Η «Πράσινη Επανάσταση» της Αστυπάλαιας: Το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου

Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Ομίλου Volkswagen και της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει ως στόχο να μεταμορφώσει το νησί των Δωδεκανήσων σε μία πρωτότυπη τοποθεσία ηλεκτροκίνησης, έξυπνης κινητικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κάτι πολύ σπουδαίο συμβαίνει στην Αστυπάλαια.

Το όμορφο αυτό νησί των Δωδεκανήσων έχει γίνει το επίκεντρο μίας «Πράσινης» και Ψηφιακής «Επανάστασης» που λαμβάνει πραγματοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Το όραμα του Ομίλου Volkswagen για να καταστεί κλιματικά ουδέτερος οργανισμός μέχρι το 2050, αλλά και το σχέδιο της Ελληνικής Δημοκρατίας να καταστεί ένα προηγμένο ευρωπαϊκό κράτος με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη, λαμβάνει σάρκα και οστά μέσω του προγράμματος «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί».

Ένα χρόνο πριν η Ελληνική Δημοκρατία με την υποστήριξη του Ομίλου Volkswagen ανακοίνωσε την έναρξη ενός πρωτοποριακού έργου το οποίο είχε ως στόχο να μεταμορφώσει ένα ελληνικό νησί σε μία πρωτότυπη τοποθεσία ηλεκτροκίνησης, έξυπνης κινητικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος επιλέχθηκε το νησί της Αστυπάλαιας.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η αντικατάσταση του τρέχοντος συστήματος μεταφορών του νησιού από τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε βάθος χρόνου η Αστυπάλαια θα μετατραπεί σε ένα νησί- πρότυπο για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα.

Την έναρξη του Project σηματοδότησε η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας στην Αθήνα και στο Βόλφσμπουργκ, από τον Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια και τον Dr. Herbert Diess, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Volkswagen Group, αντίστοιχα.

Το σπουδαίο αυτό project για την Αστυπάλαια βασίζεται σε τέσσερεις πυλώνες για την υλοποίηση του:
– Την Ηλεκτροκίνηση Οχημάτων
– Την Έξυπνη Κινητικότητα
– Τη Φόρτιση και Ενέργεια
– Την Αυτόνομη Οδήγηση

Ηλεκτροκίνηση

Ας τα πάρουμε όμως ένα – ένα με τη σειρά για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι ακριβώς σημαίνει ο κάθε πυλώνας του προγράμματος. Ο πρώτος πυλώνας, ο οποίος αφορά την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων, προβλέπει τη σταδιακή αντικατάσταση του υπάρχοντα στόλου οχημάτων με ηλεκτρικά.

Βασικός στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι ο πλήρης εξηλεκτρισμός του στόλου μέχρι το 2025. Και πως θα γίνει αυτό; Μέσω του προγράμματος επιδοτήσεων e-astypalea (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας) για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, το οποίο απευθύνονται αποκλειστικά στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού.

Η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος φτάνει το 40%. Συγχρόνως, προβλέπεται επιπλέον επιδότηση για την απόσυρση παλιών οχημάτων και την αγορά ιδιωτικής χρήσης φορτιστών. Φυσικά, για όλα αυτά προβλέπονται ειδικές χαμηλές τιμές από τον Όμιλο Volkswagen για το νησί της Αστυπάλαιας.

Έξυπνη κινητικότητα

Ο δεύτερος πυλώνας, αυτός της «Έξυπνης κινητικότητας» σχετίζεται με την δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας μεταφορών (AstyBUS), με ηλεκτρικά μίνι-βαν, κατά παραγγελία. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο ηλεκτρικών οχημάτων ευέλικτου διαμοιρασμού (AstyGO), στο οποίο οι κρατήσεις θα γίνονται με το λεπτό. Η λειτουργία αυτή αποτελεί συνεργασία της Kosmocar και των τοπικών επιχειρηματιών.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι έχει γίνει θέσπιση νομοθετικού πλαισίου από το Υπουργείο Μεταφορών για την δημιουργία ειδικού φορέα για την υπηρεσία AstyBUS. Επίσης, ο Όμιλος Volkswagen έχει αναλάβει την εκπαίδευση του προσωπικού υπαλλήλων και οδηγών, ενώ έχει εξασφαλιστεί χορηγία από την Alpha Bank και την Sky Express.

