ΟΗΕ: Διάσκεψη για ένα υγιές οικοσύστημα το 2030

Οι απεσταλμένοι θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα αρκετά φιλόδοξο «δεκαετές παγκόσμιο πλαίσιο» για να τερματιστεί ως το 2030 η καταστροφή της φύσης.

Με πανό και συνθήματα ακτιβιστές μη κυβερνητικών οργανώσεων και ενώσεων για το κλίμα κινητοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη 7/12, στο Μόντρεαλ, κατά την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και κυρίως να ασκήσουν πιέσεις για την μοναδική ευκαιρία, “μια στη δεκαετία”, που παρουσιάζεται στην συνάντηση αυτή διαπραγματευτών από όλον τον κόσμο, να επιτευχθεί συμφωνία για την προστασία της φύσης.

Οι διαπραγματευτές ελπίζουν ότι η 15η Διάσκεψη της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, η λεγόμενη COP15 Βιοποικιλότητα, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει ότι θα υπάρχει περισσότερη “φύση” –ζώα, φυτά και υγιή οικοσυστήματα– το 2030 απ’ ό,τι υπάρχει τώρα.

«Η συνάντηση αυτή είναι η ευκαιρία μας να περάσουμε από την διαφωνία στην συμφωνία, να σταματήσουμε αυτό το όργιο καταστροφής και να υπογράψουμε σύμφωνο ειρήνης με τη φύση», δήλωσε ο πρόεδρος της COP15 Χουάνγκ Ρούνκιου, ο κινέζος υπουργός Οικολογίας και Περιβάλλοντος.

«Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του πάνω μας, περιμένει τις εργασίες μας και οφείλουμε να προχωρήσουμε μαζί», πρόσθεσε, καθώς οι διαπραγματεύσεις τραβούν σε μάκρος τριών ετών χωρίς αποτέλεσμα, γεγονός που προκαλεί φόβους για παταγώδη αποτυχία.

Οι απεσταλμένοι 190 χωρών έχουν περιθώριο ως τις 19 Δεκεμβρίου να υιοθετήσουν ένα αρκετά φιλόδοξο «δεκαετές παγκόσμιο πλαίσιο» για να τερματιστεί ως το 2030 η καταστροφή της φύσης και των πόρων της, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την επιβίωση της ανθρωπότητας και για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο οι διαφωνίες όσον αφορά τους στόχους και ο τεράστιος όγκος υλικού που θα πρέπει να εξεταστεί τις δύο αυτές εβδομάδες στην COP15 εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία, δήλωσε ο Γκάβιν Έντουαρντς, ο διευθυντής της οργάνωσης World Wildlife Fund International.

«Όντως θα χρειαστεί να ρίξουμε αρκετά ξενύχτια εδώ για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την συμφωνία που θέλουμε», σημείωσε ο Έντουαρντς στο περιθώριο της διάσκεψης, την ώρα που οι ακτιβιστές φώναζαν συνθήματα για την προστασία της φύσης.

«Ωστόσο αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ είναι το μέλλον της ζωής στη Γη», υπογράμμισε.

Η επιτυχία σύναψης συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει στην προστασία σχεδόν του ενός τρίτου των χερσαίων εκτάσεων και των ωκεανών παγκοσμίως ως το 2030, σε περισσότερο βιώσιμα αγροτικά συστήματα, δασοκομία και αλιεία, πρόσθεσε.

«Οι κυβερνήσεις έχουν μια ευκαιρία δεκαετίας για να καταλήξουν σε συμφωνία γι’αυτό εδώ», υπογράμμισε.

Νωρίτερα χθες ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε τη διάθεση έως και 800 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (περίπου 557,92 εκατομμύρια ευρώ) σε διάστημα επτά ετών σε έως και τέσσερις προσπάθειες προστασίας της φύσης υπό την ηγεσία ιθαγενών, κάτι το οποίο θα βοηθήσει την χώρα στην διατήρηση του 30% της γης της ως το 2030.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη, ιδίως έντομα, απειλούνται τώρα με εξαφάνιση, καθώς εξαφανίζονται με πρωτόγνωρο ρυθμό εδώ και 10 εκατομμύρια χρόνια. Έως και το 40% των χερσαίων εκτάσεων της Γης θεωρούνται υποβαθμισμένες, σύμφωνα με την έκθεση του 2022 του ΟΗΕ Global Land Outlook.

«Η ανθρωπότητα έχει γίνει όπλο μαζικής καταστροφής», προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εξαιτίας «της απεριόριστης όρεξής μας για ανεξέλεγκτη και άνιση οικονομική ανάπτυξη».

Αυτή η COP15, η δίδυμη αδελφή που βρίσκεται στη σκιά των COP για το κλίμα, είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για «να σταματήσουμε τον πόλεμό μας κατά της φύσης», κατέληξε.

Comments are closed.