Δανία: Δημιουργία “πράσινου ταμείου” 670 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος

Η Δανία, η οποία ενδέχεται να μην επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους για το 2025, ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός «πράσινου ταμείου» 670 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

«Ως το 2030 θα επενδύσουμε 5 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 670 εκατομμύρια ευρώ) επιπλέον αυτών που έχουμε ήδη διαθέσει. Πρόκειται για σημαντική συμβολή ώστε η Δανία να γίνει μια πράσινη και φιλική προς το Κλίμα χώρα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Νικολάι Βάμεν.

Η ίδρυση του ταμείου αυτού, που θα χρηματοδοτείται κυρίως από αύξηση του φόρου στο ντίζελ κατά 50 λεπτά της κορώνας, υποστηρίχθηκε από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης με εξαίρεση την άκρα δεξιά και την Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια κορώνες θα διατεθούν στο πρώτο πρόγραμμα κλιματικής προσαρμογής της χώρας και 2 δισεκατομμύρια στο υδάτινο περιβάλλον και στην προστασία του πόσιμου νερού, στην αναδάσωση και σε πρόγραμμα δράσης κατά των λεγόμενων «παντοτινών ρυπαντών», τις συνθετικές χημικές ουσίες PFAS.

Η αποξυγόνωση του νερού –η οποία απειλεί το οικοσύστημα—αποτελεί πρόβλημα για την σκανδιναβική χώρα, καθώς πλήττει έκταση που αντιστοιχεί σε 7.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 17% της επιφάνειας της μητροπολιτικής Δανίας, σύμφωνα με την δανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Μόνον 5 από τις 109 παράκτιες περιοχές της Δανίας κατατάσσονται σε «καλή οικολογική κατάσταση» από την υπηρεσία αυτή.

Σύμφωνα με το δανικό Συμβούλιο Κλίματος, ανεξάρτητο οργανισμό που αξιολογεί την κλιματική πολιτική της χώρας, η Δανία δεν πληροί εντελώς τους κλιματικούς της στόχους.

Ως το 2025, η χώρα σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές της αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50 ως 54% σε σχέση με τα επίπεδα των εκπομπών το 1990, στόχο που κρίνεται εφικτός, σύμφωνα με το Συμβούλιο Κλίματος.

Ωστόσο η Δανία απέχει σήμερα πολύ από το να είναι σε θέση να εξασφαλίσει μείωση κατά 70% των εκπομπών της ως το 2030.

Comments are closed.