Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον

Ο εισηγητής της ΝΔ μιλά για ένα νομοσχέδιο που εντάσσεται στο πλήθος των πρωτοβουλιών τής κυβέρνησης για μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία.

Με τον εισηγητή του κυβερνώντος κόμματος να υπεραμύνεται των διατάξεων για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές ρυθμίσεις και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει, η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συζητείται στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί απόψε.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που εντάσσεται στο πλήθος των νομοθετικών πρωτοβουλιών τής κυβέρνησης για τη μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο. Αναφέρθηκε στις οκτώ παρεμβάσεις του νομοθετήματος που αφορούν στην απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων, τον εξορθολογισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων γης και στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών, την ρύθμιση θεμάτων ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής) και Πράσινου Ταμείου, την ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις, την θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, την ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας, τη ρύθμιση θεμάτων κυκλικής οικονομίας και την επικαιροποίηση σημείων της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Ιδιαιτέρως στάθηκε στις διατάξεις που αποτελούν σημείο τριβής με την αντιπολίτευση σχετικώς με τις τροποποιήσεις επιτρεπόμενων χρήσεων στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και εξήγησε ότι πρόκειται για εξορθολογισμό της νομοθεσίας, απλοποίηση των χρήσεων γης και τεχνικές διορθώσεις. Προσέθεσε ότι ο ισχυρισμός ότι επιτρέπονται χρήσεις που ως τώρα απαγορεύονται, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, απλώς οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου έχουν πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα, καθώς η αυστηρή προστασία θα μπορεί να ελεγχθεί και να τηρηθεί. Αναφορικώς με το ζήτημα των ΑΠΕ σε περιοχές Natura, ο κ. Σταμενίτης είπε ότι οι διατάξεις είναι απολύτως σύμφωνες με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες και βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με τον υπέρμετρο περιορισμό των ΑΠΕ, ενώ ιδιαίτερα επισημαίνεται η ρητή αναφορά ότι οι ΑΠΕ συνιστούν έργα υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος. Τέλος για τον ισχυρισμό ότι παραβιάζεται η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τα απάτητα βουνά, ο εισηγητής της ΝΔ παρατήρησε πως είναι επίσης ανακριβής, καθώς τίθενται γενικοί οριζόντιοι κανόνες προστασίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε συγκεκριμένου προστατευτέου αντικείμενου.

Αναφερόμενος στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου ιδιαίτερη μνεία έκανε στην μεταρρύθμιση για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Μουφτείας με επικεφαλής τον Μουφτή που θα απολαμβάνει το κύρος που αντιστοιχεί στη θέση του, με την οποία εισάγεται ένα νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τις Μουφτήδες στη Θράκη που λαμβάνει υπόψη τις συνταγματικές επιταγές αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Σταμενίτης, τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου είναι ρυθμίσεις πράσινες, φιλοπεριβαλλοντικές, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο τής χώρας μας, χαρακτηρίζονται από πληρότητα και στοχευμένες παρεμβάσεις που θα κλείσουν μεγάλες εκκρεμότητες, θα επιλύσουν σημαντικά προβλήματα, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, και θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας και θα ευνοήσουν τις επενδύσεις. «Δυστυχώς η αντιπολίτευση επέλεξε να εμφανιστεί εκ προοιμίου αντίθετη, δεν επέδειξε καμία διάθεση για διαβούλευση, για λογικά επιχειρήματα, για αντιπροτάσεις» είπε και καταλόγισε ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προσφέρει στον διάλογο , παρά ρητορεύει διαμαρτυρόμενος και τελικώς αποχωρεί κρυπτόμενος.

Η αντιπολίτευση

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Χαρά Καφαντάρη τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό, δίνει οριστικό χτύπημα στην προστασία του περιβάλλοντος, συνεχίζει τη λογική της κακής νομοθέτησης με περιορισμένη χρονικά διαβούλευση και παρότι αποσύρθηκαν κάποιες επίμαχες διατάξεις, η φιλοσοφία επέμβασης στις περιοχές Natura δεν άλλαξε, γι’ αυτόν τον λόγο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι επιστημονικοί φορείς είναι αντίθετοι και ζητούν την απόσυρσή του. Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν 12 διατάξεις υπουργείων με αποτέλεσμα να πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «σκούπα» που περιλαμβάνει πλήθος ρυθμίσεων πολεοδομικών, χωροταξικών, ακυρώνοντας την έννοια χωροταξικού σχεδιασμού, συρραφή ρουσφετιών με χαλάρωση ελεγκτικών μηχανισμών και πλήθος εξυπηρετήσεων. Όπως προσέθεσε η κυρία Καφαντάρη, παραβιάζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Σύνταγμα και ανέφερε ότι νομιμοποιούνται υφιστάμενες παράνομες δραστηριότητες μέσα σε περιοχές Natura πριν ολοκληρωθούν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, «ο ελεγχόμενος πληρώνει τον ελεγκτή, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε πιθανή συναλλαγή», με απόφαση υπουργού θα καθορίζεται η φέρουσα χωρική ικανότητα κάθε χωρικής ενότητας και στις δασικές υπηρεσίες εισάγονται συμβασιούχοι.

Σχετικώς με τη ρύθμιση για τις Μουφτείες, είπε ότι θεμελιώδες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης, έτσι ώστε, να επιτευχθούν συναινέσεις και συγκλίσεις εκεί που είναι δυνατόν με τη μειονότητα και να προλάβουμε έτσι κάθε παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Θράκης και οποιαδήποτε προσπάθεια να οργανώσει μια παράλληλη διαδικασία εκλογής μουφτή που η ελληνική Πολιτεία δεν θα αναγνωρίσει. «Επί της ουσίας έχουμε ισχυρότατες ενστάσεις, εφόσον δεν αξιοποιήθηκε η συστηματική δουλειά που έγινε στην Επιτροπή για τη Θράκη, όπου υπήρχε γενική συμφωνία εξασφάλισης της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης της μειονότητας. Συνεπώς, είμαστε αναγκασμένοι, εάν δεν αποσυρθούν οι διατάξεις αυτές για διαβούλευση, να καταψηφίσουμε, εκτός αν υπάρξουν οι βελτιώσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι αλλάζει «πριν στεγνώσει το μελάνι» την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μειώνει σε δέκα μέρες την ανακοίνωση τιμολογίων των προμηθευτών για τους επόμενους μήνες, ενώ από την ανακοίνωση των τιμών την προηγούμενη Δευτέρα είχε αποδεχτεί ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια σκαρφάλωσαν στο 0,5 ευρώ την κιλοβατώρα και η ρήτρα αναπροσαρμογής εισήλθε στην τιμή και μάλιστα στην περίπτωση της ΔΕΗ η προσαύξηση είναι 15%.

Comments are closed.