Φόρτιση και ενέργεια

Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος, ο οποίος σχετίζεται με την φόρτιση και την ενέργεια , έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποία θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες γεννήτριες ντίζελ.

Ταυτόχρονα, έχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός δικτύου δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, το οποίο θα αναπτυχθεί σε κοινόχρηστους χώρους του νησιού, για την κάλυψη των αναγκών φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων που αναμένεται να κυκλοφορούν στην Αστυπάλαια. Επίσης, πρόκειται να αναβαθμιστεί και να γίνει υπογειοποίηση του δικτύου.

Αυτόνομη οδήγηση

Ο τέταρτος πυλώνας, αυτός της αυτόνομης οδήγησης, είναι αρκετά βασισμένος στην διαθεσιμότητα της απαραίτητης τεχνολογίας, για αυτό και πρόκειται να δοκιμαστεί στο νησί το 2025. Από την άλλη, η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας, με την αρωγή της Kosmocar-Volkswagen, έχουν ήδη ξεκινήσει την ανακύκλωση όλων των εγκαταλελειμμένων οχημάτων που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί.

Μέχρι σήμερα έχουν να ανακυκλωθεί συνολικά πάνω από 30 οχήματα. Τα έσοδα από την ενέργεια αυτή θα καταλήξουν στον Δήμο της Αστυπάλαιας για την αγορά μιας πρέσας συμπίεσης ανακυκλώσιμων υλικών.

Κίνητρα για τους κατοίκους

Το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στη συνεργασία των κατοίκων του νησιού. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά η Ελληνική Δημοκρατία και ο όμιλος Volkswagen Group, γι αυτό σε συνεργασία με την Kosmocar έχουν αναπτύξει μια σειρά από σημαντικές επιδοτήσεις και εκπτώσεις. Οι ελαφρύνσεις αυτές έχουν ως στόχο να επωφελήσουν τόσο τους κάτοικους του νησιού όσο και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, ώστε να προχωρήσουν στην απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η έκπτωση που προσφέρεται από τον Όμιλο Volkswagen και την Kosmocar αφορά όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, το Volkswagen e-up!, το ID.3, το ID.4 και το ηλεκτρικό scooter Seat MO 125, ενώ φτάνει τα 7.750 ευρώ.

Η Ελληνική Δημοκρατία, θέλοντας να ωθήσει περαιτέρω τους κατοίκους του νησιού στην αγορά ηλεκτρικού οχήματος, προσφέρει ειδική επιδότηση, η οποία για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αγγίζει το 40% της Τιμής Προ Φόρων για λιανική τιμή έως 50.000 ευρώ, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 12.000 ευρώ. Επιπροσθέτως, οι κάτοικοι μπορούν να επωφεληθούν με επιπλέον επιδότηση 3.000 ευρώ, με την απόσυρση του παλιού τους οχήματος.

Ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί σωστά το πρόγραμμα η Volkswagen Financial Services δημιούργησε και προσφέρει ειδικά προγράμματα ηλεκτροκίνησης με τη μέγιστη ευελιξία και τα περισσότερα πλεονεκτήματα αποκλειστικά για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας.

Τα προγράμματα καλύπτουν όλα τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα του Ομίλου Volkswagen Group που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αστυπάλαια. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος Astypalea Free 6 δίνεται τη δυνατότητα πληρωμής της 1ης δόσης 6 μήνες μετά. Μέσα σε αυτό το διάστημα και εφόσον κάποιος έχει λάβει το ποσό της επιδότησης e-Astypalea μπορεί να το καταθέσετε στην τράπεζα μειώνοντας έτσι το συνολικό δάνειο και πληρώνοντας ακόμη χαμηλότερη μηνιαία δόση. Στην περίπτωση αυτή, η απαιτούμενη ελάχιστη προκαταβολή φτάνει το 20%.

