Σκρέκας: Τον Μάρτιο τα προγράμματα για αντικατάσταση θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκών

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «οι τιμές του Φεβρουαρίου θα είναι χαμηλότερες μετά την επιδότηση από τις τιμές του Ιανουαρίου μετά την επιδότηση πάλι. Οι λογαριασμοί του Φεβρουαρίου θα είναι ίδιοι ή φθηνότεροι με τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου».

Κριτήρια αντικειμενικά, κοινωνικά και οικονομικά θα ισχύσουν για τα προγράμματα τα οποία αναμένεται να ανοίξουν μέσα στον επόμενο μήνα, δήλωσε πριν από λίγο στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι μέσα στον Μάρτιο (το αργότερο μέχρι την Τρίτη εβδομάδα) θα ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων, αλλά και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ. Ως προς το δεύτερο, το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα. Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας, δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.

Για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είπε ότι «Η Ελλάδα είναι από τις τρεις φτηνότερες ευρωπαϊκές χώρες στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος λιανικής. Με τις επιδοτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχουμε δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών κι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα». Ακόμα παραδέχτηκε ότι «Δεν έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα. Υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, για αυτό ερχόμαστε και απορροφούμε το 100% της αύξησης στα ευάλωτα νοικοκυριά».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Έχουμε ήδη δαπανήσει για το 2022 περίπου 8 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο το 30% ήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 70% προήλθε από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και από διάφορα άλλα έσοδα που έχουμε από τις δημοπρασίες των ρύπων των αερίων θερμοκηπίου».

«Λύση είναι να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο και τον άνεμο. Όταν καταφέρουμε, όπως έχουμε βάλει στόχο το 2026, περίπου το 60 – 65% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και το 2030. Δηλαδή σε 7 χρόνια από τώρα το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας που καταναλώνουμε εδώ στη χώρα μας να παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Τότε θα έχουμε πολύ φθηνότερες τιμές».

Επιδοτήσεις ρεύματος

Τέλος τόνισε ότι «Οι τιμές του Φεβρουαρίου θα είναι χαμηλότερες μετά την επιδότηση από τις τιμές του Ιανουαρίου μετά την επιδότηση πάλι. Οι λογαριασμοί του Φεβρουαρίου θα είναι ίδιοι ή φθηνότεροι με τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου».

«Εμείς έχουμε βάλει μια τιμή στόχο για κάθε νοικοκυριό, για όλους τους μήνες, για όλη τη διάρκεια της κρίσης που είναι περίπου 16 λεπτά η κιλοβατώρα, από 15 έως 17 λεπτά, αναλόγως με την τιμή που πουλάει ο κάθε πάροχος. Όταν ανακοινώνει η ΔΕΗ για παράδειγμα 50 λεπτά ερχόμαστε εμείς και επιδοτούμε με 33 λεπτά, 34 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα ώστε να πάει η τιμή στα 16 λεπτά. Άμα η ΔΕΗ ανακοινώσει 20 λεπτά, τότε χρειάζεται η επιδότηση να είναι 4 λεπτά για να φτάσουμε στα 16».

Επίδομα θέρμανσης

Έχουμε τετραπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης σε σχέση με δύο χρόνια πριν ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ δύο χρόνια πριν και έχει φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Η δική μας κυβέρνηση έκανε και κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Τα νοικοκυριά τα οποία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να ζεσταθούν, μπορούν να λάβουν επίδομα θέρμανσης. Είναι δικαιούχοι δηλαδή του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Το έκανε η κυβέρνησή μας» είπε και συνέχισε:

«Εμείς έχουμε και στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια να θέσει ένα πλαφόν στην τιμή λιανικής που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής. Για να το πω πιο απλά, έχουμε ορίσει ένα έμμεσο πλαφόν. Όταν οι τιμές ξεπερνούν αυτό το πλαφόν, ερχόμαστε και επιδοτούμε εμείς, ώστε τελικά οι λογαριασμοί να πάνε κάτω από αυτό το πλαφόν που έχουμε ορίσει και στην ηλεκτρική ενέργεια που είναι περίπου 16 λεπτά και στο φυσικό αέριο που είναι περίπου 90 με 100 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 9-10 λεπτά, η κιλοβατώρα».

Comments are closed.