Η OMV Petrom προγραμματίζει επενδύσεις1,6 δισ. ευρώ για το 2024

Ο Όμιλος OMV Petrom, ο κορυφαίος όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρουμανίας, ανακοίνωσε έγκριση για προϋπολογισμό επενδύσεων ύψους 8 δισεκατομμυρίων λέι (1,72 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ / 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) για το 2024, που περιλαμβάνει προγραμματισμένες επενδύσεις 6,4 δισεκατομμυρίων λέι και έναν επιπρόσθετο προϋπολογισμό 1,6 δισεκατομμυρίων λέι.

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό επενδύσεων για τη χρηματοδότηση έργων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με προηγουμένως ανακοινωθείσες συναλλαγές Συγχωνεύσεων και Απορροφήσεων, καθώς και για άλλες ευκαιρίες που ενδέχεται να εξερευνήσει ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις, ανακοίνωσε ο Όμιλος OMV Petrom σε δελτίο τύπου.

Ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου θα διανείμει επίσης μέρισμα-ρεκόρ ύψους 0,0413 λέι ανά μετοχή για το οικονομικό έτος 2023, συνολικού ποσού 2,6 δισεκατομμυρίων λέι, όπως πρόσθεσε.

Πέρυσι, ο Όμιλος OMV Petrom κατέγραψε καθαρό κέρδος 4,03 δισεκατομμυρίων λέι, μειωμένο από τα 10,3 δισεκατομμύρια λέι του 2022.

Τον Ιανουάριο, ο Όμιλος OMV Petrom ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει μερίδιο 50% στην Electrocentrale Borzesti, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο 1 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας, και θα αποκτήσει εξ ολοκλήρου τη Renovatio Asset Management, ιδιοκτήτη του κορυφαίου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της Ρουμανίας.

Η εταιρεία θα δοκιμάσει μια καινοτόμο εγκατάσταση δέσμευσης και αξιοποίησης άνθρακα στο διυλιστήριο Petrobrazi για περίοδο τεσσάρων μηνών, ξεκινώντας από τον Ιούνιο.

Η αυστριακή OMV Aktiengesellschaft κατέχει μερίδιο 51,157% στον Όμιλο OMV Petrom. Το ρουμανικό υπουργείο Οικονομίας κατέχει 20,698% και το 28,145% είναι ελεύθερη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οι μετοχές του blue-chip OMV Petrom διαπραγματεύτηκαν 0,51% υψηλότερα στα 0,6905 λέι στις 09:21 CET στις 26 Απριλίου στο χρηματιστήριο της Βουκουρέστης.

(1 ευρώ = 4,9763 λέι)

Comments are closed.