Πέτρος Κόκκαλης Παρουσιάσε τον Πράσινο πολιτικό φορέα “Κόσμος”

Το Μανιφέστο του νέου Πράσινου πολιτικού φορέα ΚΟΣΜΟΣ παρουσίασε ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης.

Μαζί του ήταν οι συνιδρυτές του ΚΟΣΜΟΣ η κυρία Μαρία Βασιλάκου Πολεοδόμος, πρώην Αντιδήμαρχος της Βιέννης, με εξιδίκευση σε θέματα αστικής ανάπτυξης, μεταφορών, προστασίας του κλίματος, ενεργειακού σχεδιασμού και συμμετοχής των Γυναικών και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα μεταναστών και προσφύγων.

Ο ΚΟΣΜΟΣ τοποθετείται στον Προοδευτικό χώρο, και θα ανήκει στην οικογένεια των ευρωπαίων Πρασίνων, θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. Εντός των επομένων ημερών θα γίνουν εκλογές για τα διοικητικά όργανα.

«Ξεκινάμε μια πορεία προς τις ευρωεκλογές, ώστε να έχουμε στη χώρα μας ένα φορέα – μέλος της μεγάλης πράσινης ευρωπαϊκής οικογένειας» που «λείπει από την Ελλάδα», είπε. Ο κ. Κόκκαλης και αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα αδυναμία συγκρότησης ενός ισχυρού πράσινου πολιτικού κόμματος και υπογράμμισε την ύπαρξη παγκόσμιων φορέων που έχουν «δοκιμασμένες λύσεις».

«Είμαστε αντιμέτωποι με απειλές που δε μπορεί να αντιμετωπίσει η παρούσα πολιτική κατάσταση. Πλέον, βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε όλους τους τομείς. Δε μπορούμε με εργαλεία του παρελθόντος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση του παρόντος» ανέφερε, τονίζοντας πως οι λύσεις δε μπορούν να έρχονται από πάνω προς τα κάτω.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε και στους στόχους του «Κόσμου», λέγοντας πως ο φορέας δεν κοιτάει μόνο τις ευρωεκλογές αλλά και τις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές και πως πρέπει να επιστρέψει στις κάλπες ο κόσμος που έχει απομακρυνθεί από την πολιτική «γιατί δε βρίσκει κάπου να ακουμπήσει τις ανάγκες του».

Ο «Κόσμος» φιλοδοξεί να συνάψει ένα «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο», με τους Έλληνες πολίτες, έχοντας στο επίκεντρό του την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με κοινωνική δικαιοσύνη, «ώστε να μην μείνει κανείς πίσω», με αναφορές στον ορθολογισμό, την επιστήμη και τη συμμετοχή των πολιτών στις λύσεις , οι οποίες θα αποτελούν προτάσεις διακυβέρνησης. «Δεν θα είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας», τόνισε ο Πέτρος Κόκκαλης.

«Καλούμε όλο τον κόσμο που είναι ο κόσμος του πράσινου στην Ελλάδα, αυτόν που δουλεύει στον Τουρισμό, στα Χωράφια, στις επιχειρήσεις, τους νέους ανθρώπους που καινοτομούν με κάθε τρόπο να μπορέσουμε να βρούμε μια φωνή ώστε να γείνουμε μοχλός πίεσης. Δεν μπορούμε πια να πηγαίνουμε Πάμε και όπου βγει πρέπει να αποχτήσουμε μια πλατιά συνεργασία με ένα μακροχρόνιο σχέδιο ώστε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος»  Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι μεγάλες αυτές κατηγορίες του πληθυσμού θα πλαισιώσουν τον νέο φορέα ώστε να αποκτήσει μαζικότητα ως τις ευρωεκλογές.

Η Μαρία Βασιλάκου, πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα για την κατάσταση στις πόλεις στις οποίες ζει ο μισός ελληνικός πληθυσμός. Όπως είπε εκεί είναι τα προβλήματα και εκεί είναι και το «χρυσό κλειδί» των λύσεων.
Οι πόλεις είναι επίκεντρο των προβλημάτων όπως η ακρίβεια, ειδικά στην ενέργεια, η στεγαστική κρίση, ειδικά για τους νέους , η αύξηση των ανισοτήτων στις ευκαιρίες που πλήττουν επίσης κυρίως τους νέους, η αντιπεριβαλλοντική κινητικότητα με κύριο μέσο το ΙΧ και η έλλειψη πρασίνου.

Τέλος ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό της ισότητας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο κράτος δικαίου. Είναι θέματα που επηρεάζουν όλη μας τη ζωή είπε και κατήγγειλε ότι “όλες οι κρίσεις που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων”. Μίλησε επίσης για υποβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, της ελευθερίας του Τύπου, της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών.

 

 

Comments are closed.