Ηράκλειο: Παρουσιάστηκε η διαδικτυακή εφαρμογή «Lifestyle Test» που βρίσκει το ατομικό αποτύπωμα άνθρακα

Επιπρόσθετα, ο κ. Φωκάς εξήγησε ότι στόχος είναι, μέσα από αυτή την εφαρμογή «να δούμε πόσοι Έλληνες μπορούν να μειώσουν το κομμάτι της επιβάρυνσης, το βαθμό επιβάρυνσης που τους αντιστοιχεί και να προστατεύσουν το περιβάλλον».

Σε εκδήλωση της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας Κρήτης με τίτλο «Βρες τον περιβαλλοντικό σου αντίκτυπο και Δράσε», παρουσιάστηκε επίσημα η διαδικτυακή εφαρμογή «Lifestyle Test»: Μια εφαρμογή και για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας ο χρήστης θα μπορεί να μετράει από τέσσερις κατευθύνσεις της ζωής του και πιο συγκεκριμένα την διαμονή του, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την κατανάλωση, πόσο επιβαρυντικά λειτουργεί για το περιβάλλον και τον πλανήτη, ενώ θα δέχεται και οδηγίες για το πως μπορεί να περιορίσει το αποτύπωμα του.

Όπως είπε κατά την παρουσίαση, η μηχανικός πληροφορικής και επιστημονική συνεργάτης του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά»”, Ελένη Πετρά, η εφαρμογή με την ονομασία ifestyle test. eu “που από απόψε είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος του κοινοτικού προγράμματος PS Lifestyle, που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει τους καταναλωτές σε έναν πιο θετικό, αειφόρο και υγειϊνό τρόπο ζωής, βοηθώντας τους να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.

«Είναι κάτι που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή, αλλά επειδή δεν ξέρουμε πώς, το αφήνουμε για παράδειγμα στις κυβερνήσεις ή τους φορείς” ανέφερε ο ερευνητής της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Χαράλαμπος Φωκάς, ο οποίος σημείωσε ότι “αυτή η εφαρμογή, δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς ποιο είναι το ατομικό του αποτύπωμα άνθρακα, με τον καθημερινό τρόπο ζωής του και τις συνήθειές του και να προτείνει εξατομικευμένες δράσεις για την μείωσή του».

Επιπρόσθετα, ο κ. Φωκάς εξήγησε ότι στόχος είναι, μέσα από αυτή την εφαρμογή «να δούμε πόσοι Έλληνες μπορούν να μειώσουν το κομμάτι της επιβάρυνσης, το βαθμό επιβάρυνσης που τους αντιστοιχεί και να προστατεύσουν το περιβάλλον».

Η εφαρμογή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι διαθέσιμη σε οκτώ διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες, ενώ σύμφωνα με την κ. Πετρά, θα ακολουθήσει και μια πανευρωπαϊκού επιπέδου εφαρμογή, που σχεδιάζεται, με στόχο 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, να την δοκιμάσουν τουλάχιστον μία φορά και να προσπαθήσουν μέσα από τις ερωτήσεις και τις οδηγίες που θα λαμβάνουν, να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και εν τέλει να αλλάξουν τη ζωή τους.

Επιπλέον η κ. Πετρά εξήγησε ότι στην Ελλάδα, η εφαρμογή άτυπα έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο από απόψε ξεκινάει και επίσημα, “με στόχο 525.000 Έλληνες και Ελληνίδες, να τη δοκιμάσουν τουλάχιστον μία φορά και τουλάχιστον 10% αυτών, να την ξαναδοκιμάσουν και να δείξουν ότι έχουν αλλάξει τη ζωή τους”.

Το Ηράκλειο και γενικότερα η Κρήτη, επιλέχθηκε για την επίσημη παρουσίαση της εφαρμογής, καθώς όπως κατέληξε η κ. Πετρά, «η Κρήτη είναι πρωτοπόρος στην κρητική διατροφή, στην μεσογειακή διατροφή, στην αλλαγή του τρόπου ζωής, στην επιστροφή στη φύση, στις πρώτες ύλες, στην κρητική κουζίνα, την ελληνική κουζίνα και στην προσπάθεια γενικά, να ξαναγυρίσουμε στις ρίζες μας. Αυτή η προσπάθεια άλλωστε που γίνεται με την εφαρμογή, είναι μία επιπλέον προσπάθεια για επιστροφή στις ρίζες μας, με την έννοια της επιστροφής στη φύση, στην ποιότητα των υλικών και στην εξοικονόμηση, όπως μας διδάσκει η μητέρα φύση».

Comments are closed.