Part 2 – «Πράσινη» βιομηχανία: Πώς προετοιμάζεται η βιομηχανία να είναι πιο καθαρή, πιο «πράσινη» και πιο ενεργειακά αποδοτική;

Θα σας παρουσιάσουμε κάποια παραδείγματα - πρωτοβουλίες για έναν πιο «πράσινο» και παραγωγικό βιομηχανικό κόσμο.

Του Θανάση Λασκούδη

 

Η βιομηχανία αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη: χρειάζεται να εφαρμόσει πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής. Πρέπει επίσης να αναπτύξει νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν την «πράσινη» ανάπτυξη. Ο έλεγχος της κατανάλωσης νερού και ενέργειας, η μείωση των απορριμμάτων και η εξάλειψη της ρύπανσης είναι οι κύριοι στόχοι για τις βιομηχανίες να μειώσουν τον οικολογικό αντίκτυπο των διαδικασιών παραγωγής τους. Πώς, όμως, μπορεί να πραγματοποιηθεί η μελλοντική βιομηχανική ανάπτυξη με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον;

Θα σας παρουσιάσουμε κάποια παραδείγματα – πρωτοβουλίες για έναν πιο «πράσινο» και παραγωγικό βιομηχανικό κόσμο.

AI και δεδομένα για μια πιο «πράσινη» κλωστοϋφαντουργία

Η κλωστοϋφαντουργία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά το πετρέλαιο όσον αφορά τα παγκόσμια επίπεδα ρύπανσης. Οι κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργικών ειδών ξυπνούν με την ανάγκη να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, για λόγους περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι πιο έξυπνες διαδικασίες αυτοματισμού εισάγονται τώρα για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και τη διαχείριση των επιπέδων αποθεμάτων, τα οποία με τη σειρά τους έχουν οικολογικά οφέλη.

Η γαλλική εταιρεία λογισμικού Verteego κατασκευάζει πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενισχύουν τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας και του μάρκετινγκ. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να λαμβάνουν πιο βελτιωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις, όπου τα αναμενόμενα σενάρια είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, μειώνοντας αυτόματα τη σπατάλη.

Η SoftWear Automation με έδρα την Ατλάντα έχει καταλήξει σε Sewbots που επιτρέπουν την παραγωγή κατ’ απαίτηση, κάνοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού τοπικές και πιο κοντά στον πελάτη. Τα Sewbots χρησιμοποιούν ιδιόκτητες προηγμένες τεχνολογίες ρομποτικής, υπολογιστικής όρασης, τεχνητής νοημοσύνης και IoT για να παίρνουν κομμάτια κομμένου υφάσματος ως είσοδο και έξοδο σε ένα τελειωμένο μπλουζάκι.

Ένα βιομυκητοκτόνο για την αντικατάσταση των χημικών φυτοφαρμάκων
Η γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας Micropep αναπτύσσει νέες λύσεις βιολογικής φυτοπροστασίας χρησιμοποιώντας μικροπεπτίδια. Η ιδέα τους είναι να προσφέρουν μια οικολογική εναλλακτική στα χημικά φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία. Τα μικροπεπτίδια είναι μικρά φυσικά πεπτιδικά μόρια, κατασκευασμένα από αμινοξέα, που στοχεύουν και ρυθμίζουν τα φυτικά γονίδια και τις πρωτεΐνες. Όταν κονιοποιείται στα φυτά, αυτό το βιομυκητοκτόνο προσφέρει προστασία από ανθεκτικά παθογόνα. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αγροτών.

Ένα διάλυμα απολύμανσης νερού χωρίς χημικά

Η ύπαρξη ενός συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι ζωτικής σημασίας για τους βιομήχανους. Ωστόσο, η χρήση χημικών ουσιών για τη διάθεση των απορριμμάτων δεν είναι χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον και οι βιομήχανοι λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπόψη αυτόν τον κίνδυνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονται νέες λύσεις χωρίς χημικά.

Η εξειδικευμένη εταιρεία επεξεργασίας νερού Best Water Technology (BWT) France κυκλοφόρησε μια νέα λύση απολύμανσης νερού που εξαλείφει την ανάγκη για χημικά και μειώνει τα επιβλαβή υποπροϊόντα στα απόβλητα της παραγωγής.

Αυτή η λύση περιλαμβάνει τη χρήση λαμπτήρων UV και υπεροξειδίου του υδρογόνου που οξειδώνει την οργανική ύλη αλλά δεν παράγει υποπροϊόντα όπως το χλώριο ή το βρώμιο.

Νέα φορτηγά φιλικά προς το περιβάλλον

Οι κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών καυσίμων έναντι του ντίζελ, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου και του βιομεθανίου.

Η βρετανική εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων JCB επένδυσε πρόσφατα 117 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη των δικών της κινητήρων υδρογόνου και κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο του διάσημου τηλεχειριστή Loadall και ενός εκσκαφέα, που κινούνται αμφότερα με υδρογόνο.

Με έδρα τη Λιθουανία, ο όμιλος Auga εκμεταλλεύεται 39.000 εκτάρια βιολογικών δημητριακών, ριζικών καλλιεργειών και λαχανικών, καθώς και μια μεγάλη φάρμα γαλακτοπαραγωγής με 3.400 αγελάδες. Έχει αναπτύξει το δικό της τρακτέρ Auga M1, το οποίο μπορεί να κάνει τη δουλειά ενός πετρελαιοκίνητου τρακτέρ 400 ίππων. Το τρακτέρ τροφοδοτείται από βιομεθάνιο και ηλεκτρικούς κινητήρες και είναι σε θέση να λειτουργεί συνεχώς για έως και 12 ώρες. Σε σύγκριση με τα ανάλογα που κινούνται με ντίζελ, ένα τέτοιο τρακτέρ μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 100 τόνους ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του ομίλου AUGA.

