Δήμος Αθηναίων: Περισσότερα από 3.700 δένδρα προστέθηκαν στις γειτονιές τα τελευταία χρόνια

Στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου για την ενίσχυση του πρασίνου χιλιάδες δένδρα και θάμνοι έχουν φυτευτεί και στις 129 γειτονιές του δήμου.

Χιλιάδες δένδρα και θάμνοι, έχουν φυτευτεί τα τελευταία 2,5 χρόνια και στις 129 γειτονιές του δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα έχουν φυτευτεί 3.733 δέντρα και περίπου 30.000 θάμνοι, στο πλαίσιο «ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που αφορά την ενίσχυση του πρασίνου» και «με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής» των κατοίκων της πρωτεύουσας , όπως αναφέρει, η σχετική ανακοίνωση του δήμου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ” και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, το πράσινο ενισχύεται με δέντρα που είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον της Αθήνας: Νεραντζιές, ακακίες, ιβίσκοι, ελιές, πλατάνια, μουριές, πικροδάφνες και πεύκα είναι ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά είδη δέντρων που ομορφαίνουν την πόλη, προσφέρουν ανάσες δροσιάς και συμβάλλουν στη βιωσιμότητά της”.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «η ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη, συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος, μειώνοντας τις υψηλές και αφόρητες θερμοκρασίες που επικρατούν. Μάλιστα, οι υπηρεσίες πρασίνου του Δήμου Αθηναίων ενίσχυσαν φέτος τις φυτεύσεις, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, με 1.700 νέα δέντρα και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, από τις αρχές του χρόνου έως και τον Μάιο».

Σε δήλωση του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπογράμμισε ότι ήταν στις πρώτες προτεραιότητες του «να ενισχύσουμε το πράσινο σε αυτήν την πόλη που το έχει ανάγκη. Δυόμιση και πλέον χρόνια μετά, η στρατηγική μας έχει αποδώσει καρπούς. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι στο κέντρο και τις 129 γειτονιές, αποκτούν χιλιάδες νέα δέντρα και σκιά, προσφέροντας περισσότερη δροσιά στους κατοίκους αυτής της πυκνοδομημένης πόλης. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, απελευθερώνοντας χώρους και προσθέτοντας πράσινο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής για τους Αθηναίους και κάνοντας την πόλη μας βιώσιμη για τις μελλοντικές γενιές»,πρόσθεσε. Στην ανακοίνωση του δήμου , σημειώνεται ακόμη ότι « κάθε έργο που σχεδιάζεται ή εκτελείται αυτή την περίοδο στην πόλη έχει ως γνώμονα τη διατήρηση και ενίσχυση του πρασίνου. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το έργο ανάπλασης της Πανεπιστημίου, κατά το οποίο 80 νέα μεγάλα δέντρα θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα του πιο κεντρικού δρόμου της πόλης». Ο δήμος διαβεβαιώνει ακόμη ότι «με απόλυτο σεβασμό στο πράσινο, θα πραγματοποιηθούν τα έργα της “Γραμμής 4” του Μετρό στην Αθήνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης τους, η Αθήνα -σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Ανάπλαση Α.Ε. και το Αττικό Μετρό Α.Ε.- όχι μόνο δε θα χάσει ούτε ένα δέντρο, αλλά συνολικά θα αποκτήσει 2.700 νέα δέντρα, τα οποία προγραμματίζεται να φυτευτούν».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του πρασίνου, σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις των πάρκων «τσέπης» που υλοποιούνται στις αθηναϊκές γειτονιές μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου» με την πολύτιμη συνεισφορά ιδιωτικών εταιρειών. Ήδη, εννέα μικρές “οάσεις” δροσιάς προσφέρουν περισσότερο χρώμα και ανάσες στα Σεπόλια, το Παγκράτι, τα Πατήσια, την Άνω Κυψέλη, τον Άγιο Αρτέμιο, τον Κεραμεικό, τα Κάτω Πετράλωνα, τον Νέο Κόσμο και τον Κολωνό».

Comments are closed.