Χ. Σταϊκούρας: Στρατηγική προτεραιότητα οι επενδύσεις στις υπηρεσίες logistics

Ο κλάδος της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας ανέβηκε παγκοσμίως στη 19η θέση το 2023 με τις εμπορευματικές μεταφορές να συνεισφέρουν κατά το 1/10 στο ελληνικό ΑΕΠ.

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Green Transport & Logistics, με τίτλο «Navigating the Future 2», τόνισε ότι επενδύουμε στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο να καταστήσουμε την Ελλάδα τη βασική πύλη εισόδου των εμπορευματικών φορτίων προς την Ευρώπη, παρά τις πολλαπλές αντιξοότητες και προκλήσεις.

Ο Σταϊκούρας επεσήμανε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τους νέους, ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους, όπως είναι o «3Seas» και ο «Western Balkans – East Mediterranean», οι οποίοι μπορούν να προσδώσουν σημαντική δυναμική στην εγχώρια εμπορευματική δραστηριότητα. «Υποβάλλαμε πρόταση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα ‘‘Συνδέοντας την Ευρώπη – 2’’ (CEF-2) για τα έργα της αναβάθμισης των τμημάτων ΣΚΑ – Οινόη και Λιόσια – Κόρινθος, της γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας και της υλοποίησης των έργων Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και Ρίο – Πάτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Με βάση την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κλάδος της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας ανέβηκε – παγκοσμίως – στη 19η θέση το 2023, από την 42η θέση το 2018 με τις εμπορευματικές μεταφορές να συνεισφέρουν κατά το 1/10 στο ελληνικό ΑΕΠ. 

Ενδεικτικά, πρόσφατα, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel» στη βασική σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη προκάλεσαν δυσλειτουργίες στη διακίνηση των εμπορευμάτων, με σημαντικό κόστος για την εθνική οικονομία. Σε συνεργασία με τον ΟΣΕ κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια για την προσωρινή αποκατάστασή της, ώστε να εκκινήσει η μεταφορά εμπορευμάτων που είχαν συσσωρευθεί, κυρίως στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.  Μέσα στην επόμενη διετία, πρόκειται να ολοκληρωθεί η μόνιμη αποκατάσταση τόσο της βασικής γραμμής όσο και των δύο καθέτων, το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 450 εκατ. ευρώ, με πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συγχρόνως, με την ανάταξη και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου, προωθείται ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του ελληνικού σιδηροδρόμου, που περιλαμβάνει τη σύνδεσή του με τα λιμάνια και τις ΒΙΠΕ, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη μεταφορά των φορτίων. Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο έχουν περιληφθεί οι συνδέσεις με τα εμπορευματικά λιμάνια στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη), η σύνδεση με τον εμπορευματικό Λιμένα Πάτρας και η επέκταση προαστιακών συνδέσεων στην Αττική με τα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας.

Πριν από λίγες ημέρες ο Χ. Σταϊκούρας συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογό του, όπου συζήτησαν για το πως Ελλάδα και Σερβία μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή της πολιτικής του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου σιδηρόδρομου στη γραμμή «Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι – Βουδαπέστη».

Ταυτόχρονα, προχωράει η αναβάθμιση των υπηρεσιών στις λειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, με βάση την Εθνική Στρατηγική για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, η οποία επικεντρώνεται στους εξής άξονες:

  • Αναβάθμιση των υποδομών, με αιχμές τη δημιουργία νέων εμπορευματικών κέντρων, όπως είναι το Θριάσιο Ι και ΙΙ, το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης στη Φυλή, και το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός, με πρωτοβουλίες όπως η συμμετοχή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο συγχρηματοδοτούμενο έργο FENIX.

Το «Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταφορών και Logistics» συνδέει ψηφιακά την ελληνική με την ευρωπαϊκή αγορά, παρέχοντας χρήσιμα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα για τη χάραξη στρατηγικής και τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.

  • Η Βιώσιμη και Πράσινη Εφοδιαστική, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα.
  • Η βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επενδύει πολύπλευρα στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο να καταστήσει την Ελλάδα τη βασική πύλη εισόδου των εμπορευματικών φορτίων προς την Ευρώπη. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και παραγωγική συνεργασία με όλους τους δημόσιους, ιδιωτικούς και επιστημονικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά των εμπορευματικών μεταφορών και των logistics ο υπουργός δηλώνει αισιόδοξος ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του.

Comments are closed.