Ψύξη κτιρίων χωρίς κλιματισμό

Πώς μπορούμε να δροσίσουμε τα κτίρια χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κλιματισμό που καταναλώνει ενέργεια και δεν είναι οικολογικό;

Η ιταλική εταιρεία SINTRA κατασκευάζει φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις επεξεργασίας αέρα εδώ και 30 χρόνια με στόχο να κάνει τα κτίρια ενεργειακά αυτάρκη.

Βρήκαν ένα σύστημα HVAC που αντικαθιστά τον τεχνητό κλιματισμό με δωρεάν, φυσικό και οικολογικό κλιματισμό, χάρη στους καινοτόμους διάτρητους αγωγούς.

Οικολογική συσκευασία για τη βιομηχανία καλλυντικών

Από τη ρύπανση από πλαστικό και άλλα απορρίμματα συσκευασίας έως μη βιώσιμα, συχνά τοξικά συστατικά, η βιομηχανία καλλυντικών στο σύνολό της δεν διαθέτει τα ισχυρότερα οικολογικά διαπιστευτήρια.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεκινούν για να δείξουν ότι η ομορφιά μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον γνωρίζουν τεράστια ανάπτυξη και οι σημαντικότεροι παίκτες στον κόσμο των καλλυντικών συνειδητοποιούν τι πρέπει να κάνουν. Η εξωτερική συσκευασία είναι ένας σημαντικός τομέας δράσης.

Η Chanel, για παράδειγμα, έχει συνεργαστεί με τη Sulapac, μια εταιρεία με έδρα τη Φινλανδία που έχει αναπτύξει ένα βιολογικό υλικό το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό πλαστικό με βάση τα ορυκτά.

Η LanzaTech, με έδρα τις ΗΠΑ, έχει αναπτύξει μια τεχνολογία ανακύκλωσης άνθρακα και συνεργάστηκε με τη L’Oréal και την TotalEnergies για την παραγωγή φιαλών καλλυντικών από πολυαιθυλένιο (PE).

Η Ethique, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, γνωστή για τα προϊόντα σαμπουάν σε μορφή μπάρας, έχει καταλήξει σε συσκευασίες από χαρτόνι που δεν περιέχουν κεριά ή σφραγιστικά και μπορούν να κομποστοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.

Καταπολέμηση αλάτων με CO2

Τα άλατα ασβεστίου μπορεί να είναι μεγάλη ενόχληση και έχουν ιστορικά αντιμετωπιστεί με αλάτι. Αλλά από οικολογική άποψη, το αλάτι οδηγεί σε υπερκατανάλωση νερού και απόρριψη χλωρίου στα λύματα.

Η Ecobulles έχει αναπτύξει μια οικολογική εναλλακτική που χρησιμοποιεί CO2. Σε αντίθεση με τους αποσκληρυντές νερού και άλλες διαδικασίες αποσκλήρυνσης νερού, η τεχνολογία εξουδετέρωσης αλάτων με
έγχυση ECOBULLES® CO2 είναι η μόνη που παρέχει θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σωλήνες και οικιακές συσκευές.
Επιτρέπει την καταπολέμηση των αλάτων με αλάνθαστο τρόπο, διατηρώντας παράλληλα τα μέταλλα στο νερό και σεβόμενοι το περιβάλλον.

Ξύλινα υλικά για πιο «πράσινα» κτίρια

Τα υλικά και οι διεργασίες που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο μπορεί να είναι επιζήμια για το περιβάλλον, γεγονός που έχει τονώσει τη ζήτηση για πιο «πράσινες» εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του ξύλου.

Η Woodoo από τη Γαλλία ενίσχυσε το ξύλο σε μοριακό επίπεδο, μεταμορφώνοντάς το σε «επαυξημένο ξύλο» – ένα δομικό υλικό αιχμής που είναι ανθεκτικό, ημιδιαφανές, ανθεκτικό στη σήψη, τρεις φορές ισχυρότερο από το αρχικό ξύλο και πιο ανθεκτικό στη φωτιά.

Η Metsä Wood ανέπτυξε την Kerto LVL (ελασματοποιημένη ξυλεία καπλαμά), λεπτοί, περιστροφικοί αποφλοιωμένοι καπλαμάδες από μαλακό ξύλο που είναι κολλημένοι μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια συνεχή δοκό ή φύλλο. Η χρήση μαζικών προϊόντων ξυλείας στις αστικές κατασκευές μπορεί να επιτύχει τους στόχους πυκνότητας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μετριάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ρητίνες βιολογικής βάσης για κατασκευαστές χρωμάτων

Η Lixol, θυγατρική του Groupe Berkem, κατασκευάζει αλκυδικές ρητίνες. Μόλις κυκλοφόρησαν ένα οικολογικό διάλυμα 100% βιολογικής βάσης, χωρίς πρώτες ύλες πετρελαϊκής προέλευσης.

Οι ρητίνες τους περιέχουν έναν υγρό διαλύτη υδρογονάνθρακα βιολογικής βάσης που προέρχεται από μια διαδικασία ανάκτησης απορριμμάτων της βιομηχανίας ξύλου.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #48

Comments are closed.