Διονυσία Αυγερινοπούλου: Δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Ειδικής Απεσταλμένης του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Συντονίστριας της 9ης Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς για το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών

“Αποτελεί ορόσημο για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας, για την νησιωτικότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης η 27η Μάη, καθώς σήμερα υπογράφεται στη Νάξο η σύμβαση για τη δημιουργία για το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους αρμόδιους θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, μια πρωτοβουλία της Ελλάδας η οποία βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία, ενώ αναδεικνύει παράλληλα και τη σπουδαιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εν λόγω θέματα.

Το Ταμείο εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στο Our Ocean Conference, τον Απρίλιο 2024 στην Αθήνα, όπου και έτυχε θερμής υποδοχής και πολλών θετικών  σχολίων από σειρά νησιωτικών κρατών, οι οποίες παραβρέθηκαν στην Αθήνα εκπροσωπούμενες σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών.  Θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα από την πώληση των δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών, τα οποία αναμένεται να κυμανθούν γύρω στα 2 δις ευρώ, αναλόγως με την διαμόρφωση των διεθνών τιμών της εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ανάμεσα στα έργα τα οποία θα χρηματοδοτεί το Ταμείο περιλαμβάνονται η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, οι ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, οι υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, η κατασκευή δεξαμενών πολλαπλών χρήσεων νερού, η ηλεκτροδότηση πλοίων στους λιμένες κ.α.

Πρόκειται για οριζόντιο πρόγραμμα που θα αφορά στο σύνολο του νησιωτικού χώρου και θα συμβάλλει καθοριστικά στην βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών, και στην μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Η Ελλάδα έχει ήδη σχεδιάσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και οι εκταμιεύσεις θα γίνονται βάσει αυτού.”

Comments are closed.