Νορβηγία: Επιβάλλει φόρο «δίκαιου μεριδίου» στην αιολική ενέργεια προς όφελος όλης της κοινωνίας

Η χερσαία εισφορά μειώθηκε μετά τις προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσε να χρεοκοπήσει έργα, αλλά ο βιομηχανικός όμιλος λέει ότι μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν οι αλλαγές είναι επαρκείς Η κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι ο φόρος θα διασφαλίσει ότι «μεγαλύτερο μερίδιο της προστιθέμενης αξίας στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας θα συγκεντρωθεί στην κοινωνία στο σύνολό της» και ότι «οι δήμοι υποδοχής θα είναι καλύτερα βάσει της πρότασης».

Η Νορβηγία θα εφαρμόσει τον επόμενο χρόνο έναν φόρο ενοικίου πόρων στην αιολική ενέργεια στην ξηρά, ο οποίος λέει ότι θα δώσει στην κοινωνία «δίκαιο μερίδιο» της αξίας των τεράστιων φυσικών της πόρων, παρά τις αντιρρήσεις της βιομηχανίας.

Η νορβηγική κυβέρνηση προτείνει πραγματικό συντελεστή 35%, δομημένο ως φόρος ταμειακών ροών με άμεση αφαίρεση του επενδυτικού κόστους, όπως αναφέρει σε άρθρο του το rechargenews.

Πράσινη προσέγγιση κατανομής κερδών

Η κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι ο φόρος θα διασφαλίσει ότι «μεγαλύτερο μερίδιο της προστιθέμενης αξίας στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας θα συγκεντρωθεί στην κοινωνία στο σύνολό της» και ότι «οι δήμοι υποδοχής θα είναι καλύτερα βάσει της πρότασης».

«Τα κρατικά έσοδα θα είναι αρχικά οριακά», ανέφερε, «σε μεγάλο βαθμό λόγω των γενναιόδωρων μεταβατικών ρυθμίσεων για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα».

Ο Πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre είπε ότι η Νορβηγία έχει «μια μακρά και πολύτιμη παράδοση να διασφαλίζει ότι η προστιθέμενη αξία από τους κοινούς φυσικούς μας πόρους ωφελεί επίσης την κοινωνία», μια παράδοση που «υπηρέτησε καλά τη χώρα».

Ο υπουργός Οικονομικών Trygve Slagsvold Vedum είπε ότι η Νορβηγία «έχει μερικούς από τους καλύτερους αιολικούς πόρους στην Ευρώπη» και η κυβέρνηση πιστεύει ότι «η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να λάβει ένα δίκαιο μερίδιο της προστιθέμενης αξίας χρησιμοποιώντας τους κοινούς μας πόρους».

Σε σημερινή δήλωση, ο νορβηγικός όμιλος βιομηχανίας ενέργειας Fornybar Norge είπε ότι η κυβέρνηση «άκουσε τις αντιρρήσεις μας».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό εξακολουθεί να είναι «σχεδόν αρκετά καλό» λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της χώρας για νέα αιολική ενέργεια και ότι ο φόρος «ακόμα δεν έχει σχεδιαστεί ουδέτερα».

Είπε ότι είχε ζητήσει πλήρη εξαίρεση για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, η οποία δεν έγινε αποδεκτή. «Υπήρξαν αλλαγές στις μεταβατικές ρυθμίσεις, αλλά χρειαζόμαστε χρόνο για να δούμε αν αυτό είναι αρκετό».

Πρόσθεσε ότι είναι «κρίσιμο να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την κερδοφορία των υφιστάμενων χερσαίων σταθμών αιολικής ενέργειας».

Comments are closed.