Η Ισπανία περιόρισε κατά 8% το ποσοστό καταγγελιών για επικίνδυνα τρόφιμα

Η μεγάλη πλειοψηφία των ειδοποιήσεων οδήγησε σε καταστροφή, απαγόρευση του εμπορίου και απόσυρση της κατανάλωσης προϊόντων.

Σύμφωνα με στοιχεία  που ανέλυσε η EFE από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (Rasff), η Ισπανία κατάφερε να μειώσει κατά 8%, σε σχέση με το 2022, τις καταγγελίες για τρόφιμα που απειλούν την υγεία των πολιτών.

Συγκεκριμένα,  υπήρξαν περισσότερες από 180 σοβαρές ειδοποιήσεις, εκ των οποίων η πλειοψηφία (85%) οδήγησε σε καταστροφή, απαγόρευση του εμπορίου και απόσυρση της κατανάλωσης προϊόντων.

Οι κύριες αιτίες των ειδοποιήσεων σχετίζονται με την ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών (ιδίως σαλμονέλας και λιστέριας), την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και ανακάλυψη μη δηλωμένων ουσιών ή ξένων σωμάτων.

Στην περίπτωση της σαλμονέλας, ο Rasff συλλέγει δώδεκα ειδοποιήσεις για την Ισπανία το 2023, μεταξύ των οποίων μία που κοινοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου ξεχωρίζει για την παρουσία της σε τυρί που παρασκευάζεται με παστεριωμένο αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα από την Ισπανία, το οποίο επίσης διανεμήθηκε στην Πορτογαλία, ειδοποιώντας ότι έπρεπε να αποσυρθεί από την αγορά χωρίς να γνωρίζουμε ότι υπήρχαν άτομα που επηρεάστηκαν.

Ωστόσο, υπήρξαν «συναγερμοί» που επηρέασαν και την Ισπανία λόγω της παρουσίας μυκοτοξινών όπως οι αφλατοξίνες και οι ωχρατοξίνες. ή βιορυπαντές όπως τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη. Ένα εργαλείο για τον έλεγχο του επιπέδου ασφάλειας των τροφίμων στην Ισπανία προσφέρεται κάθε χρόνο από την Ισπανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια και τη Διατροφή των Τροφίμων (Aesan) με την ετήσια έκθεσή της, η οποία συλλέγει δεδομένα όπως οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στην τροφική αλυσίδα και τις εγκαταστάσεις.

Σημειώνεται ότι το 2022 διενεργήθηκαν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο έλεγχοι σε εγκαταστάσεις τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων επιθεωρήσεων, ελέγχων αυτοελέγχου και σφαγείων, με συμμόρφωση 66%, δηλαδή σχεδόν επτά στους 10 πέρασαν το ελέγχους.

Comments are closed.