Νίκος Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια να έχει τον έλεγχο των μεγάλων έργων της Αττικής

Την ανάγκη για μία νέα «Μητροπολιτική Αττική» και για άμεση μεταρρύθμιση του μοντέλου της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς στην ομιλία του στη συζήτηση «Ολιστική Διαχείριση Μητροπολιτικών Περιοχών» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.  Μάλιστα ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης.

«Η Μητροπολιτικότητα δεν είναι όρος, δεν είναι τσιτάτο, είναι ένα πραγματικό μοντέλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης που επιτρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις και στις ανάγκες των πολιτών», τόνισε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την μητροπολιτικότητα «πολλαπλασιαστή ισχύος» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανάγκη μείωσης της φτωχοποίησης, αλλά και «θεσμικό επιταχυντή» για την απαραίτητη, όπως είπε, μεταρρύθμιση του μοντέλου τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η σημερινή κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρέπει επιτέλους να εμπιστευτεί περισσότερο την τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς. Όπως εξήγησε μητροπολιτικότητα σημαίνει άμεσες και κάθετες ευθύνες και διαδικασίες, ξεκάθαροι ρόλοι και αρμοδιότητες και διάθεση όλων των αναγκαίων πόρων. «Ζητάμε, στην Περιφέρεια Αττικής να έχουμε τον έλεγχο όλων των μεγάλων έργων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, από τη μελέτη και την πιστοποίηση μέχρι την προκήρυξη, την υλοποίηση και την απαραίτητη λογοδοσία στους πολίτες, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις ατέρμονες καθυστερήσεις σε όλα τα κρίσιμα έργα υποδομής» τόνισε.

Η Περιφέρεια Αττικής εστιάζει στην ανάπτυξη αντιπλημμυρικών έργων και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, πρόσθεσε επιπλέον ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Πρέπει όλοι να ελέγχονται και να αξιολογούνται με πρώτον εμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα δήλωσε ότι «η περίοδος που διανύουμε αποτελεί ευκαιρία για την εφαρμογή της αποκεντρωμένης διοίκησης. Επικεντρωνόμαστε στο μοντέλο της μητροπολιτικής Αττικής που ενώ προβλέπεται στον Καλλικράτη δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Έχουμε υποβάλλει στην κυβέρνηση τις επεξεργασμένες προτάσεις μας και έχουμε αναδείξει με επιχειρήματα την ανάγκη να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής αυτή η δυνατότητα, που ούτως ή άλλως προβλέπεται από το νόμο.»

«Ελπίζω να υλοποιηθεί σύντομα η βούληση της κυβέρνησης και να προχωρήσει στην νομοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου που θα θεραπεύει τις παθογένειες του παρελθόντος» είπε ο Ν. Χαρδαλιάς. «Ως άνθρωπος και ενεργός πολίτης αγαπώ την ευθύνη. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ αλλά και να συγκρουστώ αν χρειαστεί για να επιτευχθεί ο μεγάλος μας στόχος να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι και να δώσουμε λύσεις», τόνισε στο τέλος ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Comments are closed.