Χ. Αλεξοπούλου στο 7ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης: Στόχος μας να τριπλασιαστούν το 2024 οι πληρωμές για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»

Τον τριπλασιασμό των πληρωμών για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», με ποσό που θα υπερβαίνει τα 30 εκ. ευρώ για το 2024, έθεσε ως στόχο η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο 7ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ)

Παράλληλα, η κα Αλεξοπούλου υπογράμμισε ότι «το μέλλον των αστικών μετακινήσεων, όπως το οραματιζόμαστε, περιλαμβάνει: ηλεκτροκίνηση, με έμφαση στη μικροκινητικότητα, αποθάρρυνση της χρήσης θερμικών κινητήρων, κοινόχρηστα οχήματα και εκτεταμένη χρήση των ΜΜΜ».

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι τελικός στόχος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η μείωση του κυκλοφοριακού και κατ’ επέκταση των ρύπων και του θορύβου μέσα από την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος των μεταφορών. Αυτό, όπως υπογράμμισε, θα πραγματοποιηθεί με σταθερή πρόοδο σε 3 επίπεδα:

-Χρήση πιο αποδοτικών εξηλεκτρισμένων οχημάτων

-Αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

– Αλλαγή φιλοσοφίας τρόπου ζωής όλων μας

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου τόνισε αφενός, ότι θέτουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητα και αφετέρου  ότι η χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου εντός των μεγάλων πόλεων επιφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.  «Οι λόγοι απλοί: Το ηλεκτρικό όχημα είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο αποδοτικό από τα αντίστοιχα θερμικά, δεν ρυπαίνει εκεί που κινείται και δεν κάνει θόρυβο. Πέραν αυτών, η ηλεκτροκίνηση μέσω της μικροκινητικότητας προσφέρει λύσεις που μας φέρνουν πιο κοντά σ’ ένα πιο ανθρώπινο μέλλον στο κέντρο της πόλης. Ένα μέλλον που οφείλουμε να αναπτύξουμε σωστά επ’ ωφελεία των παιδιών μας», κατέληξε χαρακτηριστικά.

”Το ηλεκτρικό όχημα είναι 3 έως 4 φορές πιο αποδοτικό από τα αντίστοιχα θερμικά, δεν ρυπαίνει εκεί που κινείται και δεν κάνει θόρυβο. Πέραν αυτών η ηλεκτροκίνηση μέσω της μικροκινητικότητας προσφέρει λύσεις που μας φέρνουν πιο κοντά σ’ ένα πιο ανθρώπινο μέλλον στο κέντρο της πόλης. Ένα μέλλον που οφείλουμε να αναπτύξουμε σωστά επ’ ωφελεία των παιδιών μας.
Ως Κυβέρνηση θέτουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Υλοποιούμε πολιτικές για την ηλεκτροκίνηση, τις σύγχρονες μορφές κινητικότητας, αλλά και για την προσβασιμότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σ’ αυτό το πλαίσιο 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία (140 για την Αθήνα και 110 για τη Θεσσαλονίκη), θα κυκλοφορούν στους δρόμους σε 3 μήνες, ενώ συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες για την προμήθεια των υπολοίπων, συνολικά 1.300,  λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Τις επόμενες μέρες αναμένουμε το πρότυπο λεωφορείο που θα κάνει μια σειρά δοκιμών και προεργασίας για την παραλαβή των υπόλοιπων 249. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα χρόνος άφιξης για το σύνολο των οχημάτων είναι οι αρχές Μαρτίου, ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξει ανασχεδιασμός της πορείας των πλοίων που μεταφέρουν τα λεωφορεία λόγω της αναταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μας καθυστερήσει μόνο για κάποιες λίγες ημέρες. Το πρόγραμμα για την παροχή της απαραίτητης ενέργειας και ισχύος για την εγκατάσταση των φορτιστών στα αμαξοστάσια, συνεχίζεται χωρίς καμία καθυστέρηση. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εργασίες από τον ΔΕΔΔΗΕ για την απαραίτητη επαύξηση ισχύος των αμαξοστασίων και προχωράμε την προετοιμασία τους για την εγκατάσταση των φορτιστών, τους οποίους προμηθευόμαστε από τον Ανάδοχο του διαγωνισμού.”

