ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ: Η «Πόλη 15 λεπτά»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – ανοικτή συζήτηση με θέμα «Πόλη 15 λεπτά» που διοργάνωσαν οι Πρέσβειρες του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα Αλεξάνδρα Πολιτάκη και Ιφιγένεια Σουφλιά την Παρασκευή 29 Μαρτίου στο «Eteron, Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή».

Η «Πόλη 15 λεπτά» είναι ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο αστικού σχεδιασμού με εμπνευστή τον καθηγητή της Σορβόννης πολεοδόμο Κάρλος Μορένο. Σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο αστικό περιβάλλον όπου οι καθημερινές δραστηριότητες και ανάγκες μπορούν να εξυπηρετηθούν σε μία απόσταση δεκαπέντε λεπτών με ήπια μέσα μετακίνησης ή χωρίς αυτά.


Επιχειρεί, να ανατρέψει το σημερινό μοντέλο της πολύωρης μετακίνησης των ανθρώπων προς τις καθημερινές τους δραστηριότητες που επιβαρύνει την ποιότητα ζωής τους και επιτείνει τις ανισότητες. Ζητήματα ισότητας, συμπερίληψης, αλληλεπίδρασης, συμμετοχής, όπως και πλήθος άλλες όψεις της κοινωνικής ζωής λαμβάνονται υπόψη σε αυτό το μοντέλο αστικού χωρικού σχεδιασμού, που εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για την οικοδόμηση πιο πράσινων, πιο φιλικών, πιο βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς πόλεων.

Οι Πρέσβειρες του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα Αλεξάνδρα Πολιτάκη (Πολιτικός Επιστήμονας) και Ιφιγένεια Σουφλιά (Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός) παρουσίασαν τις χωροταξικές και κοινωνικές όψεις του μοντέλου, έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα πόλεων, και στη συνέχεια ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους παρευρισκομένους όπου τέθηκαν οι πολλαπλές διαστάσεις της προσπάθειας εφαρμογής του στους ελληνικούς Δήμους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Δήμου Αθηναίων κ. Νίκος Χρυσόγελος, η Αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων κα. Μάρω Ευαγγέλου, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Ανθεκτικότητας στην Κλιματική αλλαγή του Δήμου Νέας Σμύρνης κα. Νόρα Γαλανοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Καλλιθέας κ. Παπαχρήστος Βασίλης, η Επικεφαλής του Europe Direct Πελοποννήσου κα Βίκυ Ιγκλέζου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Lehtinen Teemu.

Comments are closed.