Αστική βιωσιμότητα: Βίλνιους, Viladecans και Treviso κερδίζουν τα βραβεία European Green City 2025

Η κριτική επιτροπή έστεψε το Βίλνιους ως τον νικητή της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2025 και άρεσε ιδιαίτερα η προσέγγισή τους.

Το Βίλνιους (Λιθουανία) θα είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα του 2025 και τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου 2025 για μικρότερες πόλεις κέρδισε το Viladecans (Ισπανία) και το Treviso (Ιταλία).

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevičius δήλωσε:

«Μπράβο στο Βίλνιους, το Viladecans και το Treviso!  Καλώς ήρθατε στην ομάδα European Green Cities. Εργαστήκατε σκληρά για να κάνετε τις πόλεις σας πιο πράσινες, πιο υγιείς και πιο ευχάριστα μέρη για να ζούνε οι άνθρωποί σας.

Αυτή η τελετή ακολουθεί ένα καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από πλημμύρες και πυρκαγιές που προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει αυτές τις ακραίες καιρικές τάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι πόλεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες καθώς και να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές τους. Η απάντηση πρέπει να είναι πιο πράσινες πόλεις – πόλεις με χαμηλότερη ρύπανση, οι οποίες νοιάζονται περισσότερο για την ευημερία των πολιτών. Αυτό ακριβώς κάνουν οι σημερινοί νικητές».

Βίλνιους

Η κριτική επιτροπή έστεψε το Βίλνιους ως τον νικητή της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2025 και άρεσε ιδιαίτερα η προσέγγισή τους. Το σύνθημά τους «Βίλνιους – η πιο πράσινη πόλη που δημιουργείται» καθοδηγείται από ένα σαφές όραμα και απτές ενέργειες.

Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε ότι το Βίλνιους έχει μειώσει επιτυχώς τις εκπομπές μέσω διαφόρων μέτρων, όπως η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ανακαίνιση των υποδομών θέρμανσης με στόχο να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2030.

Η πόλη συνδυάζει τις προσπάθειές της για βιωσιμότητα με την ευτυχία των κατοίκων της, εξασφαλίζοντάς τους καθαρό νερό, διατήρηση της βιοποικιλότητας, χώρους πρασίνου και πολλά άλλα.

Η τεχνολογική προσέγγιση του Βίλνιους για τη συμμετοχή των πολιτών είναι καινοτόμος, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για τη συμμετοχή των πολιτών σε όλους τους σχετικούς τομείς της διαχείρισης και του σχεδιασμού της πόλης.

Comments are closed.