Λάρι Σάμερς: Ο λαϊκισμός μεγαλύτερη απειλή και από την κλιματική αλλαγή

«Η Ευρωζώνη θα μειώσει τα επιτόκια μέσα στο 2024 - Ήταν αδύνατο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2010 - Το ΔΝΤ διδάχθηκε από τα λάθη του, αλλά η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα»

Η ρήξη του Τραμπ με την παράδοση της δυτικής συμμαχίας θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρή για την Ευρώπη στο σενάριο της επανεκλογής του. Την ανησυχία αυτή εκφράζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ Λάρι Σάμερς, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Economist Impact SE Europe Events στο περιθώριο του The World Ahead 2024 Athens Gala Dinner. Χαρακτηρίζει μάλιστα τον λαϊκισμό μεγαλύτερη απειλή και από την κλιματική κρίση. Ο ίδιος εξηγεί γιατί δεν ήταν εφικτό ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2010 και προσεγγίζει την ελληνική κρίση ως μια «τραγωδία επικών διαστάσεων». Μιλά επίσης για την OpenAI και το ChatGPT, για το Χάρβαρντ και τον αντισημιτισμό αλλά και για τον Μπάιντεν και τον προστατευτισμό.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξής του είναι:

Για την ελληνική κρίση: Ήταν μια τραγωδία επικών διαστάσεων. Δεν ήταν εφικτό ένα «κούρεμα» το 2010. Δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς να προηγηθεί δημοσιονομική προσαρμογή. Έγιναν λάθη και στις δύο πλευρές. Το ΔΝΤ διδάχθηκε πλέον ότι θα πρέπει να επικεντρώνεται λιγότερο στη λιτότητα. Από την άλλη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα. Ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη την προσέγγιση ορισμένων κυβερνήσεων στα μέσα της δεκαετίας της κρίσης.

Για τη νομισματική και οικονομική πολιτική: Εφικτή η ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, όμως θα ήταν άστοχος ο εφησυχασμός. Η Fed ίσως θα χαλαρώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι θεωρούν οι αγορές. Η Ευρωζώνη θα μειώσει τα επιτόκια μέσα στο 2024. Μεγαλύτερα τα ρίσκα στην Ευρωζώνη από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα λόγω της εγγύτητας με τα μέτωπα.

Για τη μεγαλύτερη γεωπολιτική ανησυχία του: Με απασχολεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο εμπλοκής του Ιράν σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας. Δεν είναι το σενάριο που θα περίμενα, αλλά δεν είναι και το σενάριο που μπορώ να αποκλείσω.

Για την OpenAI και το ChatGPT: Η δομή της εταιρείας λαμβάνει υπόψη την ευαισθησία στους κινδύνους που απορρέουν από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες. Δεν πρέπει να τη συγκρίνουμε με κάποια εφεύρεση. Αναλογεί στη δημιουργία επιστημονικής μεθόδου.

Για τα φαινόμενα αντισημιτισμού στο Χάρβαρντ: Το να ασκείς κριτική στο Ισραήλ είναι εντάξει. Όμως το να θέτεις το ερώτημα αν το Ισραήλ πρέπει να υπάρχει ως εβραϊκό κράτος είναι κάτι πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Για την κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα: Είναι υπεύθυνο από τη μεριά του Μπάιντεν να προφυλάσσει την τεχνολογική ηγεσία των ΗΠΑ. Αισθάνομαι όμως πολύ άβολα όταν βλέπω να χαράσσονται κρατικές πολιτικές με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσουν.
Για τις εκλογές και τον Τραμπ: Μια επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ πιθανώς και να ευνοήσει την αμερικανική οικονομία βραχυπρόθεσμα. Θα είναι όμως επιζήμια μακροπρόθεσμα. Ιδίως για την Ευρώπη.

Comments are closed.