Φυσικό αέριο: Σε σταδιακή πτώση οι τιμές – Ο ρόλος του θερμού Οκτωβρίου

Η ζήτηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είναι υψηλότερη το τέταρτο τρίμηνο από ό,τι πριν από έναν χρόνο, όπως επισημαίνουν αναλυτές της S&P Global Commodity Insights.

Μειώνεται σταδιακά η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά έπειτα από ένα μίνι ράλι τις προηγούμενες ημέρες, καθώς – όπως υπογραμμίζει το Bloomberg – η πρόγνωση για ήπιο καιρό τον Οκτώβριο επισκίασε τους κινδύνους εφοδιασμού.

Στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισαν χθες στα 38,6 ευρώ/MWh, δείχνοντας δηλαδή πτώση κατά 7,9% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισαν στα 43,53 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο του 2024 στα 45,51 ευρώ/MWh. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στη βορειοδυτική Ευρώπη κατά το μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

Ενώ, όπως ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές του trader Energi Danmark.«εν μέσω συνεχούς ζεστού φθινοπωρινού καιρού, υψηλής παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γεμάτων αποθηκών. Οι θερμοκρασίες στη Γερμανία αναμένονται 3 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο αυτή την εβδομάδα, περιορίζοντας σημαντικά τη ζήτηση» ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές του trader Energi Danmark.

Την ίδια στιγμή οι προμήθειες που εισέρχονται από τη Νορβηγία, η οποία αποτελεί τον  κορυφαίο πάροχο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παραμένουν περιορισμένες λόγω παρατεταμένης εποχιακής συντήρησης. Ακόμη, οι ροές φυσικού αερίου της Αλγερίας προς την Ιταλία είναι χαμηλότερες από το συνηθισμένο από την Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της Ιταλίας. Και στην Ολλανδία, η εξόρυξη από το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν σταμάτησε την 1η Οκτωβρίου όπως είχε προγραμματιστεί, μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις των σεισμών.

Η ζήτηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είναι υψηλότερη το τέταρτο τρίμηνο από ό,τι πριν από έναν χρόνο, όπως επισημαίνουν αναλυτές της S&P Global Commodity Insights. Την ίδια στιγμή, αναμένουν τις ανάγκες σε φυσικό αέριο να αυξηθούν κατά 5,9%, αφού ήταν πιο περιορισμένες φέτος καθώς η βιομηχανία και τα νοικοκυριά περιόρισαν την κατανάλωση.

Comments are closed.