Αυξήσεις στο κόστος στέγασης – Καθοδική πορεία για το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με το πανελλαδικό δίκτυο e-real estates οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση κατοικίας αυξήθηκαν σε ένα χρόνο κατά 10%.

Το 2022 σημειώθηκε νέα αύξηση του κόστους στέγασης είτε πρόκειται για τα ενοίκια, είτε για αγορά κατοικίας, ενώ σημαντικά αυξήθηκε και το κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με το πανελλαδικό δίκτυο e-real estates οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση κατοικίας αυξήθηκαν σε ένα χρόνο κατά 10%. Όσον αφορά την αγορά κατοικίας, τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν μεσοσταθμική αύξηση 11,2% στις τιμές, με πολύ μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στα νεόδμητα ακίνητα.

Την ίδια στιγμή σημαντική είναι η επιβάρυνση και για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο, αφού από το καλοκαίρι τα επιτόκια έχουν αυξηθεί αθροιστικά κατά 2,5%.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο το 2023, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει προγραμματίσει 2 συνεδριάσεις για το θέμα, στις 2 Φεβρουαρίου και στις 16 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ κάτω από 82 ευρώ παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, παρασύροντας και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Η τάση αυτή αλλά και το γεγονός ότι από την 1η του έτους μειώνεται η επιδότηση στην αντλία στα 15 από 25 λεπτά ανά λίτρο διαμορφώνει τις συνθήκες για αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τις αρχές του έτους. Η μέση τιμή σήμερα είναι στα 1,12 ευρώ ανά λίτρο.

Σε άνοδο τα χρηματιστήρια Ευρώπης και Ασίας λόγω του ανοίγματος της Κίνας (της απόσυρσης της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι του Covid), πιέσεις όμως δέχεται το δολάριο.

Τέλος η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το κόστος χρήματος καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο το εγχείρημα της αγοράς κατοικίας. Η άνοδος όμως των επιτοκίων αποτελεί ένα μόνο από τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη δική τους στέγη. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που καθιστά δύσκολη την απόκτηση ακινήτου είναι το μειωμένο απόθεμα ποιοτικών ακινήτων που διατηρεί δυσανάλογα υψηλή τη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά.

Comments are closed.