ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ 50 χρόνια αδιάλειπτου λειτουργίας – Τα πλάνα για το 2024

Άνοιγμα σε νέες αγορές πραγματοποιεί ο Όμιλος για να κερδίσει το χαμένο έδαφος από την μείωση ζήτησης στην Κίνα.

Η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ έχει καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του μαρμάρου παγκοσμίως, εξάγοντας προϊόντα που παράγονται στα ιδιόκτητα λατομεία και εργοστάσια της, σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο. Φέτος, κλείνει τα 50 χρόνια και ξεκίνησε την χρονιά δυναμικά με το άνοιγμα τεσσάρων νέων λατομείων. Τα δύο λατομεία παράγουν λευκό μάρμαρο, ενώ τα άλλα δύο που βρίσκονται στην Λιβαδειά παράγουν γκρι και μπεζ μάρμαρο.

Η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα της Ικτίνος, Ιουλία Χαϊδά ανέφερε σχετικά με την πορεία του Ομίλου πως η ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα της Κίνας επηρέασε την εταιρεία, καθώς από 65% της εξαγωγικής δραστηριότητας στην ασιατική χώρα, αυτή τη στιγμή έχουν πέσει στο 35% . Μια μείωση δηλαδή της τάξεως του 50%. Ωστόσο, ο Όμιλος «άνοιξε» φτερά σε νέες αγορές που φαίνονται πολλά υποσχόμενες, όπως η Ινδία και η Βόρεια Αφρική (Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο). Σταθερή αξία στις εξαγωγές αποτελούν οι ΗΠΑ και οι χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Προοπτικές και σχέδια για το 2024

Σήμερα, η ΙΚΤΙΝΟΣ, για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έχουν αναδυθεί από το 2020 με την πανδημία και συνεχίζονται, όπως η αύξηση του κόστους εργασίας και ενέργειας, οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η αβεβαιότητα σχετικά με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ με αποτέλεσμα την αύξησή των ναύλων αλλά και του χρόνου μεταφοράς των εμπορευμάτων και τέλος η πίεση από την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

-Η Εξοικονόμηση ενέργειας και ανθρωπίνων πόρων αποτελεί βασική μέριμνα και επιτυγχάνεται με την εφαρμογή αποδοτικότερων διαδικασιών παραγωγής, τη χρήση πιο αποδοτικών τεχνολογιών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με την εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα η ΙΚΤΙΝΟΣ εφάρμοσε μια νέα τεχνολογία, το INSPIRER, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης λατομείων μαρμάρου. Μέσω των αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι στα μηχανήματα, λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, τη λειτουργία, τις ώρες λειτουργίας και την κατανάλωση καυσίμων. Αυτά τα δεδομένα αναλύονται για την παραγωγή στατιστικών και τη δημιουργία προβλέψεων σχετικά με την απόδοση και τη συντήρηση των μηχανημάτων. Συνολικά, το INSPIRER συνεισφέρει στη βελτίωση της απόδοσης , τη μείωση των κινδύνων και την αύξηση της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας.

Με την αύξηση των τιμών της ενέργειας η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων. Τα αιολικά πάρκα της Ικτίνος αποτελούν ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, καθώς προσφέρουν μια σταθερή και προβλέψιμη πηγή ενέργειας με μειωμένο κόστος συγκριτικά με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας

Ο στόχος 

Στρατηγικός στόχος της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., είναι να εξασφαλίσει τη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξή της, και την προστασία του περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι η εταιρεία συμμετέχει στο δείκτη ATHEX ESG , ως μια από τις εταιρείες που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης .

Το μέλλον των λατομείων της εταιρείας είναι συνυφασμένο με το μέλλον των τοπικών κοινωνιών που τα φιλοξενούν, για αυτό και υιοθετούμε και εφαρμόζουμε με επιτυχία την υπόγεια εξόρυξη μαρμάρων σε κάποια λατομεία , η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη και πλέον φιλική μέθοδο εξόρυξης αφού δεν προκαλεί κάποια επέμβαση στο έδαφος και αφήνει μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

«Καθώς τα αποτελέσματα για το 2023 ήταν αρνητικά , έχουμε προβεί σε αναδιάρθρωση του δανεισμού μας μεταφέροντας δόσεις που αφορούν στην καταβολή κεφαλαίων ύψους 3.000.000 € για τα έτη 2024-2025 στη λήξη των δανείων μας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε απαραίτητη ρευστότητα. Για την ενίσχυση της παραγωγής της ΙΚΤΙΝΟΣ, ήδη από τις αρχές του 2024 λειτουργούν τέσσερα νέα λατομεία και ειδικότερα, στην περιοχή της Δράμας, λατομείο με λευκό δολομίτικο μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζεται εξόρυξη 9.000 τόνων. Δεύτερο λατομείο στην περιοχή της Δράμας , με λευκό δολομιτικό μάρμαρο από το οποίο αναμένεται η εξόρυξη 5.000 τόνων. Επίσης στην περιοχή της Λειβαδιάς, δύο λατομεία ένα με γκρί μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζετε εξόρυξη 4.000 τόνων και με μπεζ μάρμαρο για εξόρυξη 4.000 τόνων», σημείωσε η κ. Χαϊδά .

Η ζήτηση κυρίως για τα λευκά μάρμαρα είναι πολύ υψηλή και τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα που εξορύσσονται από τα 2 νέα λατομεία της ΙΚΤΙΝΟΣ , εκτιμάται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση και ευρεία αποδοχή αφού πρόκειται για μάρμαρα εφάμιλλα ή και καλύτερα από το μάρμαρο που εξορύσσεται στο μεγάλο λατομείο του Βώλακα, που σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή κατά 25% και καλύτερη ποιότητα έτσι ώστε να μπορεί η εταιρεία να εξυπηρετήσει την ζήτηση που είναι αυξημένη για το συγκεκριμένο μάρμαρο.

«Σημειώνεται, ότι προχωρά και η διαδικασία επέκτασης του υφιστάμενου λατομείου που θα επιφέρει μια αύξηση παραγωγής της τάξης του 20%., μια υπόθεση που χρονίζει αλλά πιστεύουμε ότι θα λυθεί πολύ σύντομα. Να σημειωθεί ότι τα διάφορα χρωματιστά μάρμαρα, όπως τα γκρι και τα μπεζ αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις σε διακοσμητικές επιλογές και τυγχάνουν υψηλής ζήτησης επίσης», είπε η κ. Χαϊδά που πρόσθεσε ότι την περίοδο προ πανδημίας οι εξαγωγές της εταιρείας προς την Κίνα ανέρχονταν στο 60% του κύκλου εργασιών, αλλά λόγω των γνωστών θεμάτων που παρουσίασε η αγορά της Κίνας μετά την πανδημία στην οικοδομική της δραστηριότητα ,οι εξαγωγές μειώθηκαν στο 35% του κύκλου εργασιών τους.

«Η εταιρεία αντιστάθμισε τις απώλειες από την αγορά της Κίνας επιτυγχάνοντας τριπλασιασμό των εξαγωγών σε αγορές όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες νέες αγορές σε χώρες στην Νότιας Αμερική, και στη ΝΑ Ασία. Την ίδια στιγμή η εταιρεία, έχει αυξήσει αισθητά τις πωλήσεις ετοίμων προϊόντων μέσω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων της αλλά και με την ανάληψη μεγάλων έργων του εξωτερικού (Αμερική – Η.Α.Ε.-Σ.Αραβία- Βιετνάμ )», σημείωσε η κ. Χαϊδά .

Όσον αφορά την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της εταιρείας δεν μπορεί να προβεί σε προβλέψεις, καθώς είναι ακόμη πρώιμα τα στοιχεία, ωστόσο αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους πάντα είναι το ποιο αδύναμο, η εταιρεία κατέγραψε αύξησή στον κύκλο εργασιών 10% σε σχέση με το Α τρίμηνο του 2023. Ασφαλείς προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης θα μπορούν να δοθούν μετά το πέρας του ά εξαμήνου, ωστόσο η διοίκηση εστιάζει στην ανάπτυξη των εργασιών της και την επιστροφή στην κερδοφορία, εφόσον εξομαλυνθούν οι εξωγενείς παράγοντες που ταλανίζουν την βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Comments are closed.