ΟΗΕ: Στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης η Καραϊβική

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι τα μικρά νησιά και τα νησιωτικά κράτη με χαμηλό υψόμετρο στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε χθες, Κυριακή, από το Σουρινάμ για το πόσο «ευάλωτη» είναι η Καραϊβική απέναντι στις κλιματικές αλλαγές, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τη δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης που να προορίζονται για αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

«Τα μικρά νησιά και τα νησιωτικά κράτη με χαμηλό υψόμετρο στην Καραϊβική είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτό που αντιπροσωπεύει αναμφίβολα την σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος: την κλιματική κρίση», δήλωσε ο Γκουτέρες στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) στο Παραμαρίμπο, στο Σουρινάμ, η οποία θα διαρκέσει έως αύριο, Τρίτη.

«Η Καραϊβική βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης», σημείωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση για επείγουσες δράσεις για να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να βρεθούν «λύσεις» καθώς «δεν έχουμε καιρό για χάσιμο».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γκουτέρες σημείωσε επίσης ότι το Σουρινάμ είναι «μια από τις ελάχιστες χώρες που βγαίνουν «αρνητικές» όσον αφορά τις εκπομπές CO2 «και ηγείται στην προστασία της βιοποικιλότητας». Αποτελεί «παράδειγμα για τον πληθυσμό, για την ευημερία και για τον πλανήτη μας», υπογράμμισε.

Παράλληλα όσον αφορά το χρέος χωρών, το οποίο έχει διογκωθεί λόγω της πανδημίας της COVID-19 και των συνεπειών της εισβολής τον Φεβρουάριο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γκουτέρες έκρινε απαραίτητη «μια άμεση χαλάρωση για τις αναπτυσσόμενες χώρες των οποίων λήγουν οι διορίες για την αποπληρωμή του χρέους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω μιας μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να μπορέσουν να υπάρξουν εγγυήσεις για «πρόσβαση στη χρηματοδότηση» αναπτυσσόμενων χωρών, όπως και μέσω μιας επαναδιαπραγμάτευσης του κρατικού χρέους.

Ο Γκουτέρες έφτασε το Σάββατο στο Παραμαρίμπο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σουρινάμ, Τσαν Σαντόκι.

Comments are closed.