 τοποθεσίες.

Ο όμιλος είναι αισιόδοξος ότι αυτή η παγκόσμια επέκταση θα ενισχυθεί από τον ταχύτερο χρόνο διάθεσης στην αγορά σε σύγκριση με τα έργα κλίμακας κοινής ωφέλειας, τη μεγαλύτερη ευελιξία στη σύνδεση με το δίκτυο, την αδειοδότηση και την αλυσίδα εφοδιασμού. Προσφέρει επίσης μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα των τιμών, αντιμετωπίζοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πελατών για ενεργειακή ανεξαρτησία και παρέχοντας μια ανταγωνιστική ενεργειακή λύση για την κάλυψη των αναγκών τους.

Comments are closed.