Προϋποθέσεις:
– Διάρκεια 60 μήνες
– Απαιτούμενη ελάχιστη προκαταβολή 20% (π.χ. 3.830€ για e-up!)
– Καταβολή του υπολοίπου επιδότησης e-Astypalea μέσα στους πρώτους 6 μήνες (πχ. 6.177 ευρώ – 3.830 ευρώ = 2.347 ευρώ υπόλοιπο προς κατάθεση για e-up!)

Το δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι το Classic Credit. Πρόκειται για είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει στους κατοίκους της Αστυπάλαιας να εξοφλήσουν την αξία του οχήματος εύκολα, με ισόποσες δόσεις. Προσφέρεται με το ιδιαίτερα προνομιακό επιτόκιο 3,9%, με μηδενικά διαχειριστικά έξοδα, δυνατότητα χρηματοδότησης από 12 έως 60 μήνες και έως 100% της αξίας του οχήματος. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να συμπεριληφθεί και ο φορτιστής.

Συγχρόνως, η Alpha Bank, ως ένας από τους μεγάλους χορηγούς του έργου – με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, υλοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως θέμα «Κυκλική οικονομία στην πράξη». Μέσω του προγράμματος οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία διαδραστική εμπειρία 8 εβδομάδων και να γνωρίσουν τα βασικά μοντέλα της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, πρόκειται να δημιουργήσουν το δικό τους Έξυπνο και Βιώσιμο Θερμοκήπιο».

Μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση του προγράμματος, αυτή της ηλεκτροκίνησης. Στις 2 Ιουνίου του 2022 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του Ομίλου VW, Herbert Diess ανακήρυξαν την έναρξη την της β’ φάσης του, της «έξυπνης κινητικότητας».

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του σχεδίου «Astypalea: Smart, sustainable island»

Νίκος Κομνηνέας, δήμαρχος Αστυπάλαιας

«Η σημασία του προγράμματος για το νησί είναι τεράστια, γιατί ουσιαστικά δημιουργούμε αυτή τη στιγμή νέους τρόπους, μοναδικούς, πρωτοπόρους, με τους οποίους πάμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής βιώσιμης μετακίνησης.

Αυτό επιτυγχάνεται επειδή ακριβώς διαθέτουμε σταθμούς και για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Ο δήμος μας έχει κατασκευάσει υποδομές φωτοβολταϊκού πάρκου για χρήση από ηλεκτρικά οχήματα. Έχουν δοθεί μεγάλες επιδοτήσεις όσον αφορά την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από το κράτος. Μάλιστα, η εταιρεία Volkswagen παρέχει τα αυτοκίνητά της σε εργοστασιακή τιμή. Οι επιδοτήσεις αφορούν κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σκούτερ ή ποδήλατο οποιασδήποτε μάρκας.

Βεβαίως, πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το ότι δημιουργούμε “πράσινη” αστική συγκοινωνία, με ηλεκτρικά μίνι βαν, χωρίς στάσεις, μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος καλεί το μίνι βαν να τον παραλάβει από το σημείο το οποίο θέλει και να τον μεταφέρει σε άλλο μέρος όπου επιθυμεί να μεταβεί. Σε συνδυασμό με το car sharing, το οποίο είναι διαμοιρασμός οχημάτων, μας δίνει μια πολύ μεγάλη ευελιξία πολλαπλής μίσθωσης οχημάτων. Μέσα στην ημέρα, δηλαδή, μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο για όποιες ώρες το χρειάζεται.

