Οι προτεραιότητες των Πρασίνων της Ευρώπης

Με 11 θέματα προτεραιότητας, οι Πράσινοι εξηγούνε πώς η καταπολέμηση των ακραίων καιρικών φαινομένων συμβαδίζει με την προστασία του βιοτικού επιπέδου και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας

Τα κόμματα των Πρασίνων από όλη την Ευρώπη ενέκριναν το κοινό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Courage to Change στη Λυών.
Στο Courage to Change, υποβάλανε τις προτάσεις τους στα εκατομμύρια των ανθρώπων που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.
Με 11 θέματα προτεραιότητας, οι Πράσινοι εξηγούνε πώς η καταπολέμηση των ακραίων καιρικών φαινομένων συμβαδίζει με την προστασία του βιοτικού επιπέδου και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Οι 11 προτεραιότητες είναι:

Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία για την Ευρώπη

Θα ξεκινήσουνε ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο αξίας τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως που θα προστατεύει τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Αυτό το σχέδιο θα εξασφαλίσει τα προς το ζην για όλους και θα δημιουργήσει μια ευημερούσα

οικονομία. Η επένδυση θα κατευθυνθεί προς την επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων, βάζοντας ηλιακά πάνελ σε όλες τις στέγες και δημιουργία εκατομμυρίων καλών θέσεων εργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές,

ενέργειας και μεταφορών. Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη μόνωση του σπιτιού θα σημαίνει χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Ετσι θα διασφαλιστεί ότι η ενέργεια είναι προσιτή και ότι σε κανένα ευάλωτο νοικοκυριό η ενέργειά τους δεν κόπηκε. Αυτό το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί δίκαια φορολογώντας λιγότερο τους εργαζόμενους και τις πλουσιότερες επιχειρήσεις και άτομα περισσότερο, εξαλείφοντας τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και χρησιμοποιώντας χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ.

Δράση για το κλίμα! 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2040

Το κόστος της καύσης ορυκτών καυσίμων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Η κατασκευή ενός συστήματος 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2040 θα προστατεύσει το κλίμα και θα δημιουργήσει δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Θα σημαίνει λιγότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ζέστη και ως εκ τούτου θα επιφέρει ένα πιο ασφαλές μέλλον για όλους. Έχει και οικονομικό νόημα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας, ενώ τα ακριβά ορυκτά καύσιμα προκάλεσαν την κρίση κόστους ζωής. Θα σταματήσουμε να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά με τη σταδιακή κατάργηση όλων των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων από το 2025. Η κλιματικά ουδέτερη ΕΕ θα είναι πιο ανταγωνιστική και δεν θα είναι πλέον όμηρος ξένων δικτάτορων.

Καλές δουλειές και δίκαιες αμοιβές για όλους

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα και να ζουν στη φτώχεια στην δεύτερη στον κόσμο μεγαλύτερη οικονομία. Μετά από χρόνια υψηλών τιμών, οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι αξίζουν αξιοπρεπείς αμοιβές και ένα δίκαιο μερίδιο των κερδών. Να υπάρχει ένα ελάχιστο εισόδημα σε όλη την ΕΕ επαρκές ώστε να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά από τη φτώχεια. Μόνιμη Ευρωπαϊκή ασφάλιση ανεργίας για την προστασία των εργαζομένων σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Τα συνδικάτα είναι το κλειδί για την επίτευξη υψηλότερων μισθών και καλύτερων συνθηκών για τους εργαζόμενους. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διασφάλιση ότι η πράσινη μετάβαση δεν αφήνει κανέναν εργαζόμενο πίσω.

Αποκατάσταση της Φύσης, Προστασία της Βιοποικιλότητας

Επαναφορά τη φύσης και αποκατάσταση των πολύτιμων οικοσυστημάτων που απειλούνται σήμερα. Θα σταματήσει η εξαφάνιση των ειδών και θα προστατευθεί τουλάχιστον το ένα τρίτο της γης και της θάλασσας της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των υγροτόπων, των δασών, των ποταμών και των λιμνών. Προσπάθεια για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης μηδενικής ρύπανσης, με αναπνεύσιμο αέρα, καθαρό νερό και καταναλωτικά αγαθά χωρίς τοξικά. Τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται.

Οικονομικά προσιτή στέγαση για όλους

Όλοι πρέπει να έχουν ένα άνετο σπίτι που να είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Αγώνα για να τερματιστεί η έκρηξη των ενοικίων, επένδυση σε προσιτές και δημόσιες κατοικίες. Ένα πρόγραμμα ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας θα κόψει την ενεργειακή φτώχεια και θα προστατεύσει τους ποιο ευάλωτους. Οι νέοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών ενοικίων και των τιμών των κατοικιών. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι μπορούν να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα στη ζωή με οικονομικά σπίτια και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ανεξάρτητη ζωή.

