Το λιώσιμο των πάγων επιβραδύνει την περιστροφή της Γης – Ποιες οι πιθανές συνέπειες για τη μέτρηση του χρόνου

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιβραδύνει ελαφρώς την περιστροφή της Γης - και θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο μέτρησης του χρόνου.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιβραδύνει ελαφρώς την περιστροφή της Γης – και θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο μέτρησης του χρόνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη διαπίστωσε ότι το λιώσιμο των πολικών πάγων – μια επιταχυνόμενη τάση που οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο – έχει προκαλέσει τη Γη να περιστρέφεται λιγότερο γρήγορα από ό, τι θα έκανε διαφορετικά.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Duncan Agnew, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, είπε ότι καθώς οι πάγοι στους πόλους λιώνουν, αλλάζουν το σημείο που συγκεντρώνεται η γήινη μάζα. Η αλλαγή, με τη σειρά της, επηρεάζει τη γωνιακή ταχύτητα του πλανήτη.

Ο κ. Άγκνιου συνέκρινε τη δυναμική με έναν καλλιτεχνικό πατινέρ που στροβιλίζεται στον πάγο: «Αν έχετε έναν σκέιτερ που αρχίζει να γυρίζει, αν κατεβάσει τα χέρια ή τεντώσει τα πόδια της, θα επιβραδύνει», είπε. Αλλά αν τα χέρια ενός σκέιτερ τραβήξουν προς τα μέσα, ο σκέιτερ θα στροβιλιστεί πιο γρήγορα.

Λιγότερος συμπαγής πάγος στους πόλους, λοιπόν, σημαίνει περισσότερη μάζα γύρω από τον ισημερινό – τη μέση της Γης.

«Αυτό που κάνετε με το λιώσιμο των πάγων είναι ότι παίρνετε νερό που είναι παγωμένο στερεό σε μέρη όπως η Ανταρκτική και η Γροιλανδία, και αυτό το παγωμένο νερό λιώνει και μεταφέρετε τα υγρά σε άλλα μέρη του πλανήτη», είπε ο Thomas Herring. ένας καθηγητής γεωφυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. «Το νερό ρέει προς τον ισημερινό».

Η μελέτη υποδηλώνει, με άλλα λόγια, ότι η ανθρώπινη επιρροή έχει πιθηκίσει με μια δύναμη που οι μελετητές, οι παρατηρητές των αστεριών και οι επιστήμονες μπερδεύουν για χιλιετίες – κάτι που από καιρό θεωρούνταν σταθερά που ήταν εκτός ελέγχου της ανθρωπότητας.

«Είναι κάπως εντυπωσιακό, ακόμα και για μένα, έχουμε κάνει κάτι που αλλάζει μετρήσιμα το πόσο γρήγορα περιστρέφεται η Γη», είπε ο Άγκνιου. «Συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουν προηγούμενο».

Η μελέτη του, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, υποδηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στην περιστροφή της Γης για να εξουδετερώσει μια αντίθετη τάση. Λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, η Γη έχει αρχίσει να περιστρέφεται πιο γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες, μια προσωρινή τάση που ώθησε τους επιστήμονες για πρώτη φορά να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν ένα μόνο «αρνητικό άλμα δευτερολέπτου» από τα ρολόγια παγκοσμίως μόλις το 2026. Αλλά η τήξη Ο πολικός πάγος έχει καθυστερήσει αυτή την πιθανότητα κατά περίπου τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Agnew.

Εάν οι οργανισμοί χρονομέτρησης αποφασίσουν τελικά να προσθέσουν ένα αρνητικό άλμα δευτερόλεπτο, η προσαρμογή θα μπορούσε να διαταράξει τα δίκτυα υπολογιστών.

Ο λόγος για τον οποίο χρειάζονταν ιστορικά προσαρμογές σε δευτερόλεπτο είναι ότι ακόμη και χωρίς την κλιματική αλλαγή, η καθημερινή περιστροφή της Γης ήταν πιο αργή για εκατομμύρια χρόνια, παρόλο που μπορεί να φαίνεται σταθερή.

Πριν από περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, οι μέρες ήταν μικρότερες και διήρκεσαν περίπου 23,5 ώρες, σύμφωνα με μια μελέτη στην Παλαιοκεανογραφία και την Παλαιοκλιματολογία. Αυτό σημαίνει ότι οι δεινόσαυροι της Κρητιδικής βίωσαν έναν πλανήτη με 372 ημέρες κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι  το λιώσιμο των πολικών πάγων έχει αποτρέψει οποιοδήποτε σημείο απόφασης σχετικά με το αν θα προστεθεί ένα αρνητικό άλμα δευτερολέπτου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Agnew, έχει καθυστερήσει αυτή τη δυνατότητα από το 2026 έως το 2029 – εάν παραμείνει ο τρέχων ρυθμός περιστροφής της Γης. Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται, οι ερευνητές αναμένουν ότι το λιώσιμο των πάγων θα έχει ακόμη πιο βαθιά επίδραση στον τρόπο περιστροφής του πλανήτη.

Comments are closed.