Μακεδονία: Έρχονται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 35.000 καφέ κάδοι

Οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να συγκεντρώνουν σε ένα δοχείο ή σε μια βιοαποδομήσιμη σακούλα τα οργανικά απορρίμματα που παράγει κάθε νοικοκυριό, ώστε να τα ρίχνουν στους καφέ κάδους.

Σε περίπου ενάμιση μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των καφέ κάδων στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 80%, έχουν μοιραστεί οι 35.000 καφέ κάδοι, όπως επίσης οι καδοτεμαχιστές και τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα συλλογής βιοαποβλήτων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να συγκεντρώνουν σε ένα δοχείο ή σε μια βιοαποδομήσιμη σακούλα τα οργανικά απορρίμματα που παράγει κάθε νοικοκυριό, ώστε να τα ρίχνουν στους καφέ κάδους. Από εκεί, ειδικά απορριμματοφόρα θα παραλαμβάνουν το περιεχόμενο και θα το μεταφέρουν σε διάφορα σημεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.

Αισιόδοξος πως οι πολίτες θα ανταποκριθούν, με στόχο να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, κυρίως των οικιακών, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία στους πολίτες για να γίνεται σωστή ανακύκλωση. Σε περίπου ενάμιση μήνα θα ξεκινήσει η συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων από τα νοικοκυριά. Είμαι αισιόδοξος πως θα προχωρήσουμε καλά».

Ο κ. Γεράνης ανέφερε επίσης ότι έχει γίνει μία συζήτηση με τους μεγάλους παραγωγούς και τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών ώστε να συμμετέχουν και αυτοί στο σύστημα των καφέ κάδων για να μπορέσει «να πάει καλά η δράση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Οι καφέ κάδοι θα είναι τοποθετημένοι πιλοτικά στις γειτονιές, δίπλα από τους πράσινους που είναι για τα κοινά σκουπίδια και τους μπλε που είναι για ανακυκλώσιμα, όπως επίσης σε επιχειρήσεις εστίασης, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε χώρους γενικότερα όπου υπάρχει διαχείριση τροφίμων.

Comments are closed.