”Πέρα από τα ηλεκτρικά λεωφορεία ως κυβέρνηση επιδοτούμε σταθερά την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας μέσω τεσσάρων προγραμμάτων. Πρόσφατα τροποποιήσαμε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ». Πιο συγκεκριμένα, αποφασίσαμε την απομάκρυνση αιτήσεων που παρέμεναν ανενεργές εφαρμόζοντας 45ημερη προθεσμία για υποβολή παραγγελίας ηλεκτρικού οχήματος, και απελευθερώσαμε κεφάλαια ύψους 6,4 εκ. ευρώ. Αυτά ήρθαν να προστεθούν σε ακόμη 6.5 εκ. ευρώ που είχαν αποδεσμευτεί ή μεταφερθεί το προηγούμενο διάστημα. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνουμε την δυνατότητα σε πολίτες που το επιθυμούν να επιδοτηθούν για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος, είτε πρόκειται για ποδήλατο, είτε για μηχανάκι, είτε για αυτοκίνητο.
Η πλατφόρμα παραμένει ανοικτή για όσους επιθυμούν να κάνουν την αίτησή τους, προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» καθώς ανατροφοδοτείται με αποδέσμευση κεφαλαίων που προέρχονται από την αυστηρή εφαρμογή των προθεσμιών όπως οι 8 μήνες για να ολοκληρώσει κανείς την αγορά του ηλεκτρικού οχήματος. Οφείλω να τονίσω ότι συνολικά έχουν δεσμευτεί 65 εκ. για επιδοτήσεις, ενώ λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης παρατείναμε το πρόγραμμα ως το τέλος Απριλίου. Το 2023 ταξινομήθηκαν 6.382 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα μας ενώ το 2022 είχαν ταξινομηθεί 2827 αύξηση 130%. Ανάλογη αύξηση αναμένεται και φέτος. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 έχουν υποβληθεί 20.577 αιτήσεις, εκ των οποίων στις 19.571 εγκρίθηκε η επιδότηση. Τους 2 προηγούμενους μήνες, επιχορηγήθηκαν 3.239 πολίτες με συνολικό ποσό 8,5 εκ. ευρώ. Στόχος μας το 2024 να τριπλασιαστούν οι πληρωμές προς τους πολίτες, με ένα ποσό που θα προσεγγίσει τα 30 εκ. ευρώ σε επιδοτήσεις.
Αντίστοιχα στο πρόγραμμα Πράσινα Ταξί δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ως 31/12/2024, ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη καταβολή επιδότησης του ποσού των 22.500 ευρώ σε επαγγελματία οδηγό στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση των πρώτων φορτιστών στις πιάτσες των ταξί, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των ιδιοκτητών ταξί για το πρόγραμμα. Ετήσια παράταση δόθηκε και στο πρόγραμμα e-Astypalea, όπου επίσης αυξήσαμε την επιδότηση απόσυρσης για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα από 3.000 σε 10.000 ευρώ. Τέλος, στο Φορτίζω Παντού, η υποβολή αιτήσεων παρατείνεται ως τις 31 Μαΐου και σύντομα ολοκληρώνουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να δώσουμε σε όλη την αγορά τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τις σημαντικές επιδοτήσεις που προβλέπει το πρόγραμμα”.

Καταλήγοντας “Για ν’ αλλάξει η συνήθεια ετών «της βολής του Ι.Χ.» θα πρέπει να βελτιωθεί η υπηρεσία που προσφέρουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να μειωθεί το όριο ταχύτητας εντός αστικού ιστού στα 30km/h για να προαχθεί η μικροκινητικότητα και να δοθεί προτεραιότητα σε πεζούς και δικυκλιστές έναντι των αυτοκινήτων. Πιστεύω ότι ο πολίτης θα επιλέξει μια πιο ήπια μορφή μετακίνησης αν δει ότι εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.”

Comments are closed.