Υγιεινή, χωρίς φυτοφάρμακα, τρόφιμα σε δίκαιες τιμές

Τα υγιεινά τρόφιμα σε δίκαιες τιμές να γίνουν πραγματικότητα στην Ευρώπη. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι παλεύουνε με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, ενώ οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δηλητηριάζουν το σώμα μας και μολύνουν το έδαφος και το νερό μας. Βιώσιμη γεωργία, καθιστώντας τα υγιεινά τρόφιμα πιο προσιτά σε δίκαιες τιμές και για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.

Τέλος στη βαναυσότητα των ζώων! Να σταματήσουν τα Mega Farms και τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων

Τα ζώα αξίζουν φροντίδα και προστασία. Θα αγωνιστούμε για την ευημερία των ζώων μαζί με τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που υπέγραψαν Πρωτοβουλίες Ευρωπαίων Πολιτών απαιτώντας τον τερματισμό της εκμετάλλευσης τους. Δεσμευόμαστε να απαγορεύσουμε τις σκληρές μεγάλες φάρμες, τη χρήση κλουβιών στην εκτροφή ζώων για τη γούνα σε αγροκτήματα. Θα περιοριστεί η μεταφορά ζώων και θα μπει τέλος στις μεταφορές ζώντων ζώων σε μεγάλες αποστάσεις με φορτηγά και πλοία.

Πληρώνουμε τους φόρους μας. Οι δισεκατομμυριούχοι και οι πολυεθνικές πρέπει επίσης να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο τους.

Μια ακμάζουσα οικονομία θέτει προτεραιότητα στους ανθρώπους και τον πλανήτη, όχι στις εταιρείες και τους εξαιρετικά πλούσιους. Η βοήθεια προς τους πιο ευάλωτους και η επένδυση στην προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος είναι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν, επομένως το άδικο φορολογικό μας σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Θα επιβληθεί ένας ελάχιστος φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών και ένας φόρος περιουσίας σε όλη την ΕΕ, καθώς και τερματισμός της φοροαποφυγής από πολυεθνικές.  Η δίκαιη φορολογία θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων, άρα έχουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους στο τέλος του μήνα.

Μια ισχυρή Ευρώπη για την προστασία της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Η αντίδραση της ακροδεξιάς απλώς μας κάνει πιο αποφασιστικούς: Οι Πράσινοι θα υπερασπιστούν την Εθρωπαϊκή δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Θα διασφαλίσουμε ότι τα δημόσια ταμεία ωφελούν όλους τους πολίτες, όχι τους αυταρχικούς και τους διεφθαρμένους συντρόφους τους. Θα αναληφθεί ταχεία δράση για την αποτροπή παραβιάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για διαφάνεια και ακεραιότητα και κατά της διαφθοράς. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε ακούραστα κάθε μορφή διάκρισης και μίσους. Όλοι στην ΕΕ πρέπει να είναι ασφαλής από εγκλήματα μίσους και ρητορική μίσους. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα διαμαρτυρίας και αγώνα κατά της ποινικοποίησης ακτιβιστών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Θα οικοδομήσουμε ένα ανθρώπινο σύστημα ασύλου που θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα ποινικοποιεί άτομα. Θα καλωσορίσουμε ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, όχι με φόβο.

Μια φεμινιστική Ευρώπη: Το σώμα σας, η επιλογή σας!

Πρέπει να διαλύσουμε την πατριαρχία και να οικοδομήσουμε μια φυλετικά δίκαιη κοινωνία. Όλοι έχουν δικαίωμα να κάνουν επιλογές για το σώμα τους, αποφασίζουν ποιον αγαπούν και εκφράζουν την ταυτότητά τους. Θα υπερασπίζονται την αυτοδιάθεση και τη σωματική αυτονομία διασφαλίζοντας την πρόσβαση στο νόμιμο φύλο αναγνώριση, δια-ειδική υγειονομική περίθαλψη και αντισύλληψη. Εγγύηση για την πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση. Αγωνιζόμαστε για να τερματίσουμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παντού και θα αυξηθεί η υποστήριξη προς τα θύματα. Θα φροντίσουμε οι άνδρες και οι γυναίκες να αμείβονται ίσα για την ίδια εργασία και για πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της απασχόλησης και της δημόσιας ζωής.

Ευρώπη Ενωμένη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε και πρέπει να παραμείνει ένα έργο για την ειρήνη και την ασφάλεια. Τα εθνικά βέτο πρέπει να σταματήσουν, ώστε η ΕΕ να μπορέσει να εργαστεί αποτελεσματικά σεεξωτερική πολιτική και άλλους βασικούς τομείς. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε. Η ΕΕ χρειάζεται να είναι έτοιμη να υποδεχτεί νέα μέλη και να βοηθήσει τις υποψήφιες χώρες να προετοιμαστούν για την ένταξη. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ως παράγοντας οικοδόμησης της ειρήνης. Αυτό είναι πιο κρίσιμο από ποτέ στη Μέση Ανατολή. Η πράσινη μετάβαση ήταν πάντα θέμα ασφάλειας. Να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη, να οικοδομήσει μια κυκλική οικονομία και να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο σε ζωτικής σημασίας τεχνολογίες και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μας κάνουν ανεξάρτητους από τους αυταρχικούς και επομένως πιο ασφαλείς.

 

Comments are closed.