Κλιματικές Προκλήσεις στην Ελλάδα

Εθνική εκδήλωση του Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κλίμα

Του Θανάση Λασκούδη

Η INZEB, ως Συντονιστής Χώρας για την Ελλάδα του Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κλίμα, διοργάνωσε με επιτυχία την εκδήλωση Εθνικού Συμφώνου ΕΕ για το Κλίμα, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Αυτή η κομβική συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024.

To Green Business παρακολούθησε τηνεκδήλωση και μίλησε με τους διοργανωτές και τους ομιλητές.
Ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης ήταν να δημιουργήσει ουσιαστικές συζητήσεις, ανταλλαγή γνώσεων και παρουσίαση ενεργειών σχετικά με κρίσιμα κλιματικά ζητήματα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κυρία Αλίκη Κοροβέση Διευθύνων Σύμβουλος της INZEB όπου από τον 09/2023 έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή για το Σύμφωνο του Κλίματος. Έκανε μια ενημέρωση για την Πρωτοβουλίας του Συμφώνου για το Κλίμα, διευκρινίζοντας τους στόχους, τις φιλοδοξίες και τους τρόπους συμμετοχής σε ενέργειες στο European Climate Pact.

Όπως τόνισε ‘’Όλοι μπορούν να συμμετέχουν και έχουν ρόλο, ανεξαρτήτως ηλικίας, το επάγγελμα ή την ακαδημαϊκή του γνώση, όλοι μπορούν να προσφέρουν και να συνδράμουν. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι ο καθένας μας μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι ώστε να συμμετέχει σε αυτό που λέμε λύση για την Κλιματική Αλλαγή ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα αποτελέσματα όσο ποιο γρήγορα μπορούμε’’.

Στην συνέχεια ο κύριος Ιωάννης Σακκιώτης εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, χαιρέτησε την εκδήλωση και έδωσε έμφαση στους 56 πρεσβευτές για το κλίμα που έχει η χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε στους παρευρισκόμενους ‘’Πιέστε τα συστήματα, το Ευρωκοινοβούλιο, τους Ευρωβουλευτές, πιέστε τους πάντες διότι πρέπει να πάμε ποιο δυνατά για την διάσωση του κλίματος’’ .

Επόμενος ομιλητής ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης και Πρεσβευτής του Συμφώνου για το Κλίμα, όπου με αυτή την ιδιότητα συμμετείχε.Όπως τόνισε κάνουμε λίγα για το κλίμα και πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα.

‘’Το διακύβευμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι το 2030 που θα υπάρχουν 10 δις. άνθρωποι στην γη θα έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα ακόμα και αυτοί που θα ζουν σε περιοχές που θα είναι πια βιώσιμες’’
και συνέχισε ‘’Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μια προσπάθεια που θέλει να φέρει μία ολιστική αντιμετώπιση για μια ριζοσπαστική αλλαγή ποιο ριζοσπαστική από οτιδήποτε έχει συμβεί ποτέ στον πλανήτη γη, η οποία πρέπει να γίνει σε πάρα πολύ γρήγορους χρόνους’’

Κατέληξε τονίζοντας ‘’Δεν δεχόμαστε καμία επίθεση από την φύση, εμείς είμαστε αυτοί που κάνουμε επίθεση στην φύση και πρέπει να την αποκαταστήσουμε όχι καν να την προστατέψουμε, για να προστατέψουμε τους ανθρώπους’’

Στην συνέχεια ο κος Δημήτρης Κόλλιας Σύμβουλος Ενέργεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε έμφαση στα νέα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Κρίση τόνισε επίσης ‘’Το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι τώρα με αυτές τις αξίες και τις αρχές δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε και στο παρελθόν ελπίζοντας σε διαφορετικά αποτελέσματα’’.

Κατέληξε ‘’ η πράσινη ενεργειακή μετάβαση έχει θετικό πρόσημο, ηθικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά είναι μια μετάβαση με εν συναίσθηση και συμπερίληψη και είναι σημαντικό να είμαστε όλοι εκεί’’.

Στην συνέχεια η κυρία Εμμανουέλλα Δούση  Καθηγήτρια Διεθνών Ιδρυμάτων ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της UNESCO για τη διπλωματία για το κλίμα μίλησε για τα αποτελέσματα του COP 28 και τον ρόλο της διπλωματίας για το κλίμα στην εφαρμογή του Παρισιού.

Ύστερα τον λόγο έλαβε η κυρία Αγγελική Μπούρα, ICC Women Hellas Συντονίστρια του Cluster Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Εμπειρογνώμονας Ενέργειας και Κλίματος, Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ομιλία της επικεντρώθηκε στις δυσμενές επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες.

Στην συνέχεια μίλησαν ειδικοί από την εκπαιδευτική κοινότητα και μίλησαν για την εκπαίδευση των νέων  σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής και για ενέργειες για την Κλιματική Προστασία.

Τέλος Πρεσβευτές του Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κλίμα ανέφεραν Κλιματικές Δράσεις για το Περιβάλλον

Comments are closed.