Η Γερμανία κλείνει 7 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα καθώς οι ενεργειακές κρίσεις υποχωρούν

Επτά λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα 3,1 GW θα κλείσουν στη Γερμανία στα τέλη Μαρτίου μετά την αναβολή του προγραμματισμένου παροπλισμού του σταθμού λόγω της ενεργειακής κρίσης του 2022.

Τα επτά εργοστάσια άνθρακα δεν θα επιτρέπεται πλέον να πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια τους στη χονδρική αγορά. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων (BNetzA) δήλωσε ότι οι διακοπές λειτουργίας δεν θα επηρεάσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού.

«Τα κλεισίματα έχουν προγραμματιστεί και έχουν ληφθεί αναλόγως υπόψη σε όλες τις προβλέψεις εφοδιασμού. Η ασφάλεια του εφοδιασμού εξακολουθεί να είναι εγγυημένη», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Τον Μάρτιο του 2022 η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει εκ νέου πέντε εργοστάσια άνθρακα και να αναβάλει το κλείσιμο άλλων δύο εργοστασίων εν αναμονή μείωσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.

Αυτή η απόφαση παρατάθηκε για έναν ακόμη χειμώνα τον Οκτώβριο του 2023, καθώς η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκε και ο πυρηνικός στόλος της Γαλλίας υπολειτουργούσε.

Η καύση άνθρακα είναι ένας από τους πιο ρυπογόνους τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας άνθρακα στο COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως προθεσμία το 2030 για την «ιδανική» έξοδο από τον άνθρακα.

Αλλά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα είναι επίσης «αποστολή», πράγμα που σημαίνει ότι η προσφορά μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί όπως απαιτείται, εκπληρώνοντας τον ρόλο που διαδραματίζει συχνά το φυσικό αέριο διασφαλίζοντας ότι η παραγωγή ενέργειας ανταποκρίνεται στις κυμαινόμενες απαιτήσεις.

Ενώ οι εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας μειώθηκαν σημαντικά παρά το αναβαλλόμενο κλείσιμο, η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υπολογίσει και να αντισταθμίσει τις πρόσθετες εκπομπές CO2 που συνδέονται με τις επτά επιπλέον μονάδες.

Το 2023, ο άνθρακας παρείχε το 26% της γερμανικής ενέργειας, από 33% το προηγούμενο έτος στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης.

Στη δυτική Γερμανία, η χώρα παραμένει σε καλό δρόμο για να τηρήσει την προθεσμία του 2030 για έξοδο από τον άνθρακα. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη κεφαλαίων για εφεδρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο.

Comments are closed.