Οι ηγέτες των επιχειρήσεων αγκαλιάζουν τις νέες τεχνολογίες για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σήμερα

Αποτελέσματα του πρώτου βαρόμετρου της Viva Technology & Wavestone που πραγματοποιήθηκε από την OpinionWay στη Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες

  • Οι ηγέτες επιχειρήσεων εκφράζουν σταθερή εμπιστοσύνη στις νέες τεχνολογίες, με βαθμολογία εμπιστοσύνης 86/100.
  • Το 96% θεωρεί ότι η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών είναι κρίσιμη για την ανταγωνιστικότητα της εταιρεία τους.
  • Το 72% από αυτούς έχουν άποψη που έχει εξελιχθεί θετικά κατά τη διάρκεια του έτους.
  • Το 93% πιστεύει ότι οι μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες είναι μία από τις λύσεις για τις σημερινές προκλήσεις (καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της, καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, υποστήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος, βελτίωση της παγκόσμιας υγείας…).
  • Το 63% αναγνωρίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως την πιο πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για το μέλλον της επιχείρησής τους.
  • Το 85% των εταιρειών θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε νέες τεχνολογίες τα επόμενα 12 μήνες.
  • Το 94% συνιστά καριέρα στον τομέα της τεχνολογίας.
  • Τα στελέχη της Γαλλίας έχουν μια πιο μικτή συνολική άποψη για την ανταγωνιστικότητα της χώρας τους στο τεχνολογικό οικοσύστημα, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά, βρετανικά και αμερικανικά.

Η Viva Technology και η Wavestone αποκαλύπτουν την πρώτη έκδοση του Βαρόμετρου τους “του Executive Trust in Tech¨, που διεξάγεται από την OpinionWay.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και τον Ιανουάριο του 2024, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 ηγέτες επιχειρήσεων στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΗΠΑ, για να συγκεντρώσουν τις αντιλήψεις τους για τις νέες τεχνολογίες.
Αν και ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξοι από τους Αμερικανούς ομολόγους τους, οι ευρωπαίοι ηγέτες των επιχειρήσεων, πιστεύουν στη μελλοντική ανάπτυξή στους κλάδους τους χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο μεγάλος νικητής της έρευνας, στην κορυφή της λίστας οι τεχνολογίες είναι πιο πιθανό να έχουν αντίκτυπο στο μέλλον των επιχειρήσεων σύμφωνα με τα στελέχη (63%).

Τεχνολογία, φορέας εμπιστοσύνης για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων

 Περισσότερα από 9 στα 10 στελέχη (96%) θεωρούν ότι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών είναι θεμελιώδης παράγοντας για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας τους. Αμερικανικά στελέχη το βλέπουν αυτό ως ιδιαιτέρως ουσιαστικό, ιδίως όσον αφορά την παραγωγικότητα και τις πελατειακές σχέσεις, ενώ τα ευρωπαϊκά στελέχη είναι πιο επιφυλακτικά.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το 72% από αυτούς έχει μια προοπτική ότι έχει εξελιχθεί θετικά κατά τη διάρκεια του 2023.

AI, ένας ισχυρός επιταχυντής για τις επιχειρήσεις

 Η τεχνολογία συνεχίζει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις εταιρείες, με την τεχνητή νοημοσύνη να κινείται μπροστά σύμφωνα με το 63% των ερωτηθέντων για τη λήψη αποφάσεων. Στην πραγματικότητα, το 88% από αυτούς σκοπεύουν να επενδύσουν σε AI από το 2024.
Μετά την τεχνητή νοημοσύνη, οι τεχνολογίες που τραβούν τη μεγαλύτερη προσοχή από τα στελέχη είναι το Cloud computing (49%) και η κυβερνοασφάλεια (40%).
Η Γαλλία αποτελεί αξιοσημείωτη εξαίρεση, τοποθετώντας την Κυβερνοασφάλεια στην κορυφή της λίστας της (60% έναντι AI στο 57%).
Τα μεγάλα δεδομένα είναι στην τρίτη θέση με 31%, και το Cloud Computing είναι μόνο τέταρτο (30%).
Γενικότερα, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το 85% των εταιρειών θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους
στις νέες τεχνολογίες τους επόμενους 12 μήνες.

Η έλλειψη ταλέντων, ένα πραγματικό εμπόδιο για την ανάπτυξη και την καινοτομία

 Συνολικά, το 82% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εγχώριες εταιρείες είναι διεθνώς ανταγωνιστικές με όρους τεχνολογίας, αν και οι Γάλλοι έχουν πιο σκληρή αυτοαξιολόγηση για το θέμα (69%).

Ωστόσο, προκύπτει συμφωνία για τα κύρια εμπόδια στην τεχνολογική ανάπτυξη των εταιρειών, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό.
Επένδυση σε εξειδικευμένα ταλέντα, η έρευνα και η ανάπτυξη είναι απαραίτητες για τη διεθνή επιτυχία των εταιρειών.
Για το 45% των στελεχών, η έλλειψη ταλέντων αποτελεί εμπόδιο στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

Τεχνολογία, η λύση στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα

 Το 93% των ηγετών επιχειρήσεων βλέπουν την τεχνολογία ως σύμμαχο στην αντιμετώπιση μεγάλων ανθρώπινων προκλήσεων.

Συγκεκριμένα, η τεχνολογική πρόοδος αναμένεται πάνω από όλα να απλοποιήσει την πρόσβαση σε πληροφορίες και καταπολέμηση της παραπληροφόρησης (44%), υποστήριξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα (43%) και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των πανδημιών και της κλιματικής κρίσης (39% και 37% αντίστοιχα).

 Σε ένα οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από σημαντική συρρίκνωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η εμπιστοσύνη των ηγετών των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες παραμένει εξαιρετικά σταθερό: το 96% από αυτούς θεωρεί ότι αυτές οι τεχνολογίες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, παρά τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις.

Η κυβερνοασφάλεια, το Cloud Computing και το 5G είναι οι βασικοί άξονες του σύγχρονου ψηφιακού τοπίου, προσαρμόζοντας τις επιχειρήσεις σε έναν όλο και πιο ψηφιοποιημένο και διασυνδεδεμένο επιχειρηματικό κόσμο.
Η επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ήδη αισθητή, με το 63% των στελεχών να την αναγνωρίζουν ως την πιο υποσχόμενη τεχνολογία για το μέλλον της επιχείρησής τους.

Τα στελέχη τονίζουν ομόφωνα τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στη μεταμόρφωση της εμπειρίας του πελάτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στις επιχειρήσεις δεν είναι χωρίς προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση ταλέντων, την αντίσταση στην αλλαγή, την απλοποιημένη πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία και τη χρηματοδότηση της καινοτομίας.

Δείτε εδώ όλη την έρευνα

Comments are closed.