Θεσ/νίκη: Με οικολογικό πρόσημο η παρουσία της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ

Η γενική πρόξενος της Γερμανίας αναφέρθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες σε Ελλάδα και Λιβύη λέγοντας πως αν είχαμε ακούσει τους επιστήμονες δεκαετίες πριν, ίσως να μην βρισκόμασταν σήμερα αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα.

«Πράσινο» πρόσημο θα έχει η παρουσία της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), την ερχόμενη χρονιά, όπως προκύπτει απ’ όσα ανέφερε η γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σίβυλλα Μπέντικ (Sibylla Bendig)στη χθεσινοβραδινή δεξίωση για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Δηλώσεις περί κλιματικής αλλαγής και ελληνογερμανικής συνεργασίας

«Η Γερμανία έχει την τιμή, την ερχόμενη χρονιά, να είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είμαστε ενθουσιασμένοι μ’ αυτό κι έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές προετοιμασίες. Θα εστιάσουμε σε πράσινες, οικολογικές και κλιματικά ουδέτερες εξελίξεις, όπου Ελλάδα και Γερμανία θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Όλα αυτά με τη βοήθεια του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που θα γιορτάσει τα 100 χρόνια το 2024» υπογράμμισε η κ. Μπέντικ.

Η γενική πρόξενος της Γερμανίας αναφέρθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες σε Ελλάδα και Λιβύη λέγοντας πως αν είχαμε ακούσει τους επιστήμονες δεκαετίες πριν, ίσως να μην βρισκόμασταν σήμερα αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα. «Αν είχαμε ακούσει τους επιστήμονες τότε, στη δεκαετία του 1980, που μας προειδοποιούσαν για την υπερθέρμανση του πλανήτη από τόσο νωρίς, νομίζω ότι οι σημερινές καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπέντικ.

«Τον Αύγουστο», πρόσθεσε, «μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η Ελλάδα αντιμετώπισε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ. Τα δάση έκαιγαν για δύο εβδομάδες, ενώ μετά ακολούθησαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ο κόσμος εξακολουθεί να παλεύει και αποτίουμε φόρο τιμής στις προσπάθειές του. Η Γερμανία και η ΕΕ έχουν παράσχει βοήθεια και χιλιάδες εθελοντές. Κοιτάζοντας τη Λιβύη σήμερα, που χτυπήθηκε τόσο τρομερά, δεν μπορώ να μην σκεφτώ, αν όλα αυτά συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε θερμοκρασία 1,2 βαθμών πάνω απ’ αυτή του 1900, πώς θα είναι στους 2 βαθμούς ή περισσότερο; Πρέπει να δράσουμε τώρα».

Η γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και στη συμβολή της Γερμανίας στο έργο για την κατασκευή του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη λέγοντας πως «αυτό το έργο βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και ελπίζω να δούμε κάτι μέχρι την επόμενη 3η Οκτώβρη».

Τέλος, αναφέρθηκε στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες μας κι έκλεισε την ομιλία της λέγοντας στα ελληνικά: «η Ελλάδα και η Γερμανία μαζί, σε μία ενωμένη Ευρώπη».

Στη χθεσινοβραδινή δεξίωση για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, το «παρών» έδωσαν βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του διπλωματικού σώματος, του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης κ.ά., ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Comments are closed.