Κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει κανόνες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα μια αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Η οδηγία θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ.

Κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050
Επί του παρόντος, τα κτίρια ευθύνονται για πάνω από το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, έως το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτίρια μηδενικών εκπομπών και έως το 2050 το κτιριακό απόθεμα της ΕΕ θα πρέπει να μετατραπεί σε κτιριακό απόθεμα μηδενικών εκπομπών.

Ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης
Για τα μη οικιστικά κτίρια, η αναθεωρημένη οδηγία εισάγει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης διασφαλίζοντας ότι τέτοια κτίρια δεν υπερβαίνουν την καθορισμένη μέγιστη ποσότητα πρωτογενούς ή τελικής ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιούν ανά m2 ετησίως. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το 2030 όλα τα μη οικιστικά κτίρια θα είναι πάνω από το 16% των κτιρίων με τη χειρότερη απόδοση και έως το 2033 πάνω από το 26% των κτιρίων με τη χειρότερη απόδοση όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση. Αυτό θα οδηγήσει σε σταδιακή κατάργηση των κτιρίων μη κατοικιών με τη χειρότερη απόδοση.

Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να εξαιρέσουν συγκεκριμένα κτίρια από τους κανόνες, όπως ιστορικά κτίρια, τόπους λατρείας ή κτίρια που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις.

Τροχιές για προοδευτική ανακαίνιση
Τα κράτη μέλη θα διασφαλίσουν επίσης ότι η μέση χρήση πρωτογενούς ενέργειας των κτιρίων κατοικιών θα μειωθεί κατά 16% το 2030 και κατά 20-22% το 2035. Τουλάχιστον το 55% της μείωσης της ενέργειας θα επιτευχθεί μέσω ανακαίνισης του χειρότερου 43% εκτέλεση κτιρίων κατοικιών.

Στις προσπάθειές τους για ανακαίνιση, τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν μέτρα τεχνικής βοήθειας και οικονομικής υποστήριξης, με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στα κτίρια
Προκειμένου να απελευθερωθεί ο κτιριακός τομέας, τα εθνικά σχέδια ανακαίνισης κτιρίων θα περιλαμβάνουν έναν οδικό χάρτη με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων έως το 2040.

Ηλιακή ενέργεια και βιώσιμη κινητικότητα
Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν την εγκατάσταση κατάλληλων εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας σε νέα κτίρια, δημόσια κτίρια και υφιστάμενα μη οικιστικά υπό ανακαίνιση που απαιτεί άδεια.

Θα προβλέπουν επίσης υποδομές βιώσιμης κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων σημείων επαναφόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσα ή δίπλα σε κτίρια, προκαλωδίωση ή αγωγούς για να φιλοξενήσουν μελλοντικές υποδομές και χώρους στάθμευσης για ποδήλατα.

Η οδηγία θα υπογραφεί τώρα και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να ενσωματώσουν τις διατάξεις της οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει την οδηγία έως το 2028, υπό το φως της εμπειρίας που αποκτήθηκε και της προόδου που θα σημειωθεί κατά την εφαρμογή της.

Η Επιτροπή υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρόταση για αναδιατύπωση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Η οδηγία αποτελεί μέρος της δέσμης «Fit for 55», θέτοντας το όραμα για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών απόθεμα κτιρίων έως το 2050.

Η υφιστάμενη οδηγία, που αναθεωρήθηκε τελευταία το 2018, καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων και των υφιστάμενων κτιρίων που ανακαινίζονται. Καθιερώνει μια μεθοδολογία για τον υπολογισμό της ολοκληρωμένης ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και εισάγει μια πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια.

Η αναθεωρημένη οδηγία είναι το κλειδί για την υλοποίηση της αρχής «πρώτα η ενεργειακή απόδοση», όπως τονίζεται στη Στρατηγική Κύματος Ανακαίνισης, η οποία δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2020.

Comments are closed.