Copernicus: Άμμος της Σαχάρας πλήττει την Ευρώπη σε μια ήδη πολύ δραστήρια περίοδο

Οι προβλέψεις για τους αιωρούμενους ρύπους από την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) δείχνουν μεγάλης κλίμακας μεταφοράς σκόνης της Σαχάρας σε όλη την Ευρώπη. Το τελευταίο αυτό επεισόδιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 6 Απριλίου, έχει οδηγήσει σε υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στο έδαφος για την Ιβηρική Χερσόνησο και ορισμένα τμήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το γεγονός αυτό έρχεται μετά από μια σειρά επεισοδίων σκόνης της Σαχάρας που έφτασαν στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) συνεχίζει να παρακολουθεί ένα επεισόδιο μεταφοράς σκόνης της Σαχάρας που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο. Οι προβλέψεις της CAMS δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) σε διάφορα τμήματα της Ευρώπης θα αυξηθούν λόγω της εισερχόμενης σκόνης. Το νέφος σκόνης ταξιδεύει σε όλη σχεδόν την Ιβηρική Χερσόνησο για να φτάσει στη νοτιοανατολική Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Οι μέγιστες ημερήσιες τιμές των προβλέψεων CAMS PM10 δείχνουν σημαντικές συγκεντρώσεις σε επίπεδο εδάφους, υπερβαίνοντας το όριο έκθεσης μέσου όρου 24 ωρών της ΕΕ των 50 µg/m3 σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές. Ως αποτέλεσμα αυτού του επεισοδίου, παρατηρείται υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα σε διάφορες χώρες. Επιπλέον, ο μουντός ουρανός και οι εναποθέσεις σε επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των παραθύρων, μπορούν να αποδοθούν σε αυτό το επεισόδιο.

Ο Mark Parrington, Ανώτερος Επιστήμονας στην Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus, δήλωσε: «Αυτό το τελευταίο επεισόδιο σκόνης της Σαχάρας είναι το τρίτο του είδους του τις τελευταίες δύο εβδομάδες και σχετίζεται με το μοτίβο καιρού που οδήγησε σε θερμότερο καιρό σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Τα δύο προηγούμενα επεισόδια ήταν κυρίως πάνω από τη Μεσόγειο και τη νότια Ευρώπη, αν και ορισμένα αποτελέσματα, όπως η εναπόθεση στα αυτοκίνητα των ανθρώπων, παρατηρήθηκαν ακόμη και στη Σκανδιναβία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ενώ δεν είναι ασυνήθιστο τα νέφη σκόνης της Σαχάρας να φτάνουν στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση στην ένταση και τη συχνότητα τέτοιων επεισοδίων, η οποία μπορεί να αποδοθεί ενδεχομένως σε αλλαγές στα μοτίβα κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας».

Η CAMS παρακολουθεί συστηματικά όλα τα στάδια μεταφοράς σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και παρέχει ενημερώσεις σχετικά με τη σοβαρότητα των επεισοδίων που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής φέτος. Επιπλέον, η CAMS προσφέρει συνεχή δεδομένα και προβλέψεις που παρακολουθούν τη μεταφορά σκόνης μεγάλων αποστάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.
Τα δεδομένα και εργαλεία σχεδόν σε πραγματικό χρόνο που παρέχονται είναι δωρεάν προς χρήση και λειτουργούν ως εργαλείο για την υποστήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής στη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων σε συνεχή βάση με δεδομένα πρόβλεψης της ποιότητας του αέρα 24/7.

Comments are closed.