Coca-Cola HBC: Η πιο βιώσιμη εταιρεία ποτών στον κόσμο

Ο Όμιλος Coca-Cola HBC είναι η πιο βιώσιμη εταιρεία ποτών στον κόσμο, με βάση τον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones (DJSI)

Ο Όμιλος Coca-Cola HBC αναδείχθηκε κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο των ποτών, σύμφωνα με τον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones (DJSI) 2022, έναν από τους σημαντικότερους δείκτες βιωσιμότητας παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος σημείωσε γενική βαθμολογία 93/100, καταγράφοντας αύξηση 6 μονάδων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Η βελτίωση αυτή επιτεύχθηκε χάρη στη σταθερή επένδυση της εταιρείας στη βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Είναι η 12η συνεχόμενη χρονιά που η Coca-Cola HBC βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων εταιρειών και η 6η φορά που αναδεικνύεται ηγέτης του κλάδου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Coca-Cola HBC, Zoran Bogdanovic, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, συνεχίζοντας παράλληλα να δημιουργούμε αξία για τους εταίρους μας. Αυτή η διάκριση από το DJSI αποδεικνύει ότι είμαστε στην σωστή κατεύθυνση και αποτελεί περαιτέρω αναγνώριση του έργου και της αδιάκοπης προσπάθειας όλων στον Όμιλό Coca-Cola HBC, να θέσουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας. Πέρυσι, έκανα τη φιλόδοξη ανακοίνωση του στόχου για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών έως το 2040 και πιστεύω ολόψυχα ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα κάνουμε τον στόχο μας πραγματικότητα».

Η πρόσφατη αυτή αναγνώριση είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις επιδόσεις της Coca-Cola HBC σε άλλους αναγνωρισμένους δείκτες βιωσιμότητας όπως το CDP Climate Disclosure, ο MSCI ESG Rating και ο δείκτης FTSE4Good Index.

Οι σημαντικότερες επιδόσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Coca-Cola HBC περιλαμβάνουν:

Μείωση της ποσότητας νερού που απαιτείται για την παραγωγή των προϊόντων κατά 2 δισεκ. λίτρα από το 2011 και βελτίωση του δείκτη χρήσης νερού κατά 9% από το 2017 σε 19 τοποθεσίες προτεραιότητας για το νερό.

Εξοικονόμηση περισσότερων από 530.000 τόνων σε απόλυτες εκπομπές άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας από το 2017.
Προμήθεια άνω του 98% των αγαθών και πρώτων υλών από τοπικούς προμηθευτές (στις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος), αξίας 3,5 δισ. ευρώ.

Έκδοση του πρώτου Πράσινου Ομολόγου για τον Όμιλο τον Σεπτέμβριο του 2022.
Υποστήριξη, 10 θέσεων εργασίας κατά μέσο όρο, για κάθε θέση εργασίας στο Σύστημά της Coca-Cola.

Εκπαίδευση 753.000 νέων σε 28 χώρες από το 2017, μέσω του προγράμματος Youth Empowered, το οποίο στοχεύει να εκπαιδεύσει 1.000.000 νέους μέχρι το 2025.
Δημοσίευση της Πολιτικής φορολογικής διαφάνειας και του σχετικού Απολογισμού για 2η χρονιά.

39% κάλυψη των διευθυντικών θέσεων από γυναίκες και στόχευση για 50% έως το 2025.

Κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες σε 22 χώρες, μέσω της καινοτομίας του KeelClip που οδηγεί σε μείωση 2.000 τόνων πλαστικής μεμβράνης ετησίως.

35% χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού (rPet) στις PET συσκευασίες σε όλες τις χώρες του Ομίλου μέχρι το 2025, ενώ στις χώρες της ΕΕ και την Ελβετία το ποσοστό ανακυκλωμένου πλαστικού θα φτάσει το 50%. Από το 2022, η Ελβετία παράγει όλο το τοπικό χαρτοφυλάκιό σε συσκευασίες με 100% rPET, και μέσα στο 2023 αναμένεται και η Ιταλία και η Αυστρία να παράγουν τα τοπικά τους προϊόντα σε 100% rPet συσκευασίες.

Επένδυση άνω των 50.000.000 ευρώ σε ίδιες εγκαταστάσεις παραγωγής rPet. Αυτές περιλαμβάνουν το εργοστάσιο του Ομίλου στο Gaglianico στην Ιταλία, το οποίο παράγει προπλάσματα φιαλών PET με έως και 70% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, σε σύγκριση με το πρωτογενές πλαστικό. Παρόμοια τεχνολογία παραγωγής rPET χρησιμοποιείται επίσης στις αγορές της Πολωνίας και της Ρουμανίας.
NETZERO BY40

Τον Οκτώβριο του 2021, ο Όμιλος Coca-Cola HBC δεσμεύτηκε για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του, μέχρι το 2040. Ο Όμιλος έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό πλάνο δράσεων και θα επενδύσει 250.000.000 ευρώ σε πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών έως το 2025. Μέσω της επίτευξης ενός υφιστάμενου εγκεκριμένου στόχου, η εταιρεία θα μειώσει, τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές της αλυσίδας αξίας (Scope1,2 και 3) κατά 25% έως το 2030, με περαιτέρω μείωση 50% την επόμενη δεκαετία. Για την αντιμετώπιση του 90% των εκπομπών, που προκύπτουν από ενέργειες τρίτων (Scope3), ο Όμιλος θα διευρύνει τη συνεργασία με τους προμηθευτές του και όπου οι εκπομπές δεν μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως, η εταιρεία θα τις αντισταθμίσει επενδύοντας σε άλλα μέτρα προστασίας του κλίματος.

Σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Ομίλου Coca-Cola HBC, μέσω των πρακτικών που εφαρμόζει στις παραγωγικές μονάδες και τις εγκαταστάσεις που λειτουργεί στη χώρα, των πρωτοβουλιών της για τη δημιουργία μίας κλιματικά ουδέτερης εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και την συνεισφορά της στην κοινωνία, την οικονομία και την απασχόληση της χώρας.

Οι επιδόσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον

Κλίμα και μείωση εκπομπών άνθρακα 

Με δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, η εταιρεία μείωσε τις απόλυτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 54,2% το 2021 (σε σύγκριση με το 2017).

Η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας των εργοστασίων της Coca-Cola Τρία Έψιλον προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ πάνω από το 62% της συνολικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας.
To συνολικό ποσοστό των ενεργειακών αποδοτικών ψυγείων της εταιρείας στην αγορά φτάνει το 49%, το οποίο έχει επιφέρει μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2 κατά περισσότερους από 45.000 τόνους.

H εταιρεία προχωρά σε αντικατάσταση των >700 εταιρικών αυτοκινήτων με υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 28% μέχρι το 2025.

Κυκλική οικονομία 

Με το 100% των συσκευασιών της να είναι ανακυκλώσιμο, το 2018 πρώτη στην Ελλάδα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον προχώρησε σε παραγωγή αναψυκτικών με ανακυκλωμένο πλαστικό. Η κίνηση αυτή εξοικονόμησε 840 τόνους πλαστικού και >1.000 τόνους CO2 για τη διετία 2020-2021.

Η εταιρεία μειώνει συνεχώς τη χρήση πλαστικού στις συσκευασίες της επενδύοντας σταθερά σε τεχνολογίες που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClip, μειώνει τη χρήση πλαστικού κατά 540 τόνους ετησίως.
Η εταιρεία πρόσφατα υιοθέτησε τα μη αποσπώμενα καπάκια σε όλες τις συσκευασίες του χαρτοφυλακίου των χυμών, εφαρμόζοντας δύο χρόνια νωρίτερα την Ευρωπαϊκή Οδηγία, Μέσα στο 2023, η αλλαγή αυτή θα υλοποιηθεί αυτή σε όλο το εύρος του χαρτοφυλακίου. Με τον τρόπο αυτό συμβάλει ώστε 256.000.000 καπάκια να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να μην καταλήξουν ως απορρίμματα στο περιβάλλον.

Νερό

Τα εργοστάσια παραγωγής νερού και αναψυκτικού και χυμών της Coca-Cola Τρία Έψιλον αποτελούν τα μοναδικά εργοστάσια της Ελλάδας το 2021, με διάκριση Platinum για υπεύθυνη διαχείριση νερού, από την Alliance for Water Stewardship (AWS). Η στρατηγική της εταιρείας για ορθολογική διαχείριση νερού επέφερε μείωση του δείκτη νερού κατά 7,6% το 2021 (σε σχέση με το 2017). Παράλληλα, επαναχρησιμοποιήθηκαν και ανακυκλώθηκαν σχεδόν 70.000.000 λίτρα νερού στις παραγωγικές της μονάδες και εξοικονομήθηκαν πάνω από 4.400.000 λίτρα νερού από τον βιολογικό καθαρισμό.

Κοινωνία και απασχόληση 

Η εταιρεία συνεισφέρει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση δημιουργώντας προστιθέμενη αξία 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ) και υποστηρίζοντας 32.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας (0,7% της συνολικής απασχόλησης).
Το 45% των στελεχών που είναι επικεφαλής τμημάτων και των άμεσα αναφερόμενων σε αυτούς είναι γυναίκες.

Με δέσμευση να προσφέρει στη νέα γενιά και τους επαγγελματίες του κλάδου HoReCa τα απαραίτητα εφόδια για να δημιουργήσουν στη χώρα μας το επαγγελματικό μέλλον που ονειρεύονται, υλοποιεί το Empowered, το No1 δωρεάν πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχολησιμότητας στην Ελλάδα. Από το 2017, το πρόγραμμα έχει ενδυναμώσει περισσότερους από 35.000 συμμετέχοντες ενώ το 2022 ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τους 10.000.

Με δωρεά ύψους 1,8 εκ. ευρώ ανέλαβε ως ανάδοχος αποκατάστασης της περιοχής Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, ανταποκρινόμενη άμεσα στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Συνολικά η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον, Coca-Cola Hellas) έχει διαθέσει για την τριετία 2019-2021, €6,4 εκ. σε κοινωνικά προγράμματα.

Comments are closed.