Και με τον τρόπο αυτό, με τις δύο αυτές διαφορετικές δράσεις –αστική συγκοινωνία κατά παραγγελία και διαμοιρασμό οχημάτων– δημιουργούμε μια υποδομή, όπου ο επισκέπτης ή ο μόνιμος κάτοικος του νησιού δεν χρειάζεται να μετακινείται με δικό του μέσο, διότι μπορεί να κάνει χρήση αυτών των υπηρεσιών, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά, γιατί εκτός από την ευκολία μετακίνησης, την εξάλειψη του θορύβου λόγω της αντικατάστασης των οχημάτων με ηλεκτρικά, έχουμε δραστική μείωση του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα επίσης προβλέπει και μία ακόμα δράση που είναι η κατασκευή ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος, ο οποίος θα παρέχει ηλεκτρικό ουσιαστικά στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Η ανταπόκριση των κατοίκων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι δημότες αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα του προγράμματος, όχι μόνο επειδή δημιουργούνται αυτές οι ευκολίες όπως τις περιγράψαμε προηγουμένως, αλλά και γιατί διαπιστώνουν ότι οι επισκέπτες που έρχονται στο νησί, ένα μεγάλο μέρος τους, είναι όσοι ακριβώς επιθυμούν να γνωρίσουν, να γευτούν, να δοκιμάσουν αυτές τις νέες υπηρεσίες. Συνδεδεμένες με το παραδοσιακό περιβάλλον των οικισμών μας, την αμόλυντη φύση, τις παρθένες παραλίες και όλη αυτή την καταπληκτική και μοναδική ατμόσφαιρα του νησιού μας που το καθιστούν έναν εξαιρετικό προορισμό. Οποιοσδήποτε θέλει να δει πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, χωρίς να επεμβαίνουν αν θέλετε στην καθημερινότητα και στον πολιτισμό ενός τόπου, αλλά αξιοποιώντας τις ανθρώπινες αξίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ας έρθουν στο νησί μας. Αυτό είναι που πρέπει να ακολουθούμε ως αρχή γενικώς όλοι παντού, όχι μόνο στην Αστυπάλαια, αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο και βεβαίως και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά όσον αφορά την πατρίδα μας».

Στήβεν Σίρτης, διευθύνων σύμβουλος της Kosmocar Α.Ε.

«Η κινητικότητα του μέλλοντος γίνεται ήδη πραγματικότητα στο νησί της Αστυπάλαιας μέσα από το πρόγραμμα “Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί”, που από κοινού υλοποιούν η Ελληνική Δημοκρατία και o όμιλος Volkswagen.

Από την πλευρά μας, ως Kosmocar, στηρίζουμε εμπράκτως και με αφοσίωση την εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να μετατραπεί η Αστυπάλαια, μέσα σε πέντε χρόνια, σε ένα νησί βιώσιμης κινητικότητας και ενέργειας – με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, έξυπνες υπηρεσίες κινητικότητας και ένα φιλικό προς το περιβάλλον ενεργειακό σύστημα. Πλέον, ο μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας σε «έξυπνο και αειφόρο» νησί γίνεται πράξη με τις υπηρεσίες “έξυπνης” μετακίνησης να μπαίνουν σε εφαρμογή. Με το συντονισμό της Kosmocar, η πλήρης ανάπτυξη της εφαρμογής για την “έξυπνη” κινητικότητα astyMOVE και των υπηρεσιών ASTYBUS και astyGO, που αποβλέπουν στην καθιέρωση των εύκολων, ευέλικτων και “πράσινων” μετακινήσεων για κατοίκους και επισκέπτες, είναι πλέον γεγονός. Ταυτόχρονα, οι πρώτοι ιδιώτες στο όμορφο νησί του Αιγαίου παραλαμβάνουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα Volkswagen ID, ενώ οι υπηρεσίες της πολιτείας όπως η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πολιτική Αεροπορία ήδη έχουν αποκτήσει τα ηλεκτρικά τους οχήματα Volkswagen».

Comments are closed.